Maminka.czChování a vztahy

Sedm podivných věcí, kterých se děti bojí. Tomu snad ani neuvěříte!

kog sim 29.  5.  2022
Možná vám následující seznam bude připadat komický, ale děti se opravdu bojí různých věcí. Podle našeho malého průzkumu je jejich největší noční můrou sušák na ruce na toaletách. Ale bojí se také mixérů, vrtaček, kávovarů a dalších spotřebičů. Některé maminky musí zavírat okna každou středu, když spustí zkoušku sirén, jiné zase chrání dítě před bublinami z bublifuku... Nesmějte se, tyhle strachy jsou vážná věc a určitě mají svůj důvod.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sušáky na ruce na toaletách

Sušáky na toaletách jsou postrachem všech dětí, jak jsme zjistili v naší malé anketě. Hučí, dělají rámus a děti se jich neuvěřitelně bojí. Taková obyčejná návštěva toalet, kde mají vysoušeče na ruce, se může stát malým peklem. "Má čtyřletá dcera se před toaletami zasekne, zacpe si uši a s brekem odmítá jít dovnitř. Poslední návštěva kavárny vyvrcholila hysterickou scénou a nakonec čurala v parku před podnikem," říká Věra.

VIDEO: Maminka podcast: Jak učit děti vnímat své tělo zdravě? Psycholožka radí

"Máme to se synem naprosto stejně. Už předem se ptá, jestli je tam sušák, a pokud zahlédne něco, co se mu jen podobá, spustí hysterák," říká pětatřicetiletý Jan, otec čtyřletého Honzíka. "Můj syn se raději počurá, než aby šel dovnitř," dodává Michaela, matka tříletého Kryštofa. Ze sušáků na ruce mají strach i starší děti. "Adam 'hučáky' na záchodech nesnáší, a to mu bude osm let. Pokaždé musí jít někdo před ním, aby zjistil, jestli tam jsou, nebo ne," svěřuje se dvojnásobná maminka Lucie. Čím to? Vysoušeče na ruce jsou velmi hlučné a některé děti mají citlivý sluch. Navíc jsou umístěny přibližně v úrovni dětských uší, což může být velice nepříjemné. Zlaté papírové ubrousky a klasické mokré ručníky. 

Mixéry, vrtačky, vysavače, strojky na holení

Tyčový mixér je postrachem mnoha dětí. Na vině je zřejmě hluk, který vydává.
Děti ho nesnášejí. "Má dcera brečela pokaždé, když jsem vyndala tyčový mixér, abych jí udělala příkrm nebo polévku. Z vrtaček měla hrůzu ještě větší. Když nám rekonstruovali v domě chodbu, vždy jsem musela vyjít, řemeslníky poprosit, aby chvilku nevrtali, a pak jsme teprve mohly jít ven. A když jsem si dělala kávu, bez breku se to neobešlo," vzpomíná Klára.

Podobné to měla šestatřicetiletá Linda. "Syn odmalička nesnášel zvuky mixéru, sekačky a podobně. Jednou se jako batole rozbrečel u zkoušky sirén, až z toho usnul. Několik let jsme museli zavírat každou první středu neprodyšně okna," vzpomíná maminka dnes už osmiletého Adama. "Pepíno se bojí, když taťka zapne strojek na vlasy nebo na holení," říká dvaatřicetiletá Hanka s tím, že její rok a půl starý syn začne vždycky plakat. "Ještě větší hrůzu má z tatínka, který po této akci vypadá najednou úplně jinak," dodává s úsměvem. "Všechny stroje, které vydávají poměrně vysoký zvuk, jako jsou lux nebo kávovar, Matouše děsí. Také to přikládám tomu, že má extrémně citlivý sluch a některé zvuky ho vyloženě fyzicky bolí – nebo tak aspoň vypadá," svěřuje se se svou zkušeností Zuzana. 

