Maminka.czSex

Sex je náš! Julie Gaia Poupětová vám poradí, jak se vyhnout rutině v posteli

Alice Rossi 13.  3.  2021
Uspokojivý sex není věc samozřejmá. Existuje návod, jak si ho v dlouhodobém partnerství užívat, aby se z postelových hrátek nestala rutina?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dřív nebo později začnou sexuální rutinu řešit všechny páry. Proč to tak musí být a dá se tomu předejít? Na to jsem se zeptala člověka nejpovolanějšího, Julie Gaii Poupětové, sexuální koučky, ke které páry v podobných situacích chodí na konzultace. 

Není vlastně už pozdě, když za vámi přijdou s tím, že jejich sex je nudná rutina? 

Pokud v dlouhodobém vztahu existuje něco jako funkční rutina čili situace, kdy oba partneři vědí, co bude, jak to bude, a oběma to vyhovuje, tak na tom vůbec není nic špatně. Když mají z období před rodičovstvím ustálené zvyky, jak se vzájemně naladit, jak se vzrušit, jak si v tom navzájem pomoci, jaké podmínky si vytvořit k tomu, aby sex fungoval v různých situacích, tak to samozřejmě mohou v období mateřství trochu zredukovat, protože mají jiné starosti. A vlastně to stále bude dobré, protože to nové, co se v jejich vztahu děje, není sex, ale miminko.

Prolaktin: Hormon, který ovlivňuje plodnost, imunitu i chuť na sex!

Bohužel situace, kterou jsem před chvílí popsala, není vůbec běžná. Jde v podstatě o pokročilou úroveň různých partnerských i partnersko-intimních dovedností, které většina lidí nemá, protože buď nevěří, že se dá něco v sexu naučit, nebo nemají pocit, že zrovna oni by to potřebovali. Věří, že když se dva mají rádi, tak to ostatní zařídí příroda a sexuální pud. Tahle pověra je bohužel naprosto mylná.

Na začátku vztahu nám hodně nahrává změněná biochemie v mozku, která při zamilovanosti vzniká. Tahle biochemie je ale jen jakýsi bonus od přírody, který sám od sebe v dlouhodobém vztahu nepřežije. Jenže když pochopíte, jak tahle biochemická polévka v mozku funguje, tak taky objevíte možnost, jak vytvářet ve vztahu touhu a vášeň dlouhodobě, i když přijdou děti. Většina lidí ale tenhle návod nemá. 

Asi zkrátka doufáme, že to příroda prostě zařídí za nás, že… 

Nezařídí. Pokud jste nepovažovali za důležité rozvíjet sexuální dovednosti s partnerem před miminkem, tak máte vlastně velmi malý erotický repertoár. A když to kvůli miminku zredukujete, často z toho pak už nezbyde vůbec nic.

Co když muž po porodu nestojí o sex? Zjistěte, co je Madonin komplex!

A žádný sex je taky stereotyp. Ten ale většinou minimálně u jednoho z partnerů vyvolává dost negativní pocity. Já téhle čtvrté fázi přitažlivosti ve vztahu říkám „nuda“. Nuda je de facto startovací plošina k nevěře nebo k odumření sexuality ve vztahu nadobro. 

Asi nejklasičtější scénář je: Ona nechce, on chce. Ale není ten tlak z obou stran vlastně destruktivní pro vztah, potažmo i spokojený sex? 

Ano, většinou je to tak, že víc práce s miminkem a větší míru zodpovědnosti, a tudíž i méně hravosti, v sobě po narození dítěte má žena, která je vlastně tak trochu uvězněná v „ohrádce správného sexu“. To je to, co máme jako rutinní sex po pár letech soužití. Ale ta ohrádka bývá pro většinu lidí dost malá. Jinými slovy, většinou zahrnuje soulož, nějaký orální sex a sem tam nějakou tu pusu.

Ohrádka správného sexu je ale zároveň určitá představa, že to, co je její součástí, by mělo automaticky vzrušovat a uspokojovat oba partnery. To ale jaksi nefunguje a dost často to nefunguje právě ženám. Takže když mluvíme o tlaku, tak ho podle mé zkušenosti vytváří očekávání, že oba partneři budou při ohrádkových aktivitách automaticky vzrušení a nadšení z toho, jak je to uspokojuje.

Když jeden z nich, třeba žena, není, tak to vytváří konflikty, protože si to ten druhý partner vykládá, že jeho žena nefunguje a že má zřejmě nějak zablokovaný sexuální pud. Jenže sex bohužel vůbec není o pudech, které by se projevovaly správnou funkcí muže či ženy při souloži, tedy jejich automatickým vzrušením. Je to spíš o motivaci.

