Maminka.czŠestinedělí

Šestinedělí týden po týdnu. Tipy, které vám pomohou zotavit se po porodu

Barbora Vajsejtlová 31.  5.  2023
Konečně jste se dočkala a vedle vás leží to nejkrásnější miminko na světě. Vaše děťátko. Teď máte před sebou šest týdnů razantních změn, kterými bude procházet vaše tělo i psychika. Víte, co vás v šestinedělí čeká a s čím byste měla počítat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dovolila bych si podělit se s vámi o nejvýraznější vzpomínku na vlastní šestinedělí. Rozbolavělá, zmatená a s pocitem, že jsem nastřižená snad až na záda, jsem se doploužila domů. Druhý den ráno manžel odfrčel do práce a já jsem zůstala sama s vědomím, že vůbec netuším, co budu dělat, jak a jestli to zvládnu. Necítila jsem nic, co by se blížilo tomu absolutnímu všezalévajícímu pocitu štěstí, o kterém se píše v knihách, ale nejvíc ze všeho mě ničila panika, že jsem si zakousla větší sousto, než můžu strávit. Panebože, vždyť to mrňavé miminko je na mně stoprocentně závislé a já jsem nejblíž k přebalování byla před pětadvaceti lety, kdy jsem vyměňovala plenky své panence. Můj život se rozpadl na prvočinitele, budu ta nejděsivější máma na světě a ještě zkazím život svému synovi. Rozbrečela jsem se a vůbec mi to nepomohlo. Odpoledne přišla na kontrolní návštěvu synova pediatrička. Žena světaznalá a zvyklá jednat s hysterickými matkami. Jsem si jistá, že mě odhadla na první pohled, protože mi vlastně udělila jediné doporučení: „Seberte malého a jděte se projít ven, ať zjistíte, že svět se nepřestal otáčet a všechno funguje stejně jako dřív.“ Nejdřív mi to připadalo poněkud netaktní, ale v rámci čirého zoufalství (a protože jsem stejně neměla žádný lepší nápad) jsem ji poslechla a teprve potom zjistila, že to byla rada k nezaplacení. To, že jsem se ujistila, že život běží úplně normálně dál navzdory mému porodu, mi v prvních týdnech velmi pomohlo.

VIDEO: Kněžka Lilia Khousnoutdinova: Jaké rituály vykonávat se ženou v šestinedělí?

Šestinedělí je totiž úplně speciální období, které se nedá srovnat s ničím jiným. Je to nepřenositelná zkušenost, kdy si budete zvykat na nové tělo, nové pocity, emoce i netušené propady nálady. První dny a týdny po porodu jsou neopakovatelné, plné zjitřených emocí i tělesných prožitků, které nemusejí být vždy jen příjemné. Samozřejmě velmi záleží na tom, jakým způsobem probíhal váš porod, jestli jste rodila přirozeně nebo císařem, zda se potýkáte s poporodními zraněními, nicméně některé charakteristiky šestinedělí se dají vztáhnout víceméně na všechny rodičky. Pokusila jsem se ho pro vás zmapovat týden po týdnu.

V pokračování pro předplatitele také najdete

1. týden; 2. týden; 3. až 6. týden.

Rozhovor s porodní asistentkou.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Porod, Miminko, Novorozenec, Po porodu, Psychika, Instagram, Šestinedělí, Císařský řez, Porodní asistentka, Bolest, Lilium Khousnoutdinova, Lékař, Sportování, Propuštění, Maminka, Zranění, ZUZANA ŠTROMEROVÁ