Proč děti žalují? Kromě jiného i ze strachu. Takhle na to můžete vyzrát

Mouchy a motýli

Některé děti vyloženě šílí, když vidí mouchu nebo motýla. Jasně, některý hmyz je vyloženě otravný. Ale mnohé děti chytají panický záchvat, jen co vidí malou mušku. "Dcera se obecně bojí všeho, co lítá. Za žádnou cenu nesmí sedět třeba na hřišti moucha, jinak jdeme dál," říká matka tříleté Elišky Veronika. "Dcera říká všemu létajícímu hmyzu vosa, a když někde spatří jen malou mušku, třeba octomilku, ječí, že je tam vosa," popisuje Gábina. "Náš syn má prakticky od malička, co začal chodit, fobii z motýlů a všeho, co se tomu podobá. Je to vyloženě dítě do přírody," směje se Linda. 

Boty jako zvířecí tlapky

Není se čemu divit, je to vlastně docela podivné až bizarní – obouvat si na nohy medvědí nebo tygří tlapky. A když osmnáctiletá Eliška přišla do obývacího pokoje v těchto packách, měla z toho její osmnáctiměsíční sestřička Josefína doslova šok. "Hned začala ječet hrůzou," vzpomíná čtyřnásobná maminka Radka. "Eliška už je nenosí. Jen když nechce, aby k ní Josefína šla do pokoje, dává je před dveře," dodává se smíchem Radka. 

Bublifuk

Většina dětí ho miluje, ale jsou i případy, kdy děti bublinky děsí. To se pak narozeninové oslavy mohou stát noční můrou. Třeba jako pro malého Robina. "Synovi byl necelý rok a měl hrozný strach z bublinek. Když někdo vytáhnul bublifuk, tak začal natahovat a klidil se z místnosti. Chvíli mi trvalo, než mi ta souvislost došla. Nevím, kdy ho to přešlo, ale teď ve čtyřech už se toho nebojí," vypráví Mirka, maminka dvou chlapečků. 

Bojí se až moc? Poradíme, jak dítě naučit zvládat strach! Tohle funguje

Výtah, automatické dveře

Některé děti jízdu výtahem milují, pro jiné je utrpením. "Syn nemá přímo fobii, ale upřednostňuje schody, jednou se ve výtahu zasekl nebo se zavřely dveře moc brzy, už přesně nevím, a od té doby to tak má," vypráví Petra, máma Bertíka. "U nás se jízda výtahem neobejde bez neurotického záchvatu," dodává Jitka, která vychovává čtyřletého syna Bruna. Otázkou je, zda děti děsí jízda výtahem jako taková, nebo automatické dveře. Děti se často bojí, že je skřípnou nebo že nestihnou vystoupit a výtah s nimi odjede. Přesně těmito obavami tak trochu trpí i dnes už třináctiletý Honza, a to i u autobusu. "Syn měl velký strach z toho, že z autobusu stihnu vystoupit jen já a on tam zůstane. A že ho přivřou dveře. Tuhle fobii má dodnes a je asi největší ze všech fobií," svěřuje se jeho maminka Irena.

Záchod a vana

Přechod z nočníku na klasický záchod bývá občas problém. Z nevysvětlitelných důvodů se ho některé děti bojí. Jako malý Vilém. "Až do čtyř let se bál záchodu, ale řekl mi to až poté, co přestal chodit na nočník," říká jeho máma Markéta. A že mu to trvalo. Na nočník už byl Vilém velký, ale rodiče ho nemohli o tom přesvědčit. "Jonáš se bojí splachovat. Prý na něj pak něco ze záchoda vyskočí," svěřuje se Pavla, ale zároveň dodává, že si není jistá, jestli to nedělá jen z lenosti. Hodně dětí se také bojí, že je vcucne vana, když rodiče vytáhnou špunt. Z vody pak rychle spěchají ven. A fobie z mytí hlavy? To je snad téma na další článek. Stejně jako třeba nevysvětlitelný strach z některých zvířat.


 

Témata: Děti, Předškolák, Rodina a vztahy, Batole, Chování a vztahy, Rodina a vy, úzkost, Strach, bublifuk, Adam, Eliška, Matouš, Josefína, toaleta, Sušák, Máťou, Mixér, Kávovar, Vilém, Výtah, Maminka, Zuzana, Honza, Jitka, Michaela