Maminka.czAlergie

Hormony jsou všemocné. Senná rýma může díky nim v těhotenství úplně vymizet

Přibližně každý pátý dospělý trpí sezónní sennou rýmou, která se dostává ke slovu právě začátkem jarních měsíců. Pokud i vás trápí vodnaté oči, přetrvávající kýchání, rýma nebo dušnost, těhotenství vám může významně ulevit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Osmadvacetiletá Andrea trpěla od mládí těžkou pylovou alergií. „Od chvíle, kdy mi ji lékaři potvrdili, jsem se každý rok děsila jara. Od března jsem u sebe prakticky neustále nosila sprej, oční kapky a zásobu kapesníků. V noci jsem často kvůli potížím s dýcháním ani nemohla spát,“ vzpomíná.

Ve dvaadvaceti letech se rozhodla vyhledat jiného alergologa: „Moje kortizonové spreje už nezabíraly, chtěla jsem zkusit něco jiného. Nové léky a dlouhodobou imunizaci.“ V tu dobu ovšem zjistila, že je těhotná. 

Astma až u poloviny dětí odezní, říká lékař. Vysvětlí také, na co dávat pozor

Většinu léků jí lékař kvůli kontraindikaci těhotenství zamítl a Andrea se začala obávat, jak nápor alergie zvládne. „Pro samý stres jsem si ani neuvědomovala, že moje ataky byly mnohem mírnější než obvykle," vzpomíná. Uprostřed léta navíc alergické příznaky vymizely zcela.

Vlivem těhotenských hormonů se totiž její tělo začalo chovat jinak a reakce na alergeny byly mnohem mírnější.  Laicky řečeno, bylo natolik zaměstnáno vývojem miminka, že na nějaké bouřlivé reakce nemělo čas ani energii.

Těhotenství s kapesníkem u nosu: Čemu se vyhnout, když jste alergička?

Následující jaro se Andrea s alergologem opět radila, tentokrát kvůli kojení. Lékař jí doporučil vyčkat, jak se situace vyvine, protože bylo možné, že se alergie už neobjeví. Dnes má Andrea tři děti – a její potíže, zdá se, definitivně vymizely. „Občas mě zabrní v nose, ale to je to nejdramatičtější, co dnes prožívám,“ konstatuje.

Každá žena reaguje v těhotenství jinak

Průběh pylové nebo travní alergie během těhotenství není vůbec předvídatelný. Změněná hormonální rovnováha v těle ovlivňuje sliznice i imunitní systém. Velké množství těhotných žen během období gravidity pociťuje značné zmírnění alergie. Ale jsou i takové, jejichž potíže se naopak zhorší.

V každém případě je žádoucí, aby těhotná žena navštívila alergologa a poradila se s ním o vhodnosti užívaných léků. Bez vědomí lékaře by rozhodně neměla užívat léky jako cetirizin, antihistaminika či léky na bázi kortizonu. Zejména v prvním trimestru mohou mít složky obsažené v těchto přípravcích negativní vliv na plod. Platí to i pro léky volně prodejné v lékárnách.

Mohu při kojení používat léky s kortikoidy?

Lékař proto vybere ty nejvhodnější a nejšetrnější přípravky, které miminko neohrožují. Pro astmatičky je dobrou zprávou, že sprej mohou používat i jako těhotné – riziko, že by dítě mohlo trpět nedostatkem kyslíku, zásadně převyšuje potenciální nežádoucí účinky spreje.

Poměrně komplikovaná situace nastává, pokud se senná rýma ohlásí poprvé právě v těhotenství. Kožní a další testy totiž nelze provádět kvůli riziku alergického šoku. Pokud se podaří najít zkušeného lékaře, je pravděpodobné, že podle symptomů druh alergie rozpozná a poradí i s léčbou.

A na závěr několik tipů, jak udržet alergii co nejvíc na uzdě:

  • Věnujte pozornost pylovému zpravodajství. Zejména ve dnech, kdy hrozí silný vítr, se příliš nezdržujte venku.
  • Před spaním se osprchujte a umyjte si vlasy, aby se pylové částice nedostaly do ložnice a na povlečení.
  • Pořiďte si speciální filtry do vysavače. Zkuste v domácnosti zredukovat „lapače prachu“ jako záclony, koberce, kde se pyl silně usazuje.
  • Omezte větrání jen na dobu, kdy je pylová předpověď nízká. Ve městě ideálně brzy ráno, na venkově naopak večer. Nejlepší je větrat po dlouhém dešti.
  • Pokud je to možné, nechte si pylový filtr nainstalovat do větrání v autě.
  • Nosíte-li brýle, během dne je pravidelně otírejte. Nosíte-li kontaktní čočky, zkuste během pylové sezóny investovat do dražších jednodenních.
  • Je to těžké, ale nesportujte venku, leda po dešti.
  • Nesušte prádlo venku.

TIP NA VIDEO: Jak se ženské tělo mění během těhotenství?

Témata: Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Alergie, rýma, Tragédie, hormony, Kontaktní čočky, Dík, Rým, Lékárna, Filtr, Astma, Dušnost, Senná rýma, Potenciál, Lék, Zpravodajství, Hormon, Lékař, Sprej, Vítr

Video