Maminka.czKojenec

Sexualita miminek: Víte, kdy a proč ji řešit?

Ivana Ašenbrenerová 2.  8.  2016
Připadá vám absurdní vychovávat k sexualitě kojence už od prvních minut po narození? Budete se možná divit, ale právě naopak! Čím dřív, tím líp pro jeho budoucí sexuální život. Víte ale, jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Potřebuje miminko sexuální výchovu?

Vyprávěla mi kamarádka, že když její osmiměsíční dcera Ela sedí v jídelní židličce, stáčí pravou nožičku směrem dovnitř, má zarudlý obličej a rytmicky se pohybuje.
Když to s hrůzou volala dětské doktorce s podezřením na epileptický záchvat, ta ji s úsměvem uklidnila a řekla, že dcerka patrně „jen“ masturbuje.

Podobnou zkušenost mám i já. Když bylo synovi asi deset měsíců, neustále si v postýlce před usnutím třel plyšovým slonem přirození a měl viditelnou erekci. Vzhledem k tomu, že jsem byla vychovaná volnomyšlenkářsky, brala jsem to s klidem. Věděla jsem totiž, že masturbace v časném věku je normální součástí vývoje dítěte, které jen prozkoumává části svého těla, a objevuje tak příjemné pocity spojené se stimulací genitálu.

Dětská sexualita pod drobnohledem

Je to podobné, jako když se dítě uklidňuje cucáním palečku. I když vás tyhle informace možná pobuřují, berte je jako fakt. Děti, a dokonce i kojenci nežijí ve vzduchoprázdnu. Intimní život a rozvoj zdravé sexuality k jejich vývoji patří a vy byste z toho neměli dělat vědu.

Sexualita není jen o sexu

Sexuální výchova v brzkém věku má velký význam a z velké části záleží právě na vás, jak bude vaše dítě svou sexualitu akceptovat a jaké postoje si v téhle oblasti vytvoří, jaké vztahy bude navazovat a jak si v nich povede. Já byla vychovaná velmi otevřeně, můj tatínek mi odmalička otevíral obzory, pokud jde o lidské tělo, a rozhodně to nemělo žádný pejorativní nádech.

Hladili jsme se, dotýkali a sdělovali si své emoce. Své tři kluky jsem vychovávala a vychovávám podobně. Při přebalování jsem jejich pohlavní orgány pojmenovávala skutečným názvem, takže žádný lulánek u nás neměl šanci. Kluci tak téměř od plenek věděli, že mají penis a že jejich kamarádka Terezka má pochvu, žádnou pipinku.

Nikdy jsme o sexu nemluvili za zavřenými dveřmi, vždy jsme byli s manželem co nejvíc otevření. Nač skrývat to, co je normální? Neříkám, že doma běháme nazí, ale nahotu nevnímáme jako něco, co by se mělo skrývat. Někdo tedy začne se sexuální výchovou už v době, kdy je dítě v plenkách, jiný čeká a čeká – a nakonec to celé prošvihne.

Většinou ale proto, že se mylně domnívá, o čem vlastně taková výchova je. To ostatně potvrzuje i sexuální koučka Julie Gaia Poupětová, která říká: „Většinu lidí spojení slov ‚sexualita‘ a ‚miminko‘ děsí. Ve společnosti, kde řada lidí podvědomě spojuje sexualitu s rozmnožováním a za sexuálně aktivní roky považuje dobu plodnosti zhruba mezi patnácti a padesáti lety, bude pochopitelně i sexuální výchova považována za výchovu, která musí souviset hlavně s aktem plození.

Proto si většina lidí představuje sexuální výchovu miminek jako něco, co musí souviset s výukou rizik spojených s pohlavním stykem. A na to je pochopitelně brzy.“ Jenže sexualita se neprobouzí až v pubertě, kdy začínáme být schopni plodit potomstvo.

Intimní život a zdravý rozvoj sexuality k vývoji patří a neměli byste z toho dělat žádnou vědu.


„Ve skutečnosti je nervový systém miminek schopný přijímat vzrušující podněty už v děloze. Když se tedy budeme dívat na sexuální výchovu jako na něco, co umožňuje dětem nastavit pozitivní vztah ke vzrušení a vlastnímu tělu na celý zbytek života, pak musíme začít brát v potaz i sexuální výchovu, kterou děláme nevědomky svými doteky a emocemi u miminek doslova už od prvních minut jejich narození,“ dodává sexuální koučka.

Rodiče jako zrcadlo

„Přece nebudeme před našimi dětmi s manželem předvádět, že se máme rádi,“ říká pětatřicetiletá Radka, která žije v malé obci nedaleko Kolína. Pusa na veřejnosti? Ani náhodou! Držení se za ruku na výletě? Jste se zbláznili?!

Radka prostě považuje sexualitu za něco, co je určené jen jí a jejímu manželovi.
Proč s těmi emocemi, doteky a tak dále obtěžovat okolí? Co pak ale Radka udělá, když náhodou „přistihne“ svého syna, jak si při odpolední svačině hladí pohlavní úd? Odepře mu za trest moučník nebo mu naplácá na zadek? Podle odborníků potlačovat či tlumit sexuální projevy dětí není ani trochu žádoucí, naopak.

Zdánlivě váš dospělácký sexuální život nemá vliv na to, zda dítě prožije převážně šťastně první dva či tři roky svého života. „Ale vlastně to tak docela není. Děti vnímají pocity rodičů a ukládají si je do šuplíčků v mozku vedle svých pocitů. Pokud dítě zažívá doteky spojené s pocity bezpečí, pohody, lásky, pak bude jeho útlé dětství převážně pohodové.

Sex k životu patří. Jak o něm mluvit s dětmi?

