Šestá nemoc, co to vlastně je?

S příchodem miminkem na svět a leckdy i v těhotenství se setkáváme se spoustou nových pojmů, o kterých jsme do té doby neměli tušení. Například název onemocnění „šestá nemoc“ jistě zaměstnal nejedny mozkové závity. O co tedy vlastně jde?
Šestá nemoc, co to vlastně je?

Šestá dětská nemoc je virové infekční onemocnění způsobené lidským herpes virem 6 (HHV6), odtud tedy její název. Šesté nemoci se také někdy říká „spalničky nemluvňat“, protože ji obvykle dostávají děti ve věku od šesti měsíců až do dvou let. Virus se přenáší slinami od dalších členů rodiny nebo se může šířit dokonce i vzduchem. Šestá nemoc je však běžné virové onemocnění, které nepředstavuje velké nebezpečí. Průměrná inkubační doba je deset dnů.  Po uzdravení šesté nemoci nastává u dítěte trvalá imunita, v dalším průběhu života se tedy již nezopakuje.

Jak vypadá Šestá nemoc, která nejčastěji trápí kojence a batolata?

Jak vypadá Šestá nemoc, která nejčastěji trápí kojence a batolata?

Horečku vystřídá vyrážka
Šestá nemoc se obvykle začíná projevovat vysokou horečkou, která zpravidla trvá tři až pět dnů. Po pěti dnech horečka ustupuje stejně rychle, jako se objevila. S vymizením jednoho příznaku se však objeví druhý typický příznak této nemoci - kožní vyrážka. Právě díky této zarudlé vyrážce bývá šestá nemoc často zaměňována se spalničkami či zarděnkami. Projevem šesté nemoci je také ale i zánět hltanu a mírné zduření krčních a šíjových uzlin. Vyrážka zmizí během několika hodin až dní.

Při horečce se podávají antipyretika - léky proti horečce, při vysokých horečkách lze doporučit i zábal. Obklady je nutné měnit každých deset minut, po dobu asi dvou hodin. Na léčbu vyrážky se aplikuje tekutý pudr nebo antiseptické masti, které urychlují zasychání vyrážky, tlumí svědění a brání bakteriální infekci. V průběhu nemoci je nejlepší nechat dítě v klidu v postýlce a zajistit mu dostatek tekutin.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články