Maminka.czRozhovor

Šéfkuchař Roman Paulus: Smažený řízek zabere i u mých dětí. Vytáčí mě, když mi vrátí jídlo, které jim obvykle chutná

redakce 26.  8.  2021
Patří k absolutní špičce. Se svým týmem šestkrát získal nejvyšší kuchařské vyznamenání, michelinskou hvězdu. Největší kritiky má ovšem přímo doma. Už sedm let učí jako tvář řetězce Lidl lidi dobře vařit. Jaké to je, zažijeme letos naživo na F.O.O.D. pikniku, 29. srpna na Ladronce. Tak přijďte ochutnat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdo vaří u vás doma? 

Vařím já. Pokud jsem doma. Dělám to rád. Je to pohoda, dvě, tři porce, když je to o pět minut později, nic se neděje. 

Stává se, že vaše děti řeknou „tohle mi nechutná“?

Asi jen tak čtyřikrát denně. Nejvíc mě vytáčí, když jim uvařím něco, co jim obvykle chutná, a ony to nechtějí. Tohle ale zažívá asi každý rodič. A lockdown nám dal hodně zabrat, to bylo hodně náročné. Jak jsem doma vařil pořád, tak mi jídlo častěji vracely. 

Co je pro vaše děti největší hit?

Klasický smažený řízek. Ten zabere vždycky. Všechny děti milují smažené, ty moje v tomhle ohledu nejsou výjimka, nadšený z toho nejsem, ale snažím se jim jídlo nezošklivit. Zvlášť když se teď doma vařilo denně, tak si člověk uvědomil, jak málo je jídel, které děti doma akceptují.  

Jak přimět děti jíst lépe a zdravěji?

To je hodně těžké. Nemá smysl děti do něčeho nutit, to bývá kontraproduktivní. Doma děláme třeba to, že dvakrát denně nakrájíme plný talíř okurek, mrkve, jablek… Děti si ani neuvědomují, že jedí něco zdravého, prostě si to dají a je to fajn. Jde o to děti přirozeně zvykat na různé chutě. Zjistil jsem třeba, že mají rády čočkovou polévku, ale samotnou čočku by nesnědly. Takže někdy stačí nějakou surovinu připravit v jiné podobě. 

 

„Nejvíc mě vytáčí, když dětem uvařím něco, co jim obvykle chutná, a ony to nechtějí.“

 

Jaký jste byl jako malý strávník?

Já jsem byl bezproblémové dítě, nejen co se týká jídla. Jsem nejmladší ze tří dětí, takže pravidla už byla nastavená, rodiče to měli natrénované na starších sourozencích. V šestnácti jsem pak odešel studovat do Rakouska. 

Byla kuchařina jasná volba?

Byla, pořád si myslím, že je to super povolání. Jen ho musí člověk využít naplno. Vyjet do zahraničí, naučit se jazyky, poznat různé kultury… Nemusíte čekat, až vystudujete na inženýra, můžete vyrazit do světa hodně mladý. A také platí, že kuchař se uživí vždycky, po dobrých kuchařích je pořád poptávka. Kdybych byl znovu na startovní čáře, tak to zopakuju. A budu se snažit projet ještě víc zemí. 

Už sedmým rokem jste tváří řetězce Lidl a učíte lidi dobře vařit. To už je hezká řádka receptů. 

Spousta! A všechno možné, od polévek, přes masa, ryby, po dezerty… Myslím, že díky spolupráci s Lidlem vzniká opravdu hezká zásobárna receptů, kde si může každý najít to, co zrovna potřebuje. Funguje to tak, že vždycky dostanu jako zadání klíčovou surovinu a vymyslím, jak ji zajímavě využít. Hodně vnímám, jak se to proměňuje, jak jsou ty suroviny zajímavější a mají stále větší gastronomický potenciál, luštěniny, zvěřina, čerstvé bylinky, ryby…  Ten vývoj se mi moc líbí. 

Poslední srpnovou neděli budete v barvách Lidlu vařit na našem F.O.O.D. pikniku na Ladronce. Na co se můžeme těšit?

Vybral jsem oblíbené recepty z naší Kuchně Lidlu a poskládal z nich pestré menu. Polévka bude mrkvová šmrncnutá Asií, v létě rád dělám bruschetty, tyhle budou s lilkovým kaviárem, pak losos s bazalkovým ragú, pečená vepřová panenka, dušená líčka a samozřejmě dezerty – kremrole a tvarohový nok. Tohle budou moci návštěvníci ochutnat v naší Lidl zóně. V rámci kuchařských šou na hlavní scéně se chci zaměřit na to, jak v kuchyni zacházet s některými surovinami, třeba jak se poprat s krevetou.      

Text: Darina Křivánková

Roman Paulus

Kuchařem se vyučil v Rakousku, kde také do konce 90. let pracoval. Poté sbíral zkušenosti v londýnském Savoyi, na zaoceánské lodi Queen Elisabeth 2 nebo ve vídeňském Hiltonu. Po návratu do Prahy působil 6 let jako sous chef v Hiltonu. V letech 2008–2020 byl šéfkuchařem restaurace hotelu Alcron, pro niž se svým týmem získal šestkrát michelinskou hvězdu. Od roku 2021 pracuje jako šéfkuchař ve společnosti Lobster Catering. Sedm let tvoří recepty pro řetězec Lidl.   

           

Témata: Rozhovor, Děti a jídlo, jídlo, Vaření, Chuť, Roman, Hilton, šéfkuchař, lidl food piknik, řízek, Praha, Rakousko, Asie, PAU, Elisa, Inženýr, Darina Křivánková, Lidl, Michelin, Smažený řízek, Děti, Ladronka, Šéf, Roman Paulus, Řetězec