Maminka.czŠestinedělí

Šestinedělí v klidu? Chce to kojení, dotyk kůže na kůži a dost jídla a pití

Tereza Víchová 31.  8.  2020
Konečně domů! Celé měsíce jste se na tuhle chvíli těšila. Až si svůj uzlíček v tom rozkošném oblečku odvezete a ukážete mu, kde spolu budete žít jako rodina. A pak místo štěstí v lepším případě přišly rozpaky a únava. V tom horším období, které byste zpětně nejraději vymazala. Vítejte v šestinedělí. Tak ho zkuste jinak, aspoň trochu to určitě jde.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Co ty vlastně chceš?“ zpytovala jsem svědomí třikrát za svou mateřskou kariéru, když jsem plakala já i dítě – ano, ještě jsem si dovedla sypat popel na hlavu i za to, že slzím, když bych měla být nejšťastnější na světě. Je zdravý, ukázkově přibírá, takhle jsme to chtěli, konečně je pryč to velké těhotenské bříško. Místo břicha jsou tu ale bolavá prsa, pláč, který mi občas trhá srdce a taky hraje na nervy, a nekonečná únava.

Šestinedělí se věnuje i aktuální číslo časopisu Maminka, on-line si ho můžete objednat TADY

To, že mě v těhotenství rozplakal i cestopis v televizi, se změnilo na pláč třeba jen proto, že je venku brzy tma a před námi je další noc s maximálně dvacetiminutovým spánkem v kuse. Řekneme vám bez obalu, jaké šestinedělí obvykle bývá. Ale také vás ujistíme, že to rychle přejde, a vybavíme vás radami, jak ho překlenout co nejlépe.

Jak přežít šestinedělí? Udělejte si zásoby, spěte a vsaďte na vývar

Tohle nepřehlédnete

„Šestinedělí bývá ve znamení velmi koncentrovaných zážitků a pocitů.
Je to náročná etapa, kterou s sebou příchod miminka přináší,“ shrnuje úvodem dula Ivana Weissová. „Během tohoto období se postupně znovu nastolí hormonální rovnováha. Organismus nejdříve porodem placenty zjistí, že už není těhotný, a adaptuje se na rozvoj laktace.“ Z hlediska hormonů (ach, ty hormony, ty nás ovládají) jde o to, že se nejdříve „vezete“ na vlně oxytocinu a zamilování se po porodu, a teď ho střídá prolaktin. Ten umí zajistit, že budete kojit, ale také má na svědomí různé „psychické efekty“. Což je jemné označení pro to, že od sebe můžete očekávat cokoli, snad kromě klidu a vyrovnanosti – i když i takové výjimky se možná najdou.

Těhotenská úzkost: Nezáříte štěstím? Na hormony to nesvádějte

Bez spánku, bez energie

„Svou službu na vnitřním rozpoložení čerstvé maminky vykoná i spánková deprivace,“ pokračuje ve výčtu těch méně příjemných věcí Ivana Weissová.
Málokteré miminko totiž spinká „jako miminko“ (kdo tenhle příměr vymyslel?). Navíc neví, kdy je den a kdy noc, což ale vy postupně možná také ne, jak únava stoupá. Vaše tělo je zkrátka zpočátku ve službě nonstop. „Bříško, které vás tížilo na konci těhotenství, teď vystřídala nalitá prsa, říkám vždycky maminkám s nadsázkou,“ usmívá se dula.

Navíc se dočtete, že tělo se vrací do normálu, ale pohled do zrcadla vás zrovna o tomhle moc nepřesvědčí a takové smiřování na dobré náladě obvykle také moc nepřidá. „Maminky na sebe nesmějí v začátcích pospíchat,“ radí Ivana Weissová, že hořekovat nad tím, že nedopnete džíny, vám nepomůže – raději zůstaňte v pyžamu, či ideálně bez něj, v posteli se svým miminkem a užívejte si ty krásné chvíle, kdy oba usínáte během dlouhého kojení a kůže na kůži.

Bonding i vzájemná harmonie. Jak vypadá kontaktní rodičovství v praxi?

