Maminka.czTěhotenství

Sex v těhotenství: Pro někoho téměř tabu, pro jiného ten nejlepší v životě

Kateřina Prachařová 16.  8.  2016
Tak jako je každá žena jiná, je jiné i každé těhotenství, respektive způsob, jakým ho prožíváme. Totéž platí i o sexu. Jelikož těhotenství trvá plus minus devět měsíců, je jen velmi málo pravděpodobné, že bychom se chtěly postelových radovánek na tak dlouhou dobu vzdát. A ve většině případů k tomu není důvod, přesto se milování v těhotenství často obávají jak ženy, tak i muži.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Věděli jste, že...?

Sex v těhotenství si užívá i miminko uvnitř bříška. Endorfiny, které zaplaví tělo ženy při milování, se totiž přenášejí i do jeho krevního oběhu. Plod tak také zažívá ony známé pocity štěstí a uvolnění.

Podle některých výzkumů bývají děti, jejichž matka si v těhotenství dopřávala sex bez omezení, méně plačtivé, zato jsou usměvavé, klidné a vyrovnané. Už proto to stojí za to!

Zhruba desetina žen má k milování po celou dobu těhotenství nepřekonatelný odpor.

Nejvhodnější polohou v těhotenství je pozice na boku. Pronikání není hluboké a bříško může být pohodlně podloženo třeba polštáři. Naopak jindy nejoblíbenější pozice většiny českých párů - tedy klasická misionářská a "na koníčka", jsou s postupující graviditou téměř nemožné.

Přečtěte si další články o sexu

Pokud žena přenáší přes plánovaný termín porodu, i sami lékaři doporučují pohlavní styk jako jednu z vhodných přirozených možností, jak porod vyvolat. Sperma muže totiž obsahuje prostaglandin, který může způsobit kontrakce. Orgasmické stahy navíc pomáhají zkracovat děložní hrdlo.

A co vy? Užíváte nebo užívaly jste si sex v těhotenství?

Témata: Těhotenství, Láska a vztahy, Jen pro maminku, Sex, Tabu, Vaginální krvácení, Děložní hrdlo, Poslední měsíc, Potenciální riziko, Jediný důvod, Výmluva, Celodenní nevolnost, Pánevní oblast, Hlenová zátka, Plánovaný termín, Velká únava, Živo, Obrovské břicho, Život, Vícečetné těhotenství, Zátka, NEJ, Kondom, Samovolný potrat, Druhý trimestr