Maminka.czDěti a nemoci

Seborea není ekzém. Jak se projevuje a jak ji správně léčit?

Simona Procházková 20.  3.  2021
Lupy, ložiska s nažloutlými šupinkami, zarudlá místa, svědění, nepříjemné pálení, tak se projevuje dětská seborea. Toto kožní onemocnění se poměrně často objevuje u kojenců do třech měsíců věku, rovněž ale může vzniknout u starších dětí a potížemi trpí nezřídka i dospělí. Co je příčinou vzniku nemoci a jak ji rychle vyléčit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seboroická dermatitida nebo také seboroický ekzém je poměrně častým nealergickým zánětlivým kožním onemocněním. Seborea znamená zvýšenou sekreci mazových žláz.

„Příčina není dosud zcela objasněna. Je prokázán vliv pohlavních hormonů a predispozice ke zvýšené sekreci mazových žláz. S tím souvisí výskyt v určitých věkových skupinách a typická lokalizace. Důležitou roli hrají kvasinky rodu Malassezia, které se ve zvýšené míře vyskytují v oblastech nakupení mazových žláz,“ uvádí dermatoložka MUDr. Naděžda Vojáčková z Laserového centra Anděl.

VIDEO: Kožní potíže u dětí

Seboreou trpí i novorozenci

U novorozenců a kojenců můžete na první pohled zaměnit seboroickou dermatitidu za atopický ekzém, ze začátku totiž mohou projevy vypadat téměř stejně – suché šupinky na temeni hlavy. Dalším stádiem jsou žlutohnědé mastné šupiny, které se mohou rozšířit i na další místa, například uši, spánky, trup nebo oblast plenek. 

Nejde o nijak závažnou zdravotní komplikaci, spíše o obtěžující a někdy poměrně urputnou nepříjemnost. Dobrou zprávou je, že u kojenců a nejmenších dětí dochází většinou k postupnému samovolnému zahojení a projevy nemoci odezní. Tedy za předpokladu správné a důkladné péče a dodržování hygienických zásad.

Seborea: co s šupinkami na hlavě?

Dědičnost či oslabená imunita

Co stojí za vznikem seborey? Faktorů bývá více: zvýšená potivost, používání nevhodné či dráždivé kosmetiky na bázi olejů, celkové podávání kortikosteroidů při léčbě jiných onemocnění, ve velké míře se na vzniku podílí i dědičné dispozice a hormony. Seboroická dermatitida se rozvine mnohdy v případě, kdy je z jakéhokoli důvodu snížena imunita děťátka nebo oslabený ochranný kožní film. Stav se obvykle zlepšuje v letních měsících, protože sluneční UV záření zpomaluje růst kvasinek. Zhoršení nastává naopak v průběhu zimy.

Příznaky: nejen šupinky ve vlasech

V první řadě je na místě zdůraznit, že se nejedná o infekční onemocnění, tudíž není nakažlivé a nepřenáší se z člověka na člověka. „Projevy se nejčastěji vyskytují v oblastech bohatého výskytu mazových žláz, tedy na obličeji, ve vlasaté části hlavy, na hrudníku a zádech, v podpaží a tříslech. Seborea se v rozdílných formách vyskytuje u kojenců a dospělých. U kojenců mezi 3. týdnem a 3. měsícem věku, u dospělých pak mezi 30. a 60. rokem, přičemž může začít již v pubertě,“ objasňuje dermatoložka Naděžda Vojáčková.

Typická jsou červená olupující se ložiska, která splývají do větších až mapovitých ložisek. Menší i větší šupiny až nánosy šupin jsou bělavé nebo nažloutlé. Ložiska mohou někdy svědit, pnout a pálit. Nikdy se je nesnažte odlupovat násilím, postižené místo může začít krvácet a prodlužuje se tím doba hojení. V zasažených místech vzniká zánět a narušuje přirozenou kožní bariéru. Pokožku můžete jemně masírovat houbičkou nebo kartáčkem na vlásky.

Atopický ekzém: Mažte a přemýšlejte nad vhodným oblečením a jídelníčkem

Léčba seborey: kdy k lékaři?

V případě, kdy se obtíže samy delší dobu nelepší a projevy nemoci se nedaří zahojit běžnými kosmetickými prostředky, je vhodné navštívit s dítětem pediatra, případně přímo dermatologa.

Vzhledem k chronickému průběhu a sklonu k recidivám bývá léčba seboroické dermatitidy dlouhodobá, po zklidnění je nutná léčba udržovací a preventivní. Další podmínkou je snažit se vyhnout spouštěcím faktorům. „Nejdříve je nutné odstranit šupiny. K tomu se používají krémy a mléka s obsahem urey nebo u větších dětí a dospělých kyselina salicylová. Pak se léčí zánět kůže. Do kštice se používají léčebné šampony, na kůži pak krémy a mléka, gely nebo oleje s obsahem kortikoidů a antimykotik, tedy protikvasinkových látek. Mezi preventivní opatření patří především změna hygienické a kosmetické péče, která je často příčinou dráždění a celkové aktivity choroby,“ popisuje MUDr. Naděžda Vojáčková.

Jak se projevuje seborea?

  • prvním příznakem je obvykle odlupující se kůže ve vlasech, za ušima, na tváři a oblastech, kde se kůže přehýbá
  • vznikají ohraničená ložiska na kůži s bílými či nažloutlými šupinkami (mastnými nebo suchými) či krustami
  • svědění v oblasti ložisek, zejména v oblasti vlasové kštice
  • zarudnutí, pálení a pocit pnutí, zejména u ložisek v obličeji
  • v případě ložisek na hlavě může docházet k řídnutí či vypadávání vlasů
Růžová pityriáza: Připomíná atopický ekzém, ale zmizí sama
Velký přehled dětských nemocí spojených s vyrážkou
Témata: Zdraví, Děti, Kojenec, Děti a nemoci, Imunita, Atopický ekzém, Nemoc, Svědění, Nano, Kůže, Predispozice, Ekzém, Naděžda Vojáčková, Dermatitida, Laserové centrum Anděl, Kštice, Onemocnění, Seborea, Ložisko, Mazová žláza, Zahojení, Seboroická dermatitida, Zdraví na Heureka.cz