Maminka.czNeplodnost a IVF

Když druhé dítě stále nepřichází. Sekundární neplodnost je čím dál častější

První potomek se „povedl“ prakticky hned nebo během několika málo měsíců, ale pořídit mu mladšího sourozence se vám stále nedaří? V takovém případě hovoří lékaři o tzv. sekundární neplodnosti. Co je její příčinou? A proč se nezřídka stává, že se druhé nebo další dítě nedaří?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle nejnovějších dat řeší problém s neplodností na celém světě už 15 až 20 procent párů, přičemž dalších deset až pětadvacet procent partnerských dvojic je postiženo takzvanou neplodností sekundární.

Co to konkrétně znamená? O sekundární neplodnost jde v případě, kdy pár není schopen počít druhé a další dítě. Příčinou může být často zhoršený zdravotní stav jednoho či obou partnerů, hormonální změny ovlivňující plodnost a v neposlední řadě i věk, který hraje v plodnosti ženy zásadní roli. Než se totiž žena rozhodne pro druhé dítě, může mezitím uplynout několik let a nastanou neočekávané zdravotní problémy. Se stárnutím vajíček ve vaječnících se navíc zhoršuje jejich kvalita, což znamená, že ve 35 nebo 37 letech jsou vaše šance na otěhotnění výrazně nižší než v mladším věku.

Crohnova nemoc: Jak komplikuje život a opravdu je jednou z příčin neplodnosti?

Na rozdíl od primární neplodnosti, kdy se početí miminka nedaří i přes pravidelný nechráněný pohlavní styk a žena neotěhotní po dobu delší než jeden rok, sekundární neplodnost se často objeví i v případě, že v minulosti už žena bez potíží otěhotněla a porodila potomka.

„V praxi se také stává, že k sekundární neplodnosti dojde následkem prvního těhotenství. Po porodu může dojít k jizvení kolem vejcovodů, což posléze zapříčiňuje jejich neprůchodnost. Ke srůstům mohou vést i případné nitrobřišní a pánevní operace. A v neposlední řadě může sekundární neplodnost nastat vlivem endometriózy (autoimunitní onemocnění způsobující srůsty a zánětlivá ložiska v malé pánvi), děložních polypů nebo poruch ovulace,“ vyjmenovává lékař Štěpán Machač, IVF specialista z kliniky asistované reprodukce Reprofit Brno.

Čekat na „vhodnou“ dobu byla chyba!

Podobnou situaci zažívá i sedmatřicetiletá Michaela. Se svým manželem je od pětadvaceti, v osmadvaceti se jí narodila dcera Anežka. Jedináčka z ní mít nikdy nechtěli, ale s druhým dítětem ani příliš nepospíchali.

„Zpětně si říkám jediné – že to byla chyba. Anežka se podařila takzvaně na první pokus,“ vypráví Michaela. Původně plánovali, že si druhé dítě pořídí s odstupem zhruba dvou až tří let. „Ale pak se nám do toho nějak nechtělo. Anežka byla docela náročné miminko, v jejích dvou letech jsem si teprve všechno začala opravdu užívat, najednou byla samostatná, dalo se s ní podnikat už úplně všechno. Bylo nám tak dobře a říkali jsme si, že ještě chvíli počkáme a tyhle roky s ní si vychutnáme naplno.“

VIDEO: Jak vypadá vyšetření spermatu? 

Umělé oplodnění až jako poslední možnost?

O druhé miminko se tak začali snažit, když bylo Michaele třicet tři let, Anežka se pomalu chystala do školy. „Připadalo mi to ideální, počítala jsem, že to půjde zase snadno a já si začnu užívat novorozeňátko, až bude Anežka už školačka. Jenže jedna věc jsou plány a druhá realita,“ říká Michaela smutně. Prvních pár měsíců byli ještě s v klidu, ale s postupujícím časem nastoupila nervozita, obavy, proč to předtím šlo hned, a teď nic. Nakonec jsme šli oba na vyšetření.

