Maminka.czSeriál

Seriál Kukačky rozvířil diskusi o DNA testech otcovství. „Opravdu to chcete vědět, pánové?“ ptá se Lilia Khousnoutdinova

Lenka Brožová 17.  3.  2023
Zájem o DNA testy otcovství strmě stoupl poté, co byla před patnácti lety zveřejněna statistika, že minimálně každý desátý muž vychovává dítě, o němž netuší, že není jeho. Jenže ve skutečnosti to tak má "pouze" jeden ze sta. Kde vznikl tento rozpor? A proč je někdy lepší prostě nevědět...? Ptáme se na názor Lilie Khousnoutdinovy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zásada starořímského práva říká: Mater certa, pater incertus est.Matka je jistá, otec nejistý. A tak pokud doma nemá muž vyloženě malé dětské zrcadélko, může pojmout podezření, že potomek není "jeho krve". A začít uvažovat o DNA testech otcovství. Ty si dnes prostě koupíte v lékárně nebo on-line, provedete odběr ze slin, vzorky odešlete do laboratoře a počkáte si na výsledky. 

No a pak jsou tu případy, o nichž vypráví právě seriál Kukačky, kdy se ukáže, že může být i matka nejistá... 

VIDEO: Oblíbený seriál Kukačky se vrací na televizní obrazovky

Pokrevnost řeší víc muži než ženy

Všimli jste si, že v Kukačkách, které vyprávějí o záměně novorozenců, řeší pokrevnost víc muži než ženy? „Ženský milujou dítě, který vychovávaj. Ale chlap chce svoje. Tak se seber a jdi si pro něj!“ vyzývá bezradného Martina v podání Marka Adamczyka jeho otec. A Martin se pak své ženy Terezy (hraje Marta Dancingerová) ptá: „Copak ty seš si tak jistá, co je správný?“ A Tereza odpoví: „Já jo, Martine. Já to vím. Já vím, kdo je můj syn - sedí vedle v pokoji.“

Je to skoro rouhání, uvažovat, jak bych se zachovala, kdyby se něco takového stalo mně. Nechci přece pokoušet osud. Ale pokaždé docházím ke stejnému závěru jako Tereza – moje děti jsou ty, které mám doma. Ty, které mám ráda. Já bych nezjišťovala, zda jsou skutečně moje. Riskovala bych tím příliš…

A tak jestli jste sledovali první řadu seriálu Kukačky, určitě jste zachytili píseň Lenky Filipové a její dcery Lenny Samotní nejsme nic. Duet o vztahu rodiče k dítěti s tímto refrénem:

Ty jsi součástí mou, vzpomínky o nás dvou
si můžu číst ve tvé tváři.
Ty jsi mé zázemí, v tobě mám kořeny
a z nich vyrůstá moje dětství i stáří...

Čím víc pochybností, tím větší zisk

Ale uznávám, každý to nemusí mít jako já. Biologové třeba tvrdí, že muž má od přírody zakódováno předat své geny. Ne investovat energii a zdroje do cizích potomků – proto takový zájem o DNA testy otcovství. Ten strmě stoupl, když byla zveřejněna statistika, že minimálně každý desátý muž vychovává dítě, o němž netuší, že není jeho. Takový dětem se začalo říkat „kukaččí mláďata“. Protože, jak známo, kukačka klade vajíčka do hnízd jiných ptáků. 

Jenže takto podvedených otců je ve skutečnosti mnohem méně, pouze 1 až 2 procenta. Původní čísla o „kukačkách“ se totiž počítala z údajů komerčních DNA laboratoří, na něž se obracejí pochybující muži, kteří už nějaké podezření mají. To tedy určitě není běžný, vypovídající vzorek. A taky – čím víc pochybností se šíří, tím větší zisk pro laboratoře, že ano. Nejsmutnější na tom je, že zklamání podvedených mužů odnášejí děti, které vlastně za nic nemohly...

Seriál Kukačky se vrací! A s ním i téma záměny novorozenců. Přečtěte si příběhy „kukaččích dětí“, které se skutečně staly

ROZHOVOR:

Opravdu to chcete vědět, pánové?

