Maminka.czŠestinedělí

Péče v šestinedělí se projeví i v přechodu. Jak se zotavit po porodu?

Tereza Víchová 16.  7.  2019
Smějete se? Ve zdravém těle zdravý duch. A tak je právě pár týdnů po porodu ta nejlepší doba dopřát svému tělu vzpruhu. Jmenuje se poporodní rituál, ale nebojte se, nemusí jít o žádné šamanské praktiky, jen o příjemné okamžiky péče.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O psychosomatice jste už určitě slyšela. Tělo léčí skrz duši. Vaše tělo má za sebou největší životní výkon a pracuje dál: kojíte, chováte, nespíte (nebo spíte určitě méně, než jste byla zvyklá). Dáváte tělu zabrat. Takže potřebujete takovou psychosomatiku „obráceně“ – ozdravit tělo, aby byla spokojená duše a neupadla jste do splínu nebo dokonce deprese. A jen tak mimochodem vám poporodní rituál pomůže třeba zpět k původní postavě, a to se tedy taky počítá! Porodní asistentka Kristina Neubertová Zemánková ho zažila na vlastní kůži a praktikuje u klientek. Poradila nám, jak na to, a zdůrazňuje: „Není to nějaký duchovní úlet. Je to velmi praktické. Pokud bude o ženu po porodu dobře postaráno, jak po stránce fyzické, tak psychické, bohatě se jí to vrátí. A nejen jí, ale celé rodině, a vlastně celé společnosti.“ 

Chceme to? 

Je to naštěstí i znak doby. Že bychom se konečně my ženy po uplynulých desetiletích začaly mít rády? Že by konečně porod přestal být strašákem, který je třeba „přežít a raději nevzpomínat“? „Ženy se vracejí k dávným moudrostem o ženskosti. Učí se, že porod jde prožít jako posilující událost v životě, která pro ženu může být zdrojem síly a sebevědomí a kterou se patří oslavit,“ říká Kristina Neubertová Zemánková. A nejde zdaleka jen o radost a další pocity štěstí. To, jak se o sebe postaráte v šestinedělí, se podle odbornice dá poznat dokonce až v přechodu! „Tak dalekosáhlé účinky může mít dobrá poporodní péče. Je to vlastně úplný základ ženského zdraví. Když se žena po porodu nezotaví dobře, ponese následky celý život. A to je škoda. Když je o ženu dobře postaráno, můžeme tak předejít nejen fyzickým potížím, ale i poporodním depresím či vyhoření na mateřské. A zdravá a spokojená žena je základ zdravé a spokojené rodiny,“ dodává Kristina Neubertová Zemánková. 

Jak přežít šestinedělí? Udělejte si zásoby, spěte a vsaďte na vývar

Co s bříškem 

Obětavě nosilo vaše miminko a po porodu si možná povzdechnete, když se na sebe podíváte ve sprše. Zdaleka ale nejde jen o estetiku. Kristina Neubertová Zemánková doporučuje bříško opečovat už v prvních dnech po porodu: „Skvěle se dá využít jemná masáž bříška bylinnými oleji,“ popisuje porodní asistentka. „Zde volím zemité vůně, často cypřiš, levanduli, geranium i růži. Podle toho, co dané ženě voní, v jemné koncentraci, protože musíme myslet i na miminko, aby nebylo vůní zahlcené.“ Jen si to představte, že si v kolotoči nekončící péče užijete „své chvilky“. Rázem budete jako znovuzrozená. Žena po porodu potřebuje především teplo a dodání energie do těla. Té, kterou během porodu ztratila. Kristina Neubertová Zemánková se v péči o ženu inspiruje i v Thajsku, po zmiňované olejové masáži se dá v péči o bříško pokračovat i masáží pomocí nahřáté bylinné koule. 

Jsem ráda, že jsem si takové opečování dopřála 

„Na vlastní kůži jsem zažila, jak je to blahodárné pro tělo i psychiku. Touhle dobou je to téměř přesně rok. Přišla mě tenkrát opečovat kamarádka. Cítila jsem se jako královna. Ona sama na to ráda vzpomíná, jak jsem seděla v křesle v ložnici, kousek od místa, kde se náš syn narodil. Masírovala mi nohy a vypadala jsem prý jako na královna na trůnu, šla prý ze mě velká síla. Cítila jsem se krásná a uctěná. Společnost by si měla vážit žen za to, že rodí děti. Ženy by se měly cítit oceněné… Tohle bych přála každé z nás. Pečovala jsem o sebe hodně i sama. Každý den jsem si masírovala bříško a zavinovala ho šátkem. Na konci šestinedělí jsem si také udělala malý rituál s napářkou. Myslím, že i díky tomu jsem po porodu ve formě, nikdo mi tři děti nehádá,“  říká maminka tří dětí Kristina Neubertová Zemánková.

Zaviňte se 

„Často se ženy smějí, že netušily, že se po porodu budou cítit jako v lázních,“ popisuje příjemné pocity porodní asistentka. „Popsané techniky se dají dělat opakovaně. A ženy po nich doslova září spokojeností.“ Péče o vás se nemusí týkat jen bříška, naopak! Bylinná koupel nebo masáž nohou jsou dalším skvělým tipem, jak si dopřát odměnu za takový výkon, jakým porod byl. Poporodní péče od odbornice zahrnuje i speciální masáž takzvaným rebozo šátkem. Tento tradiční šátek se využíval především v Jižní Americe a Mexiku, u nás mu také někdo říká „podvazovací šátek“. Pomáhá nejen po porodu – podvazovat se dá i těžké těhotenské bříško, aby si těhotná ulevila, využít se dá i při bolestivé menstruaci nebo bolestech zad. V oblasti péče o šestinedělku má ale tenhle kouzelný šátek nezastupitelnou pozici: „Používá se ke starobylé technice zavinování bříška,“ vysvětluje Kristina Neubertová Zemánková. „Již naše babičky se po porodu zavinovaly. Nejde tedy o žádnou novinku ze světa, i my máme své krásné tradice, na které se jen vlivem dnešní uspěchané doby trochu pozapomnělo.“ 

Klepněte pro větší obrázek

A co miminko? 

