Maminka.czJen pro maminku

Sestry si vzájemně kojí děti. Divná praktika, nebo chytrá výpomoc?

LH 27.  3.  2013
Veřejnosti se podobná praktika možná zdá trochu podivná, ale pro sestry Kyle Aldridge (30) a Bunty Rowe (25) je prý výpomoc při kojení svých potomků naprosto přirozená věc – jako čištění zubů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mladší ze sester Bunty, která pracuje jako porodní asistentka, uvádí: „Je to praktické a pohodlné. Pokud jedna z nás musí mimo domov, druhá může bez problémů nakrmit její děti.“ Zároveň si také pochvalují, že je o jejich děti vždy perfektně postaráno.

Starší Kely je maminkou na plný úvazek a vychovává celkem pět dětí, z nich jsou ještě dvě kojené. Bunty má zatím dvě děti - rovněž kojené. Na otázku, zda se nebojí, že by „zdvojené“ kojení mohlo jejím dětem trochu ztížit orientaci v tom, kdo je vlastně jejich maminka, s klidem odpovídají: „Naopak, pro nás obě je důležité, že naše děti mají další vztah i s jinou silnou ženou. Vnímáme to jako jednoznačně pozitivní věc.“

Ikdyž u nás se na podobné praktiky díváme trochu se zdviženým obočím, jinde nejsou až tak výjimečné a nevzbuzují žádnou pozornost. Co je a co není přípustné, zkrátka závisí na kulturním prostředí, ve kterém vyrůstáme. Zároveň etika kojení prochází historickým vývojem. Vzpomeňte třeba na středověk a“kojné“. Vyrůst na mléku cizí ženy se považovalo za prestiž a poukazovala na váš vyšší původ.

Zdroj: www.thesun.co.uk

Témata: Děti, Jen pro maminku, Div, Historický vývoj, Praktik

Video