Pomýšlíte na rozvod? 5 věcí, které pomohou zachránit vztah, když máte krizi!

Minule mě to bavilo, líbilo se mi to. Tak fajn, příště to chci znovu. Nelíbilo se mi to? Nebavilo mě to? A tak se ze sexu postupně stává položka na to-do listu. Jenže kolik žen má odvahu muži říct: „Hele, mě ta soulož moc nebaví. Co kdybychom to zkusili jinak?“ V takové chvíli se muži zhroutí jeho sexuální svět. A to ženy většinou nehodlají riskovat. 

A právě tady se otvírají dvířka jménem nevěra? 

Vlastně ano. Neumíme o své dlouhodobé vztahy a sexualitu v nich pečovat. Ani nevíme, že bychom měli. To je jeden rozměr. Druhý rozměr je, a teď to prosím neberte jako obhajobu nevěry, myšlenka, že člověk je od přírody vztahově i sexuálně monogamní. Já se nedomnívám, že to je pravdivá hypotéza. Ale antropologie je pro vědce.

V realitě a každodenním vztahu je nejdůležitější si říct, co každý člověk sám za sebe považuje za nevěru. Pro někoho je to flirt a pozornost věnovaná někomu jinému, pro jiného sdílení emocí s jinou osobou, a pro někoho dalšího to může být obelhávání a podvádění ve smyslu nečestného a nepravdivého jednání. Tohle by si lidé asi měli ve vztazích ujasnit hned na začátku. Nevěru totiž můžete klidně zažít i v otevřeném vztahu. A ano, nevěra bolí, podkopává vzájemnou důvěru a bez důvěry není intimita. 

Jenže komunikace je nejspíš jedním z dalších problémů dlouhodobých vztahů. Umí české páry spolu otevřeně mluvit o sexu? 

Ne. Neumí. Neumí řešit konflikty a neumí si ani dávat efektivní zpětnou vazbu, což je v rozhovorech o sexu trápí ještě víc než při povídání o čemkoli jiném. Navíc těch rozhovorů o sexu člověk může vést víc typů. Každý má jiný cíl a taky jiné provedení. Ale to lidi nějak považují za samozřejmost, že ten druhý bude umět mluvit o sexu a třeba i tak, že je to bude vzrušovat.

Únava a žádný sex! Známe nejčastější partnerské problémy po porodu

Jako by nikomu z nás nedocházelo, že řeč a její použití v různých situacích jsme se museli naučit a že nás do určité míry velmi limitují vzorce komunikace, které jsme získali v rodině. Jenže co když se ve vaší rodině o sexu zásadně mlčelo nebo se mluvilo v náznacích? Řekněte mi, jaké vzorce komunikace o sexu si neseme do svých vztahů… No, žádná svůdná a vzrušující konverzace to asi moc nebude, že? Nejpikantnější na tom pochopitelně je, že k většímu množství komunikace o sexu nás pochopitelně nabádají i odborníci… Jenže ani oni sami to neumí, natož aby to uměli někoho rozumně naučit. Takže tady se točíme v bludném kruhu. 

Kdy je tedy čas obrátit se na odborníka? Co studovat, co číst, na jaký kurz se přihlásit? 

Problém je, že lidi často řeší sex až ve chvíli, kdy už žádný sex není. To je stejné, jako řešit zanesené cévy až ve chvíli, kdy jsme absolvovali infarkt. Jen s tím rozdílem, že u těch koronárních onemocnění se jaksi obecně ví, že prevence je lepší než třeba mozková příhoda a že je třeba se o své zdraví starat. V sexualitě tomu naopak nikdo moc nevěří.

Takže i když dojde na příhodu – nevěru, krizi, výhrůžky rozvodem – tak často ani tady lidi na rozvíjení partnersko-komunikačně-intimních dovedností nevěří. Takže ideálně je dobré zabývat se sexuální oblastí už ve fázi zamilovanosti. To je první fáze přitažlivosti ve vztahu. Druhá fáze, realita, kdy nám spadnou růžové brýle, také není pro rozvoj marná. Tam učení může pomoci přetvořit zamilovanost v dlouhotrvající přitažlivost a pravidelně se objevující touhu v dalších letech vztahu. Ve třetí fázi, kterou nazýváme rutina, je to hodně na hraně.

Nejhorší je se tím zabývat ve čtvrté fázi, což je, jak už jsem zmiňovala, nuda. Tam ty silně negativní emoce, jako je frustrace, beznaděj, vina a další blbé nálady jakékoli oboustranné učení strašně komplikují. Navíc v této fázi je potřeba nejdřív zvládnout krizový management celé situace čili se učit jiné způsoby komunikace a zvládání stresu, aby partneři nejdřív uměli zmírňovat vzájemně své negativní emoce. Až pak přijde na řadu sex.

