Maminka.czSex

Sex po porodu: Tohle jste možná vůbec nevěděli!

Simona Procházková 19.  8.  2018
Porodit dítě znamená obrovskou změnu ve všech oblastech života, tu intimní nevyjímaje. Připravte se na to, že i v sexu bude všechno jinak, minimálně v prvních měsících. Kdy a jak začít a proč nic neuspěchat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porodem samozřejmě váš partnerský intimní život nekončí, téměř jistě se ale v některých ohledech změní. Důležité je nenechat se zaskočit případnými potížemi. Nečekejte, že se z vás pár týdnů po narození dítěte stane zase jako zázrakem okamžitě neodolatelná svůdnice. Nejspíš ne. Přiznejme si na rovinu, která z nás by v náročném koloběhu kolem miminka myslela na to, jak bude večer plná elánu a v sexy košilce dovádět v posteli? Jistě, existují i ženy, které vám budou tvrdit, že si pár dní po návratu z porodnice začaly užívat jako dřív, ale není jich moc. 

Sex? Děkuji, nechci!

„V období po porodu může být ženská sexuální touha dlouhodobě snížena, ba dokonce může úplně chybět. Roli v tom hraje více faktorů – vysoká hladina hormonu prolaktinu, který chuť snižuje, prudká změna životního stereotypu i změna psychického stavu ženy, například zvýšená úzkostnost jako projev starosti a zodpovědnosti za miminko,“ uvádí gynekolog a porodník MUDr. Antonín Pařízek.

U každé ženy se intimní prožívání po narození potomka vyvíjí zcela jinak. „Část žen reaguje na porod změnou v sexuálním chování. A zatímco některým se sexualita ještě více probudí a dozraje, pro jiné nastane útlum. Mnoho žen zažívá při porodu určitou formu zklamání, zranění nebo i traumatu a to se pak podepisuje na psychice i prožívání sexuality. Například vyvolávané porody a následné prožitky plné překvapení, bolesti, odpojení se od rytmu vlastního těla mívají dopad i dlouho potom, co se odehrály. Takové zkušenosti se naštěstí netýkají všech žen, ale jsou poměrně časté a dynamika kolem prožitku není všem zřejmá. Ani ženám, natož pak jejich partnerům,“ vysvětluje lektorka v oblasti partnerských vztahů, vědomé sexuality a osobního rozvoje Denisa Palečková.

Jizvy na těle i na duši

Sexuální apetit je individuální a každá z nás to prostě cítí jinak. Odborníci ale doporučují neotálet příliš dlouho, protože čím déle se budete sexu vyhýbat, tím méně se vám do něj bude chtít a hrozí, že si vybudujete psychický blok. Sex je prostě jedním z pilířů partnerského vztahu a dlouhodobá abstinence je frustrující.

Porod každou ženu změní a v jejím těle proběhne celá řada změn, které mají na sexualitu velký vliv. Zásadní roli hrají hormony, fyziologické změny i psychika (trauma z těžkého porodu, labilita způsobená laktací, nejrůznější tlaky zvenčí, zvykání si na mateřskou roli).

Šestinedělí, kojení, stejně jako kila navíc nebo časté noční vstávání, to jsou okolnosti, které milostnému životu příliš nenahrávají. V první řadě je dobré uvědomit si, že všechno potřebuje svůj čas. Ze všeho nejdřív musíte dát dohromady sama sebe, neuspěcháte ani hojení poporodních poranění, ani hubnutí nebo správné naladění na milování. Dokud se nezhojí jizvy, bolest je nevyhnutelná. Jakmile se ale jizvy můžete dotýkat, je užitečné ji hladit, později masírovat. Můžete se obrátit i na specialistu na léčení jizev, což může být fyzioterapeut, u intimních jizev pak odborník z řady „sexological bodyworkerů“.

Jakou antikoncepci po porodu? Pokud kojíte, na klasické pilulky zapomeňte

Jsou viníkem hormony?

