Maminka.czPorod

Sestavte si porodní plán podle rad duly. Nezapomeňte na období po porodu

Tereza Víchová 4.  5.  2017
Plánovat něco, co řídí dítě a u čeho se nedá dopředu odhadnout, jak to bude probíhat? Porodní plán je přesto skvělá věc, která pomůže!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A měla byste ho mít i vy. „Dobře sestavená porodní přání mohou průběh porodu pozitivně ovlivnit,“ říká Marcela Fišerová z České asociace dul. „Porod bude vždy řídit miminko, ale na jeho hladký průběh má vliv především přístup rodící ženy.“

K porodům provázíte ženy už osm let. Jak se mění mámy u porodu v čase?

Ze začátku byly mé klientky spíš opatrné ve svých přáních a požadavcích a i já jsem taková byla. S nárůstem informovanosti a vznikem spousty organizací, které se zajímají o dění v porodnictví, se to změnilo.

Klientky začaly být ráznější, umí si říct, co chtějí a co je pro ně nepřípustné. Už toho dost vědí a jsou schopné si za svým názorem stát i v bolestech.

Takže „asertivní rodička“ je dnes na běžném pořádku?

Je i není. Dnes mají všechny porodnice na webových stránkách napsáno, že jsou baby friendly a rodičce vyjdou vstříc. Spousta žen je pak ukolébána pocitem, že přirozeně porodit již mohou bez obav kdekoli. Realita je pak zaskočí. Příprava se opět trochu podceňuje a to není dobře.

Ivana Königsmarková: České porodnictví zapomíná na to nejdůležitější: na matku!


To musím potvrdit, samotnou mě zarazilo, že jedno dítě mi v porodnici nechali na břiše a po šesti letech osvěty další miminko chtěli hned po porodu odnášet a balit je do zavinovačky.

Všude je to o lidech, bez ohledu na webové stránky. Porodnice jako celek může být dobře naladěná, ale zrovna narazíte třeba na směnu, kde slouží externisté, kteří tohoto „ducha“ nesdílejí.

Nebo se nedávno stalo něco nepříjemného kolem porodu a teď jsou tu opatrnější. A naopak – i v porodnici se špatnou pověstí můžete prožít krásný porod.

Očekává zdravotnický personál, že přinesu svůj porodní plán?

Ano, je to běžná věc. Ale já mám raději termín „přání“. Běžně s nimi pracují. Do některých porodnic je můžete zanést už v 36. týdnu, kdy vás sem gynekolog předává do péče.

Jinde jej nesete až k porodu. Zůstává-li žena v péči svého gynekologa až do 40. tt nebo do porodu, je dobré se do porodnice zajít alespoň představit a přání přinést s sebou.

Průběh porodu se ale přece naplánovat nedá – to je častý argument. Sama jsem to třikrát takzvaně nechala osudu a byla jsem mile překvapená průběhem.

To jste měla štěstí. Může se stát, že se nepřipravím a porod bude krásný zážitek. A je to jedině dobře. Spoléhat však na to, že moje tělo všechno zvládne a zdravotníci vše vědí, se nemusí vyplatit.

Když personál porodnice není zvyklý vyčkávat a nechávat ženě k porodu dostatek času, mizí i jistota, že mé tělo umí porodit. Na zásahy do porodního procesu připravené není. Když chci něco ovlivnit, musím se na to připravit. A každá potřebujeme přípravu jinou.

Témata: Porod, Po porodu, Od těhotenství k porodu, nošení dětí, Marcela Fišerová, Porodní plán, Krásný zážitek, Ivana Königsmarková, Rodička, Třetí porod, Porodní proces, Období, Plena, Zdravotníci, Akutní císař, Plán, Vaginální vyšetření, Možný postup, Zdravotnický personál, Průběh porodu, Látkový plen, Pór, Jistota, Box, Zdravotní personál

Video