Maminka.czTěhotenství

Sex v těhotenství: Pro někoho téměř tabu, pro jiného ten nejlepší v životě

Kateřina Prachařová 16.  8.  2016
Tak jako je každá žena jiná, je jiné i každé těhotenství, respektive způsob, jakým ho prožíváme. Totéž platí i o sexu. Jelikož těhotenství trvá plus minus devět měsíců, je jen velmi málo pravděpodobné, že bychom se chtěly postelových radovánek na tak dlouhou dobu vzdát. A ve většině případů k tomu není důvod, přesto se milování v těhotenství často obávají jak ženy, tak i muži.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Začnu vlastní zkušeností dokazující, jak je všechno pokaždé jinak. Když jsem byla těhotná poprvé, po pár týdnech mi začaly ne ranní, ale přímo celodenní nevolnosti a na svého manžela jsem se další dva měsíce nemohla skoro ani podívat. Bylo mi to hrozně hloupé, obzvlášť když jsem ho musela nakonec poprosit i o to, aby se přestal vonět.

Parfém, který se mi na něm vždycky tak líbil, mi najednou odporně smrděl a můj muž s ním. Večer jsme si šli lehnout a jen se na sebe lítostivě dívali, já se občas i rozbrečela - hlava by možná chtěla, ale tělo se bránilo všemi prostředky.

Jenže někdy v polovině čtvrtého měsíce jako když utne - a přišel druhý extrém. Nemyslela jsem skoro na nic jiného a manžel dodnes bez nadsázky tvrdí, že to bylo co do sexu nejlepší období našeho vztahu. Ale asi aby se mi "pomstil" za ten začátek, ke konci začal odmítat pro změnu on mě. Já měla chuť pořád, on tvrdil, že se bojí, abychom miminku nějak neublížili. Dnes vím, že to byla jen výmluva, jak později přiznal, spíš ho trochu děsilo moje obrovské břicho.

Teď jsem těhotná znovu a situace je zase úplně jiná. I když mi bylo na začátku opět zle, na libidu se to nijak neprojevilo. Až do poloviny těhotenství jsme si opět užívali jako na líbánkách - a pak najednou přišla sestupná tendence a od sedmého měsíce je sex to poslední, na co mám chuť. Přičítám to tomu, že druhou polovinu těhotenství zažívám hlavně v létě. Kombinace horka, přibývajících kilogramů, ubývající elegance a k tomu péče o malého syna zkrátka udělaly své.

Miminku sex neublíží

Každopádně platí, že pokud je žena zdravá a těhotenství probíhá fyziologicky správně a bez komplikací, není jediný důvod, proč by měla se sexem přestat jen proto, že čeká dítě. Přitom pro spoustu párů těšících se na prvního potomka je to často téměř tabu - tedy od okamžiku, kdy zjistí, že z nich budou rodiče.

Intimity v těhotenství nejsou překážkou. Pokud chcete...

Do té doby to vůbec neřešili a najednou se zpětně děsí. Nemohli jsme miminku nějak ublížit? Gynekologové se shodují, že otázka bezpečnosti sexu v těhotenství je jednou z častých otázek budoucích prvorodiček. A ubezpečují, že miminku z této strany opravdu žádné nebezpečí nehrozí. A především ne takové, že by ho snad mohl nějak poškodit průnik partnerova penisu, jak se často obávají muži. Ten se totiž dostane pouze do pochvy, nikoli do dělohy, a navíc jej od dítěte oddělují ještě plodové obaly a hlenová zátka.

Potenciální riziko může hrozit spíše kvůli případné infekci, a tak je v období těhotenství potřeba dbát při sexu zvýšené hygieny. Z toho důvodu by si partneři měli raději odpustit různé experimenty a nepoužívat například erotické pomůcky. Samozřejmostí je pak partnerská věrnost, případně používání kondomů.

Kdy není sex vhodný?

Existují nicméně okolnosti, kdy sex v těhotenství opravdu vhodný není. Týká se to žen, které v minulosti prodělaly samovolný potrat nebo jim nyní hrozí, dále žen, které dříve měly předčasný porod nebo je jeho riziko teď. Sexu se také vyhněte, pokud dojde k vaginálnímu krvácení, máte výtok s dosud nezjištěnou příčinou, křeče v břiše nebo takzvanou vcestnou placentu. Samostatnou kapitolou je pak vícečetné těhotenství, zde je rozhodně na místě pohovor s gynekologem.

 

Potenciální riziko může hrozit spíše kvůli případné infekci, a tak je v období těhotenství potřeba dbát při sexu zvýšené hygieny.

 

Chuť na sex podle trimestrů

V ostatních případech pak platí, že to hlavní, co o sexu během gravidity rozhoduje, jsou libido, pocity a tělesné pohodlí těhotné ženy. Sexuální prožívání má v těhotenství zpravidla tři fáze, které zhruba kopírují jednotlivé trimestry. V tom prvním mívá žena na sex nejmenší chuť, většinou kvůli nevolnostem a velkým výkyvům hormonální hladiny, na vině bývá také velká únava a strach o dítě, byť třeba nevědomý - dle pravidla, že do konce třetího měsíce ještě "nic není jisté".

Druhý trimestr pak bývá naopak sexuálně velmi intenzivní. Opět zatím stojí hormonální změny, ale hlavně to, že se pánevní oblast a pohlavní orgány postupně čím dál více prokrvují a sliznice se také více zvlhčují a zbytní, takže se žena mnohem snadněji vzruší. Není výjimkou, že v tomto období může prožívat vícečetné orgasmy. Dalším bonusem pak mohou být změny prsů, řada žen je má v tomto období extrémně citlivé. Některým je pak jejich stimulace ohromně příjemná - ale na druhé straně je řada těch, které na tuto zónu po zbytek těhotenství vyhlásí embargo.

Užijte si milování i v těhotenství

Ve třetím trimestru nejčastěji sexuální touhy ženy opět klesají, bývá to však velmi individuální, obvykle to souvisí s tím, jak se žena fyzicky cítí, kolik kilogramů přibrala. Hodně v této fázi záleží také na partnerovi. S menším bříškem muži žádný problém nemívají, ale jeho podoba v posledních měsících některé z nich zaskočí. Mohou mít z milování strach, protože už si dítě uvnitř spíše fyzicky představí, a nebo je sex už v tuto chvíli tolik neláká. V takové situaci by to ale nikdy neměli dát najevo a nebát se mazlení a doteků, které těhotná v tu dobu nejvíce ocení.

Témata: Těhotenství, Láska a vztahy, Jen pro maminku, Sex, Tabu, Vaginální krvácení, Potenciální riziko, Život, Velká únava, Celodenní nevolnost, Vícečetné těhotenství, Plánovaný termín, Hlenová zátka, Děložní hrdlo, Jediný důvod, Druhý trimestr, Kondom, NEJ, Samovolný potrat, Výmluva, Obrovské břicho, Pánevní oblast, Živo, Poslední měsíc, Zátka