Na rozbouřené hormony jsme zvyklé svádět všechno možné, od migrén, náladovosti až po chuť k jídlu. Po porodu se vám totiž tělem prožene doslova hormonální bouře. Během kojení se do organismu vylučuje velké množství hormonu prolaktinu, o kterém je známo, že tlumí sexuální touhu. Příroda tak vlastně říká, že žena je teď v první řadě matkou a zásobárnou mléka. Hormonální změny (zejména snížená hladina estrogenu) mohou také za problém nedostatečného zvlhčení pochvy. Tuto nepříjemnost lze ale řešit použitím lubrikačních gelů, případně čípků s kyselinou hyaluronovou. Jde o dočasný stav, který se upraví, až se v organismu opět normalizují hormonální hladiny. „Dvojice by neměla omezovat nesexuální dotyky, objetí, polibky. Naopak, v období, kdy jeden z partnerů po sexu netouží, je to dobrý způsob, jak si projevit lásku. Nesexuální tělesná blízkost by neměla být limitována ani z jedné strany. Partneři by neměli dopustit, aby přechodný sexuální nesoulad pokazil fungující vztah,“ zdůrazňuje MUDr. Pařízek.

Krvácíte po sexu? Pozor, může to mít vážné důvody!

Komunikace je základem štěstí!

 „Naplňující intimní život je důležitým pojítkem v partnerství. A i když se partneři milují sebevíc, pokud chybí sex, pro většinu vztahů to dříve či později znamená krizi. A tomu je důležité předcházet. Nečekat, až zase “budu mít chuť”. Ale zkusit využít nástroje, které máme k dispozici: léčení jizev, vaginální mapování, celostní smyslné masáže, nejrůznější pomůcky… Snažit se najít způsob, jak znovu najít nebo i umocnit své potěšení. Pro muže je navíc sex i důkazem lásky. Když je odmítán, může si říkat, co chce, a být rozumný a trpělivý, ovšem podvědomě se cítí nemilován a oddělený od rodiny. Řada mužů to pak může kompenzovat workoholismem a někteří pak i milenkou,“ uvádí Denisa Palečková.

Komunikace je zkrátka základním stavebním kamenem každého vztahu. Svěřte se partnerovi na rovinu se svými pocity a obavami, řešte situaci včas a domluvte se spolu, jak na to půjdete, abyste byli uspokojeni oba. A nezapomeňte, že sex není jen soulož, ale hlavně souznění, blízkost, dotyky a sdílení citů s milovaným člověkem. Mluvte o svých pocitech, předejdete tak konfliktům.

Začněte sama se sebou

Jako výbornou metodu nového začátku sexuálního života doporučují sexuologové masturbaci. Při té si sama vyzkoušíte, co a jak je vám příjemné, případně zda vás už nic nebolí. Intenzitu si regulujete sama a pak můžete vést i partnera. „Pokud už místo nebolí, je tlumičem sexuálního potěšení fakt, že zjizvená tkáň zkrátka necítí. Přerušená nervová zakončení už neposkytují rozkoš. Navíc se místo znecitlivění, pokud se neošetřuje a nemasíruje, rozrůstá. To znamená, že po určité době je necitlivá i tkáň kolem jizvy. Pro příklad: pro ženu po nástřihu to zpravidla znamená, že ve vagině už nevnímá tolik pocitů, jako byla zvyklá, a že necitlivost není pouze v místě nástřihu, ale i po stranách od toho místa,“ uvádí Denisa Palečková.

Dokud se necítíte připravená, zůstaňte nejdříve u mazlení, dráždění rukou, skvělá je intimní masáž a také orální sex. To platí i v případě, že vás neminuly nástřih a šití hráze, které často způsobuje větší tah svalů na jedné nebo druhé straně pochvy. Stejně tak může povolit jizva a dojde k rozšíření poševního vchodu. Než se stav vrátí k normálu, může to trvat i několik měsíců. Za pozornost v tomto směru jistě stojí například kurzy vaginálního mapování, v rámci kterých se ženy naučí, jak uvolnit pánevní dno a odplavit emocionální zátěž, která se ukládá ve vagině a projevuje se jako napětí a snížení citlivosti. Mapováním se tkáň znovu probudí, “očistí”, a tím se prohloubí vztah ženy k sobě samé a rozvine se opět i její sexualita.

Orgasmický porod můžete prožít i vy. Porod má k sexu vážně blízko
Gábina (35): Manžel chce sex denně. Mně to stačí jednou za měsíc
Venušiny kuličky jako prevence inkontinence. Erotických hraček se nebojte

 

 

 

 

Sex
Témata: Porod, Láska a vztahy, Rodina, Po porodu, Šestinedělí, Sex, Pánevní dno, sexualita, sexuolog, Sexuální chování, Jizva, Určitá doba, Partnerství, Vyvolávaný porod, Dobrý způsob, Poševní vchod, Nejrůznější pomůcka, Prudká změna, Noční vstávání, Nový začátek, Venus, Psychický blok, Sexuální život, Vysoká hladina, Plné překvapení

Video