Tady mi nikdo nepomůže

Už příchod z porodnice může znamenat trochu jinou realitu, než jste očekávala. Těch pár dní, kdy jste absolvovala vizity, miminko vyšetření a z chvilek spánku vás budila ostatní miminka v pokoji vedle, uteče rychle. O to víc se těšíte domů. A pak to tu najednou je. Za dveřmi ale nikdo, kdo by vám poradil nebo pomohl, až si nebudete vědět rady. Žádná milá novorozenecká sestřička, která vás uklidní, že když si miminko neodříhlo, nic se neděje.

„Zrovna nedávno jsem s jednou nastávající maminkou tuhle situaci řešila,“ potvrzuje Ivana Weissová. „Strach, že až přijede z porodnice, najednou se o dítě nebude umět postarat. Nebude vědět, kam ho položit, jak s ním manipulovat, kdo pomůže.“ Odchody z porodnice jsou totiž obvykle náhlé a zastihnou nás vlastně nepřipravené. Ještě včera to vypadalo, že tu zůstaneme další den, a najednou se ráno dozvíme, že jdeme domů?! „Příprava na tuhle chvíli se vyplatí. Mít doma všechno zajištěné, navařené jídlo v mrazáku, ujištění od partnera, že je postýlka složená a plenky nakoupené, to dodá jistotu,“ říká Ivana Weissová.

Kdo se postará o vaši psychiku? 

V České republice se pozornost lékařů a sestřiček po porodu upíná hlavně na zdravotní stránku věci. O vaši psychickou pohodu nepečuje nikdo.
Podle Ivany Weissové nemáme funkční síť odborníků právě na rané období po porodu, tolik důležité pro další vývoj. Kdo nám tedy pomůže, když pediatr řeší „jen“ přibírání miminka a my máme propouštěcí zprávu z porodnice, která nás posílá až za šest týdnů ke gynekologovi? „Potenciál vidím v péči komunitních porodních asistentek a dul. I v České asociaci dul už byl zaveden koncept vzdělávání právě pro specializaci poporodní dula,“ má recept na pomoc pro čerstvé mámy Ivana Weissová.

Jak pracuje komunitní porodní asistentka a kdo využije její služby

Dula nebo porodní asistentka vás navštíví doma, porodní asistentka pomůže zhodnotit i zdravotní stav ženy a miminka. Obě pomohou nastavit zmiňovanou pohodu, předají vám spoustu praktických rad ke všemu, v čem tápete. A že je to cesta, jak zvládnout šestinedělí co nejvíce v klidu, potvrzuje i fakt, že zájem právě o tuhle péči stoupá. „Mezi maminkami se šíří informace o tom, že tahle pomoc je potřebná a že se velmi hodí,“ říká Ivana Weissová.

Poslechněte si podcast o práci komunitní porodní asistentky:

00:00:0000:00:00

„Duly, laktační poradkyně a porodní asistentky mají spoustu nástrojů k tomu, jak ženu i miminko podpořit, opečovat, zajistit třeba i drobnou pomoc v domácnosti nebo poradit v péči o miminko.“ Takže na to všechno nemusíte být sama a obavy někdo zmírní.

Tohle vám doktoři neřeknou! Část žen kojit nemůže, ale všichni je nutí

A dá se zvládnout šestinedělí s úsměvem? „Znám takové maminky,“ odpovídá Ivana Weissová. „Kdo věnuje patřičnou pozornost přípravě a dokáže už předem vnímat fakt, že je to načas velmi zatěžující životní etapa, ale jen dočasná, nemusí zažívat velké výkyvy nálad.“ Když vám bude nejhůř, pamatujte, že pár týdnů není navěky, i když se to v dané chvíli po bezesné noci může zdát. A nebuďte v tom sama. „Kamarádky, podpůrné skupinky na sociálních sítích, mateřská centra nebo jiná místa k setkání – to vše pomáhá s určitou sociální izolací, kterou s sebou hlavně začátky mateřství přinášejí,“ dodává závěrem dula Ivana Weissová.

Článek byl redakčně zkrácen. Vyšel v časopise Maminka. Aktuální číslo nebo předplatné s dárkem můžete objednávat na ikiosek.cz/maminka

Témata: Porod, Miminko, Kojení, Novorozenec, Mateřství, Po porodu, Porodnice, Kojenec, Šestinedělí, Porodní asistentka, kůže, Česká asociace, Únava, Ivana Weissová, Česká republika, Asistentka, Pití, Koncept, Cestopis, Jídlo