Když se ho ale z jakéhokoli důvodu nikdo nedotýká nebo se ono samo nedotýká či zažívá doteky společně s úzkostlivými, stydlivými pocity rodičů nebo třeba vnímá pocity odporu či nechuti (například při hygieně), promítne se to i do jeho pocitů, a tudíž to bude mít negativní vliv na kvalitu jeho života. Takže ke genitáliím, vzrušení, erekci a dalším projevům nervové soustavy, které považujeme my dospěláci za intimní, nebo dokonce sexuální, je dobré mít ze strany rodiče rozhodně pozitivní vztah,“ domnívá se Julie Gaia Poupětová.

Kojenecká erekce? Naprosto normální

„Děti prožívají vzrušení způsobené podrážděním nervové soustavy poměrně často a jejich mozek vůbec nevnímá, že by se mohlo jednat o nějaký sexuální nebo erotický kontext, protože zatím nevědí, co to je. Výsledkem takové stimulace může být třeba reakce v podobě erekce.

Snažte se dětem připravit půdu pro jejich budoucí kvalitní sexuální život. Jednou vám za to poděkují...


Zdraví chlapečci mívají erekci průměrně každých devět minut. A pokud na ně ve chvíli, kdy prožívají třeba takovéto konkrétní pocity vzrušení, budeme zároveň přenášet své pocity studu, nervozity nebo nejistoty či obav, pak si je zapíšou hluboko do svých mozkových struktur. Ty pak budou někde na pozadí ovlivňovat jejich sexuální život v dospělosti, i když to v prvních dvou letech není vidět,“ vysvětluje sexuální koučka.

S tím souhlasí i čtyřicetiletá Iva. Její manželství je vcelku spokojené – jediné, v čem by mohlo být lepší, je sexuální život. „Můj muž byl vychován velmi prudérní matkou, o sexu hovořila vždy jen s despektem, sex byl pro ni pouze k tomu, aby se plodily děti, masturbace byla něco, co by se mělo tvrdě trestat.
Není divu, že manžel sex nemusí a jakékoli sexuální fantazie jsou mu cizí.
Zkoušela jsem cokoli, ale má to v sobě hluboce zakořeněné,“ smutně vypráví Iva.

Pokud to tedy jen trošku jde, snažte se svým dětem, a to už od kojeneckého věku, připravit půdu pro jejich kvalitní sexuální život. „Dítě prostě odmalička objevuje nové věci, a můžou to být právě genitálie. Pro mozek dítěte to je a ještě dlouhou dobu bude jedna věc. To jen my dospěláci rozdělujeme sexuální a nesexuální nové podněty.

Pokud tedy jsme ve chvíli takového vzrušení schopni s dítětem udržet oční kontakt a měkkým hlasem s ním komunikovat, bude vědět, že s ním dokážeme v budoucnu hovořit o všech jeho pocitech. Svou roli pro přípravu hraje i schopnost rodiče už od prvního půlroku učit děti správné názvy genitálií. Ano, už od šesti měsíců je potřeba začít,“ říká Julie Gaia Poupětová.

Dokonce i uznávaný sexuolog Radim Uzel prohlásil, že nejčastější rozpaky vznikají z obavy, že bychom dětem mohli říct mnoho a moc brzo. Spíše bychom se podle něj měli snažit, abychom toho neřekli příliš málo a moc pozdě.

Unikátní on-line kurz sexuální výchovy miminek

Mgr. Julie Gaia Poupětová sexuální koučka V českých školách není úroveň sexuální výchovy valná a probíhá spíše stylem „rozmnožit, nerozmnožit a nenakazit“. I proto vznikl unikátní kurz sexuální výchovy, o němž jste možná neměli ani potuchy. Jde o odborně vedený on-line kurz, první v ČR, jehož autorkou je Julie Gaia Poupětová.

Trvá 2,5 hodiny a stojí za to, vidět ho opravdu celý. Co o něm říká autorka? „Většina rodičů s miminky běžně od začátku života komunikuje. Náš kurz je unikátní tím, že rodičům ukazuje, jak určité druhy komunikace slovem i dotekem ovlivňují konkrétní situace v budoucím vztahovém a intimním životě dítěte. Hovoří také otevřeně, citlivě a zároveň odborně o řadě témat, o kterých se většina lidí ostýchá hovořit s partnerem i s lékařem, například o vzrušení při kojení, erekci dětí, genitální hygieně a podobně.

V závěru každé lekce se rodiče mohou ještě jednou více zamyslet nad konkrétní situací a nad tím, zda chtějí něco při péči o miminko udělat příště třeba jinak. Díky tomuto kurzu maminky zjistí, jakým způsobem zrcadlí mozek miminka emoce rodiče a jak to ovlivní výběr partnera v dospělosti. Dozvědí se, na co si dát pozor při výchově chlapečků a na co při péči o holčičky.

Dále se dozvědí, jak doteky formují osobnost, sebevědomí a sebedůvěru dítěte do budoucna. A navíc se naučí řadu důležitých informací týkajících se hygieny miminek, jejich vzrušení a toho, jak o těchto věcech komunikovat s partnerem. Díky kurzu si ujasníte, které předsudky svým dětem ve výchově už předávat nebudete. Začněte včas, již v porodnici, a připravíte si skvělou půdu pro veškerou další domácí výuku.“

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Chování a vztahy, Sex, sexualita, Uzel, Útlé dětství, Julie Gaia Poupětová, Budoucí vztah, Tříletá holčička, Genitálie, Intimnost, Osmiměsíční dcera, Zdravý rozvoj, Obrovské štěstí, Intimní život, Mimi, Pozitivní vztah, Lula, Sexuální výchova, Drobnohled, Despekt, První půlrok, Velký význam