Maminka.czPředškolák

Sexuální strategie žen při menstruaci

Laura Janáčková 13.  7.  2012
Menstruační cyklus nemá u žen vliv jenom na schopnost otěhotnět, ale ovlivňuje také ženské chování. Jak si ženy vybírají muže a proč se v různých fázích cyklu chtějí milovat s někým jiným, vysvětluje psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedávno ke mně do ordinace přišla mladá žena, která byla nevěrná svému partnerovi. Žije přitom v dlouhodobém vztahu s mužem, který - jak říkala - není příliš hezký, ale je to výborný člověk, kterého si váží, je jí oporou a nedovede si představit, že by ho ztratila. Přesto mu však byla nevěrná s mladým, podle jejích slov krásným mužem, který byl ale přelétavý a naprosto nespolehlivý. Riskovala svůj vztah, přestože byla spokojená a vůbec neuvažovala o jakékoli změně. Proč?

Za všechno zdá se mohou hormony. Hormony ovlivňují chuť ženy milovat se a ovlivňují i její sexuální výběr, který se však mění vlivem menstruačního cyklu. Studie ukazují, že ženská sexuální touha se rovnoměrně zvyšuje s blížící se ovulací a těsně před ní, zhruba čtrnáctý den cyklu, ještě prudce stoupne. Pak zase postupně klesá. Přestože biologové tvrdí, že ženská ovulace je skrytá, dávné sexuální pudy se u žen probouzejí právě tehdy, když mají největší pravděpodobnost otěhotnět. Výzkumy však také ukazují, že v této době ženy prožívají nejčastěji sexuální fantazie s jinými muži a pociťují nejsilnější sexuální vzrušení vyvolané jinými muži.

Tyto touhy a fantazie jsou přitom údajně až o 65 % vyšší během plodné fáze. Naopak ve vztahu se stálými partnery nevykazují ženy během cyklu žádné rozdíly v sexuální přitažlivosti. V době ovulace se ženám líbí muži symetričtí, s testosteron-dependentními rysy, jednoduše řečeno preferují ryze mužné typy. Preference pro mužné tváře během ovulační fáze odhalují z evolučního hlediska tzv. dobré geny, které jsou někdy spíše u milenců než u manželů nebo oficiálních partnerů. Pro výběr dlouhodobého partnera však žena potřebuje takové vlastnosti, jako jsou laskavost, ochota spolupracovat, dělit se, poctivost a dobré rodičovské vlastnosti, které však svalnatí a mužní „hezouni“ ne vždycky mají.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na červenec 2012

Jmenované vlastnosti „hodných kluků“ jsou totiž předpokladem dlouhodobého zaopatření jich samých a jejich dětí. „Hodné kluky“ si tak ženy vybírají především tehdy, pokud neovulují. Když začne být otěhotnění málo pravděpodobné, tedy zejména v druhé polovině cyklu, místo nadopovaných svalovců dostávají přednost muži s dobrými partnerskými a rodičovskými kvalitami. Odborníci v takovém případě mluví o přístupu ke zdrojům. Ženský sexuální výběr je však rovněž ovlivněn mužským pachem. Čichová ostrost se před ovulací ženy ještě zvyšuje. A dokonce jsou známé studie, které popisují, že ženám v době ovulace více voní muži symetričtí, s vysokou hladinou testosteronu a ostře řezanými rysy tváře. Pach těchto mužů považují ovulující ženy prostě za sexy.

Ženské sexuální strategie jsou ovulací ovlivněny z mnoha pohledů: chuť na sex, sexuální fantazie o jiných mužích, přitažlivost pachů symetrických mužů a preference pro mužné tváře. Nicméně během ostatních částí menstruačního cyklu mají šanci i muži, kteří se takovými rysy pochlubit nemohou.

Témata: Děti, Láska a vztahy, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Sex, Časopis Moje psychologie, Sexuální fantazie, Dobrý partner, Zen, Strategie, Hodný kluk, Sexuální touha, Stálý partner