Maminka.czSerena Williams

Serena Williams otevřeně o mateřství: Vztah k dceři jsem si musela vybudovat, nebylo to hned, ale horší matku to ze mě nedělá

Simona Formánková 3.  5.  2022
Spíš než jako pyšná máma čtyřleté Alexis Olympie je známá jako jedna z nejúspěšnějších tenistek světa. Nyní se však rozhodla promluvit o své roli matky. Co Serena Williams prozradila o svém těhotenství? A proč na své mateřské začátky vzpomíná celkem nerada?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V emotivním a otevřeném článku pro americký časopis Elle vypráví o svém těhotenství a porodu. V souvislosti s tím zmínila jednu velmi důležitou věc, o které se mluví jen zřídka – že ne každá žena cítí okamžité napojení na své miminko. S tímto pocitem (a mnoha dalšími), které mají nastávající maminky, je spojeno určité stigma.

Přitom je to velmi časté a zcela normální. Serena Williams tímto gestem ukázala, že je velmi důležité nebát se o těchto tématech otevřeně mluvit. Navíc díky její popularitě a obrovskému vlivu na sociálních sítích se dostanou k velkému počtu lidí. 

VIDEO: Trauma u porodu není žádná rarita, týká se mnoha žen

Mohlo by se zdát, že si těhotenství neužívala, přitom je opak pravdou. "Myslím, že jsem jedna z těch žen, které jsou rády těhotné. Velmi jsem si užívala tu pozitivní pozornost. Od tisku a kritiků jsem zvyklá spíš na tu negativní, ale tohle bylo jiné," řekla exkluzivně pro časopis Elle. "Usadila jsem se ve zcela novém způsobu bytí. Užívala jsem si, že nehraju: můj život znamenal jen sedět doma a bylo to úžasné." 

Přestože měla ukázkové těhotenství, které si náležitě užívala, přiznala, že vztah ke své dceři Alexis si musela chvíli hledat. "Z prvního setkání se svým dítětem jsem byla opravdu nervózní," vysvětluje. "Během těhotenství jsem s ním nikdy necítila spojení. I když jsem byla ráda těhotná, nezažila jsem to úžasné 'oh, můj bože, tohle jsou první chvíle s mým dítětem' nikdy. A je to něco, co nastávající maminky obvykle nepřiznají. Protože se máme zamilovat od první vteřiny.“

Můžete milovat ten pocit být těhotná, a můžete dokonce milovat své dítě, a přesto necítíte to intenzivní spojení, o kterém si myslíte, že byste ho cítit měla. Někteří lidé ano, ale mnozí ne. A to je v pořádku. Nedělá to z vás horší matku. U některých žen tento pocit vyžaduje čas. Někdy se dokonce nedostaví, dokud to dítě nepřijde na svět – někdy dokonce se dostaví až chvíli poté.

Tenistka Serena Williams rozjela trend, který hýbe Instagramem: Mámy milují oblékat dcery coby své věrné kopie!

"Když jsem ji konečně uviděla – a zjistila jsem, že to je dívka (to byla věc, kterou jsem o ní věděla ještě předtím, než jsme to měli potvrzené) – neskutečně jsem se do ní zamilovala," říká tenistka. "Nebylo to úplně okamžité, ale bylo to tam a jen to sílilo. Nemohla jsem na ni přestat zírat."

Malá Alexis si maminku však okamžitě omotala kolem prstu. "Myslela jsem si, že budu opravdu přísná máma, ale zatím jsem ten mírnější rodič. Tohle dítě mě má pod palcem. Nevěděla jsem, jakou mámou budu, a dodnes to nevím. Místo toho, možná poprvé v životě, jen jsem," říká spokojeně bývalá tenisová jednička. 

Témata: Těhotenství, Slavní rodiče, Slavné maminky, Mateřství, Rodičovství, Instagram, Dcera, Matka, Sociální sítě, Serena Williams, Tenistka, Serena Williamsová, Máma, TRAUMA U PORODU, Mater, Stigma, Alexis, Špatná matka

Video