Maminka.czAlimenty

Senát schválil náhradní výživné od státu! Nejvýše tři tisíce měsíčně

wall 16.  12.  2020
Trvalo to patnáct let, několikeré zamítnutí, ale nakonec se to snad povedlo. Senát konečně podpořil návrh, aby stát platil náhradní výživné rodičům, kteří od bývalého partnera nedostávají alimenty. Zákon by měl platit od července 2021. Kdo a jak může peníze získat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Senát podpořil návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na zavedení náhradního výživného. Zákon pomůže dětem samoživitelek a samoživitelů, na které druhý rodič neplatí výživné.

Pečující rodiče budou moci o náhradní výživné požádat přes Úřad práce, a to ve výši stanovené soudem, nejvýše však 3000 korun měsíčně. Zákon bude platit od 1. července 2021. Zbývá už jen podpis prezidenta republiky.

Jaké kroky je třeba podniknout, když vám dluží alimenty?

„Dnes se podařilo prosadit něco, o čem se diskutuje dlouhých 15 let. Schválení zákona o náhradním výživném považuji za obrovský krok kupředu. Samotnou mě mrzí, že společnost a politická reprezentace tuto nespravedlnost vůči dětem trpěla tak dlouho. Vždyť i naši východní sousedé na Slovensku mají náhradní výživné déle než 10 let. Nesmírně mě proto těší, že i Senát dnes potvrdil, že platit výživné je normální a že naše společnost už by dál neměla tolerovat ty, kteří na své děti kašlou,“ okomentovala schválení zákona ministryně Jana Maláčová (ČSSD), podle které náhradní výživné pomůže zhruba 24 tisícům dětí, které se díky náhradnímu výživnému budou moci postavit na „stejnou startovní čáru“ jako děti z úplných rodin.

Jak z neplatičů dostat výživné

Podle ministryně Jany Maláčové je nyní potřeba soustředit se především na zlepšení vymahatelnosti výživného. Dnes se podařilo to nejdůležitější, ale ještě není úplně hotovo. Teď je potřeba soustředit se na radikální vymahatelnost výživného. Tato problematika sice spadá pod Ministerstvo spravedlnosti, ale projednávání zákona významně podnítilo poslaneckou iniciativu na změny a já doufám, že se podaří zejména rozšířit pozastavování různých veřejnoprávních oprávnění, jako je tomu dnes u řidičáku,“ zdůraznila Jana Maláčová.

Dojemnější už to být nemůže! Než dala syna k adopci, natočila mu srdceryvný vzkaz

Předpokladem pro nárok na náhradní výživné je aktivní přístup k řešení situace ze strany samoživitelek a samoživitelů. To znamená, že využili všech zákonných možností a kvůli dlužnému výživnému podali návrh na exekuci či běží soudní výkon rozhodnutí.

Pokud to bude třeba, budou mít rodiče možnost využít pomoci Úřadu práce  a návrh na exekuci vyplnit přímo s pracovníkem na daném kontaktním pracovišti. Samoživitelka či samoživitel bude případné uhrazené či vymožené výživné dokládat úřadu práce každé čtyři  měsíce.

Rozhodnuto bude do 30 dnů

S žádostmi na náhradní výživné se rodiče budou moci obrátit právě na ÚP ČR. Každý případ bude posuzován individuálně a rozhodnutí o přiznání či nepřiznání nároku bude vydáno nejpozději do 30 dnů od dodání všech potřebných dokumentů.

V případě splnění podmínek bude náhradní výživné vypláceno samoživitelkám či samoživitelům ve stejné výši, která byla soudem stanovena druhému z rodičů, maximálně však 3000 korun měsíčně.

V případě, že druhý z rodičů platí výživné jen částečně, soudem stanovená částka bude rodiči vychovávajícímu dítě doplacena státem. Náhradní výživné bude v případě neplacení pobírat až 24 měsíců. Vyplacené náhradní výživné bude poté po dlužníkovi vymáhat Úřad práce skrze své krajské pobočky.

8 mýtů o výživném, kterým rodiče bohužel věří. Poradíme vám, na co máte nárok

Společná péče není střídavka! Je jen pro ty, co se umí dohodnout

Témata: Střídavá péče, Rodičovství, Rodiče, Rozvody, Finance, Alimenty, Patchworková rodina, Samoživitel, ČSSD, Slovensko, Výživné, Senát, Jana Maláčová, Střídavka, Úřad práce, Problematika, Exekuce, MEŠ, Náhradní výživné

Video