Testy nic extra závažného neodhalily. Michaelin manžel má o něco horší spermiogram, nic dramatického to ale není. Stejně jako několik srůstů, které řešila s gynekologem Michaela. „Ve finále jsme oba celkem zdraví, ale zkrátka starší, nějaké změny v těle jsou a v kombinaci všech okolností je teď početí miminka prostě těžší,“ shrnuje Michaela závěr lékaře, který jí řekl, že s největší pravděpodobností ji trápí sekundární neplodnost. „Budeme se dál snažit, žádné umělé oplodnění podstoupit nechci, objektivní důvody k tomu u nás nejsou. Mrzí mě, že jsme se o druhé dítě nezačali snažit dřív. Teď to nechám osudu – buď se to ještě podaří, nebo ne,“ uzavírá Michaela.

VIDEO:  Jak posilovat pánevní dno před těhotenstvím? 

CO JE TO SEKUNDÁRNÍ NEPLODNOST

Stav, kdy žena, která už přivedla na svět alespoň jedno dítě, není schopná znovu otěhotnět. Podle lékařů trápí sekundární neplodnost až jednu třetinu žen. Příčin může být celá řada, většinou jsou ale logické a souvisí hlavně s věkem. I první dítě dnes ženy rodí mnohem později, často až po třicítce, a druhé tak přichází na řadu často až ve věku od 35 let výš. Tam už významně klesá reprodukční schopnost, kvalita vajíček se snižuje významně s každým dalším rokem.

V souvislosti s věkem se mění i zdravotní stav ženy – a také muže. Změny nemusí být nijak dramatické, přesto v celkovém součtu přispívají k tomu, že početí je mnohem obtížnější. U mužů jsou to zhoršené výsledky spermiogramu (tzv. „pomalejší“ spermie nebo jejich úbytek), u žen hrozí například polypy a srůsty v děloze, které se před třicítkou téměř nevyskytují, endometrióza, zjizvení vaječníků po prvním porodu nebo hormonální změny.

S věkem souvisí i celková změna životního stylu, často i stravy nebo životosprávy. Mohou se objevit nemoci, kterými žena předtím netrpěla a které mají na plodnost vliv (například cysty, poruchy ovulace, onemocnění štítné žlázy), rizikem jsou i prodělané infekce včetně pohlavních chorob. Komplikací je rovněž výrazný váhový přírůstek.

Léčba sekundární neplodnosti se řeší podle toho, jaká je její příčina, obvykle tedy podáváním hormonálních preparátů nebo pomocí umělého oplodnění. V mnoha případech je ale nejdůležitější – a nakonec i postačující – hlavně uvolnění psychiky, stresu a obav, že se miminko nepodaří. To je ale běh na dlouhou trať a při něm lze vyhledat pomoc odborníka.

Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!

Sekundární neplodnost se dá léčit!

Tento problém neznamená konec světa, mnohdy se dá s úspěchem řešit. Léčba sekundární neplodnosti se odvíjí od její příčiny. V případě, že se jedná o hormonální nerovnováhu, může pomoci podávání hormonálních preparátů. Při mechanickém uzávěru vejcovodů nebo problému v imunitě je pak možné přistoupit k intrauterinní inseminaci (zavedení spermií speciálním katetrem přímo do dělohy ženy) či umělému oplodnění.  „Žena je nejdříve klinicky a gynekologicky vyšetřena, muž se podrobí vyšetření spermiogramu. Tato metoda spočívá v odebrání pohlavních buněk jak mužských, tak ženských. V laboratoři je provedeno spojení vajíčka a spermií a oplodněné vajíčko je navráceno do těla ženy. Těhotenství pak probíhá úplně stejně jako u ženy, která počala přirozenou cestou,“ doplňuje lékař Štěpán Machač.

Stažená pánev je nejčastější překážkou otěhotnění. Zkuste cvičení na její uvolnění
Vývojové vady dělohy: Možná kvůli některé z nich nemůžete otěhotnět. A nemusíte o ní vědět
Když se nedaří: 10 kroků, které usnadní přirozené početí
9 faktů o plodných dnech: Víte, které dny cyklu jsou plodné?
Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Neplodnost a IVF, Zdraví žen, Menstruace, Plodnost, Umělé oplodnění, sperma, Anežka, Hormonální léčba, Štěpán Machač, První porod, Srůst, Dlouhá trať, Hormonální změna, Školačka, Reprofit Brno, Podobná situace, Lékař, Druhé dítě, Nervozita, Hormonální preparát, Pohlavní choroba, Menstruační kalhotky na Heureka.cz