Bříško, nohy, vůně bylinek… Co ale v tu dobu vaše miminko? A především teď, v době, kdy jste na sebe zatím „napojeni“ a na delší dobu si to bez něj neumíte představit (a ono bez vás koneckonců také ne). Poporodní péči nabízejí duly i porodní asistentky a v přístupu k miminku se liší: někdo doporučuje, aby se o něj postaral tatínek nebo babička a vy jste tak měla absolutní klid a čas sama pro sebe. 

Kristina Neubertová Zemánková radí, aby miminko bylo raději u vás: „Miminko může být celou dobu u ženy. Často leží v její těsné blízkosti v posteli nebo ho u toho může i kojit. Někdy si miminko vezme do náručí tatínek. Osobně si ale myslím, že krátce po porodu by ženu a miminko nemělo nic rozdělovat. Vše se dá dělat s miminkem na těle,“ dodává Kristina Neubertová Zemánková. 

Regenerace dělohy po porodu. Jak dlouho se zavinuje a na co se připravit?

Velký rituál

Po „malé údržbě“ si můžete po šestinedělí dopřát důkladnější péči. „Zavírání kostí“ nebo také „poporodní zavinování“. V různých částech světa má své jméno, každopádně je to ale váš velký den, kterým se může uzavřít období porodu a šestinedělí. Kristina Neubertová Zemánková doporučuje si na něj vyhradit celé odpoledne. Pokud miminko spí, může být opět u vás. V téhle době už se dá kolem jeho režimu leccos odhadnout a také využít tatínka třeba na dlouhou procházku. Hlavní je, abyste se ale cítila dobře – pokud tedy víte, že už má vaše dítě ustálené několikahodinové spinkání během procházky, nebojte se ho někomu svěřit. Chcete-li ho u sebe, nechte jej i s tatínkem na dosah.

Klepněte pro větší obrázek

„Rituál může začít tím, že ženě uvařím lahodný výživný sladký nápoj. Sladká chuť je po porodu velice důležitá. Zatímco vařím, můžeme si povídat a pak spolu popíjet a v povídání pokračovat. Žena mluví o tom, co chce uzavřít, většinou se vrátí k porodnímu zážitku i tomu, co bylo potom v šestinedělí, často vzpomíná i na těhotenství nebo to, co mu předcházelo, pokud třeba prožila umělé oplodnění,“ říká Kristina Neubertová Zemánková. Vás poporodní rituál je tak vlastně i určitou formou terapie. A po ní si užijete masáž celého těla – i tady se využívá bylinná koule či vonný olej, hudba. Následně vás čeká očistná koupel, ve které ze sebe můžete pomyslně „smýt“ všechno, co je potřeba. 

Co se děje s tělem po porodu?

  • Zavinuje se děloha – vrací se na svou původní velikost. 
  • Orgány znovu zaujmou své původní místo poté, co byly stlačovány. 
  • Mění se objem krve a vody v těle matky. 
  • Probíhají velké hormonální změny, s tím mohou souviset i výkyvy nálad. 
  • Kompletně se mění denní režim. 
  • Změny nastávají i v partnerském vztahu. 

Zakuklená jako housenka motýla

„Po koupeli nastává samotné zavinování. Žena si lehne na sedm šátků. A já jí postupně zavazuji jeden kolem čela, jeden kolem ramen, kolem bříška, boků, stehen, lýtek a chodidel. Žena je v tu chvíli zakuklená jako housenka motýla. Sedím u ní. A nechám ji odpočívat. 

Až mi dá smluvené znamení, šátky zase pomalu rozvážu v opačném pořadí, tedy začnu od nohou,“ říká Kristina Neubertová Zemánková. A pak už můžete vyletět z „kukly“. Takhle se totiž doslova ženy po rituálu cítí, jako znovuzrozené, často i pláčou dojetím. Jste-li pragmatička, možná vám takovýhle způsob péče vyvolá úsměv na tváři nebo skeptický pohled. Zkuste se na to ale podívat trochu jinak: mít se ráda je důležité v každém životním období. A i když je (a bude) na dlouhou dobu hlavní miminko, vy o něj spokojená budete pečovat s o to větší láskou. 
„V mnoha kulturách je běžné, že se po ukončení šestinedělí pro ženu konají oslavy. Pozve se rodina, dělá se slavnostní hostina, žena dostává dárky a je jí vyjadřována úcta a ocenění za to, že přivedla do komunity nové dítě,“ uzavírá Kristina Neubertová Zemánková. Užijte si proto i vy „svou“ oslavu, zasloužíte si ji. 

Chtěla jsem rodit do vody a být krásná. Vše bylo jinak, říká Kristýna Leichtová
Chlap by porod nevydržel, říká herec Tomáš Dastlík
Témata: Porod, Po porodu, Mateřství, Miminko, Praktické rady, Šestinedělí, Tipy a rady porod, Mexiko, Hostina, Moudro, Thajsko, Pór, Šátek, Jak, Ženskost, Jižní Amerika, Neubertová Zemánková, Koule, Kultura, Pec, Bříško, Přechod, Housenka, Péče, Výkyv nálad