Máte děti? I tak můžete mít skvělý sex. Pokud nevěříte, čtěte!

A světe, div se, co se děje? Lidé chodí řešit sex ve chvíli, kdy už je to daleko za fází nudy. Nic moc se nechtějí učit. A nejlepší je otázka: „Nějakou jednoduchou radu byste neměla?“ Pokud půjdete k sexuologovi, kulantně vám nejspíš vysvětlí, že vám tak maximálně může pomoci se s celou situací smířit. Můžete si tedy vybrat, zda na tom zkusit pracovat, anebo se učit, jak to cele pohřbít a nemít pocit, že jste za bídáka.

To ale spoustě lidí nevyhovuje. Nakonec „never say never“. Pár vztahů už jsme zachránili, takže někdy to vyjde. Ale prevence je fakt nejlepší. A k tomu je dobré si asi v mé knize Intimní štěstí přečíst návod na to, jak hrát hru „umíme vytvářet touhu“ v dlouhodobém vztahu. 

A jací lidé chodí na vaše kurzy? 

Občas přijdou ženy s čerstvým miminkem, které si náš dvoudenní kurz Umění potěšit muže rozdělí po jednom dni a zatímco nasávají vědomosti a pilují dovednosti, tatínek krouží v okolí s kočárkem. Chodí ale i rodiče dětí, které už trochu povyrostly a mají konečně čas na sebe, nebo rodiče dospělých dětí, kteří se k sobě po letech pokoušejí hledat cestu.

Všichni válčí se studem. Všichni chtějí vědět, jak znovu oživit sex ve vztahu, protože kvůli dětem jejich intimní život dlouhodobě uvadal. A i když to neříkají, chtějí si také zvednout sebevědomí a získat nějaké dovednosti, aby jim ten druhý nebo ta druhá prostě nebyli nevěrní. Já je pochopitelně kromě spousty nejrůznějších triků učím ve své podstatě hlavně dvě klíčové dovednosti.

Zaprvé, jak sex doopravdy funguje, tedy s jakými proměnnými můžeme sami aktivně pracovat, aby ve vztahu vznikala touha, zadruhé je učím, jak se správně učit sex jinak, než metodou pokus omyl, protože ta fakt nefunguje. My to děláme s pomocí takzvaných „trapnocvičení“. Když se partneři naučí, jak na ně, tak všechny další problémy v sexu už budou zvládat mnohem lépe. A ono to u řady partnerských vztahů funguje. 


 

Eva (38) ŘÍKÁ O KURZU U SEX KOUČKY:

„Teprve včera jsem pochopila, jak to Julie Gaia – sexkoučka – myslela s tím oddělováním výukových trapnocvičení od normálního sexu. Nechápala jsem, jak by to mohlo jít oddělit. Stejně se nám to vždycky zvrhlo v nějakou sexuální aktivitu :-) A taky jsem si říkala, proč bychom to měli zastavovat, když je to příjemné? Jenom kvůli cvičení? A až teď jsem pochopila, že hlavní rozdíl je v očekávání. Od normálního sexu očekávám vyvrcholení a veškeré příjemné pocity s tím spojené, kdežto trapnocvičení se snadno mohou zvrtnout, protože člověk něco neumí a teprve se to učí. Ale když od cvičení nic neočekávám, nejsem pak ani naštvaná nebo zklamaná, a to nám teprve dodává klid pro učení a prostor na to dovolit si dělat chyby, bez kterých to nejde. No a z dění po kurzu orgasmů, šest manželových, a to celkem na tři trapnocvičení. :-) Máme za sebou skoro celý náročný týden a skóre je sedm mých. Myslím, že je to dost slušný výsledek na tři děti, které nám navíc okupují ložnici a nám zbývá jen obývák. Navíc, zhruba před rokem, než manžel navštívil tvůj první kurz, byla situace taková, že jsme měli problém přivodit mi byť jen jedno vyvrcholení…“

Erotický horoskop na březen. Hvězdy předpoví, co vás čeká v ložnici
Překvapivé tipy pro rychlé početí: Pijte červené víno a jezte plody moře
Sex
Témata: Láska a vztahy, Časopis Maminka, Mateřství, Po porodu, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Sex, příroda, pořad, Nevěra, sexuolog, výhrůžky, Rozvíjení, MLUVIT O SEXU, Partnerství, Rutin, Infarkt, Bída, Rutina, Julie Gaia, Postel, Vztah, Post, Julie Gaia Poupětová, Gaia