Ptá se dula lektorky partnerské a reprodukční tematiky Lilila Khousnoutdinova. Protože muž, který zvažuje DNA testy otcovství, by si měl přesně tuto otázku položit. Aby si uvědomil, zda jemu nebo dítěti jakýkoli výsledek něco pozitivního přinese.

Klepněte pro větší obrázek

Třebíčská kauza záměny novorozenců, ale teď seriál Kukačky zvedly zájem o DNA testy otcovství. Manželští poradci se obávají, že tyto testy mohou zbytečně rozeštvat jinak celkem fungující rodiny. Jaký je váš názor?

Toto je nesmírně kontroverzní otázka... Na jednu stranu věřím, že člověk má právo vědět, zda je dítě jeho. Na druhé straně, pokud má dlouhý, fungující a stabilní vztah s dítětem, může být opravdu velká škoda pro všechny zúčastněné takový vztah sabotovat zjištěním, že v něm nefiguruje genetická provázanost.

Takže podle vás nemá smysl zjišťovat, zda dítě, které mám rád, je moje?

Já bych to řekla takto: Opravdu to chcete vědět, pánové? Položte si nejprve otázku, co vám daná informace přinese. Pokud je pravděpodobné, že nedodá žádný konstruktivní podnět, zamyslete se nad tím, zda je to skutečně to nejlepší, co můžete pro sebe a pro dítě udělat. A pokud se rozhodnete, že DNA test ano, tak neotálejte a udělejte ho co nejdřív.

Proč co nejdřív?

Přece pro případ, že by se otcovství nepotvrdilo. Aby se tím neriskoval vztah s již větším dítětem.

Znáte případy, kdy se muž, byť měl podezření, rozhodl DNA testy otcovství nakonec nepodstoupit?

Znám. Byť vznikl podnět k určitému podezření, byl to právě otec, kdo si vědomě zvolil, že DNA test podstupovat nebude. Že si raději ponechá pocit svého otcovství založený právě na té rozvinuté lásce a vztahu s dítětem. A rozhodně se to nestalo jen ve filmu Mamma Mia!.

Říká se, že matky mají minimálně na začátku nějaký instinkt, který jim umožňuje poznat jejich dítě. Jak jsou na tom v tomto ohledu muži?

Podívejte se na otce, kteří vychovávali děti, o nichž následně zjistili, že nejsou „jejich“. Ve většině případů hrála primární roli faktická informace z DNA testu nebo chování či zpověď partnerky. Nikoli vnitřní instinktivní domněnka. I když, kdo ví, třeba to je kombinace. Navíc, když se bavíme o genech, tohle dědictví se obzvlášť později může projevovat výrazněji. Určité rysy, ať už vzhledu nebo charakteru, kolikrát není možné u biologického potomstva popřít. Je to určité uspokojivé potvrzení pokračování nás samotných ve světě. Představuje to jakýs takýs způsob, jak „zvítězit“ nad smrtí.

Seriál Kukačky otevírá palčivé otázky: Jak zabránit záměnám miminek? Ptáme se prezidentky Unie porodních asistentek

Jak se provádí volně prodejný DNa test otcovství?  

1. DNA testy otcovství jsou volně prodejné v některých lékárnách nebo on-line.

2. Než začnete s odběrem vzorku slin, měli byste se řídit pokyny v balení testu. Například může být vyžadováno, abyste 30 minut před odběrem vzorku nejedli ani nepili.

3. Na odběr vzorku slin je třeba sterilní tampon vložit do úst a potáhnout jím po vnitřní straně tváře a dásní. Tampon se následně vloží do připravené zkumavky a uzavře se.

4. Vzorek zašlete do laboratoře. Balíček s testem by měl vedle adresy laboratoře obsahovat i potřebné formuláře.

5. Analýza vzorku trvá několik dní až týdnů. Poté vám dojde zpráva s výsledky testu.

Témata: Rozhovor, Rodičovství, Mateřství, Otcové, Seriál, Televize, seriály, Televizní série, záměna, dědictví, seriál Kukačky, Třebíč, Marta Dancingerová, DNA, Lilium Khousnoutdinova, Disk, Kukačka, Lenka Filipová, Test otcovství, Děti, Mater, Vzorek, Dis, Khousnoutdinova, Mamma Mia!, Televize na Heureka.cz