Maminka.czRodina a vztahy

Sebeúcta jako klíč k naplněnému životu. Jak ji budovat u dětí?

Martina Machová 13.  7.  2019
„K tomu nejpodstatnějšímu, co můžeme dát do vínku dítěti, náleží opravdový a silný pocit vlastní hodnoty, tedy sebeúcta,“ tvrdí psychoterapeut Heinz-Peter Röhr.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sebeúcta je ve své podstatě pozitivním vztahem, přímou a bezpodmínečnou láskou každého z nás k sobě samému. Úcta k sobě samému je vztahem, který je realistický a vnímá nedostatky i nedokonalosti, ale nebrání mu to v láskyplném přijetí sebe sama, toto přijetí je pak zásadní pro kvalitu celého života.

Tohle vzkázal dětský lékař všem bojácným matkám! Dojme i vás? 

Dědictví s maximální hodnotou

Sebeúcta rodičů úzce souvisí se sebeúctou jejich dětí, dle odborníků na lidskou duši je pro sebeúctu dětí dokonce zásadním způsobem určující. „K tomu nejpodstatnějšímu, co můžeme dát do vínku dítěti, náleží opravdový a silný pocit vlastní hodnoty, tedy sebeúcta. S tou bezprostředně souvisí i tělesné a duševní zdraví,“ tvrdí německý psychoterapeut Heinz-Peter Röhr. Psychologové se shodují v tom, že pevné základy úcty k sobě samému se pokládají už v prvních šesti letech života!

Desatero rodičů báječných dětí: Netrestat a užít si i obyčejné momenty

5 oblastí života, které zásadně ovlivňuje zdravá úcta k vlastní hodnotě

  • Silná a zdravá sebeúcta určuje, zda jsme schopní skutečně milovat nejen sami sebe, ale i jiné lidi.
  • Úcta k sobě samému má přímý vliv na duševní zdraví i odolnost a dokonce i na fyzické zdraví.
  • Zdravá míra sebeúcty ovlivňuje také to, zda vnímáme vlastní život jako šťastný a naplněný.
  • Sebeúcta úzce souvisí s tím, jak se cítíme ve společnosti i jak jsme schopní být šťastní ve vztazích.
  • Úcta k sobě samému formuje naši schopnost zpracovávat kritiku i přijímat lásku.

Jak budovat sebeúctu u dětí

Už děťátko v děloze by mělo vnímat, že je vítané, a to s přednostmi i potížemi, které si na svět přinese. Děti by měly cítit, že jsou „dostatečné“ a vůbec nic nechybí k tomu, aby byly milovány. Nemilujeme je přeci proto, jaké jsou, ale jednoduše protože jsou! A naši lásku musí pochopitelně cítit. Musí bez oklik vnímat, že jsou milované, což je patrné zvláště na pozornosti a čase, který jim věnujeme. Možná by se vše dalo shrnout do slůvek: Bezpodmínečná láska či bezpodmínečné přijetí. Ostatně i lásce se děti učí od svých rodičů; rodiče jsou vzorem i zrcadlem lásky k sobě, vzájemné rodičovské lásky a lásky k druhým lidem.

„Aby se děti mohly naučit umění sebeúcty, potřebují někoho, kdo se sebeúctou sám žije,“ říká psychoterapeut Heinz-Peter Röhr.

Jak v dětech pěstovat sebeúctu
Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Rodina a vy, Heinz Peter Röhr, Jak, Budova, Sebeúcta, Psychoterapeut, Bezpodmínečná láska, Živo, Silný pocit, Heinz, Úcta, Hodnota

Video