Maminka.czDvojčata

Seznamte se s maminkou „super-dvojčat“. Čekala jedno dítě, ale po dvou týdnech se na ultrazvuku ukázalo další!

Veronika Zenklová 12.  4.  2021
Britka Rebecca Robertsová se před nedávnem prostřednictvím sociálních sítí podělila o svůj příběh se „superdvojčaty“. Ačkoliv jde o velmi vzácný jev, rozhodně není jedinou ženou s podobnou zkušeností.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Bylo to neuvěřitelné, prvních čtrnáct dní byl na ultrazvuku vidět jen Noah, pak k němu ale přibyla Rosalie. Ptala jsem se, jak je to možné,“ podělila se prostřednictvím svého Instagramu devětatřicetiletá Rebecca, které k vytouženým dětem pomohlo umělé oplodnění. Ve 12. týdnu těhotenství se synem se při ultrazvuku na snímku ukázalo další dítě – dcera.

První rok mám v mlze, říká máma, která dvakrát porodila dvojčata

„Myslela jsem, že se stalo něco hrozného, protože lékařka jen koukala na monitor a nic víc neřekla. Pak se na mě podívala a řekla: Věděla jsi, že čekáš dvojčata?“ vypráví nyní dvojnásobná matka.

Nevěděla. Ani její partner jí nevěřil, dokud se na obrázek svých dětí nepodíval.

Ačkoliv porodní váha dětí byla velmi nízká (Noah 2,1 kg a Rosalie 1,1 kg), oba se nyní mají čile k světu. 

Omyl, nebo náhoda?

Zatímco u zvířat dochází k superfetaci neboli otěhotnění v průběhu těhotenství docela běžně, u lidí jde o velmi vzácný a mimořádný jev. V těle těhotné ženy při něm dojde s odstupem několika dnů či týdnů k druhému oplodnění.

V momentě, kdy dojde k oplození vajíčka, se tělo ženy začne měnit a přizpůsobovat „jinému“ stavu, aby během následujících 9 měsíců dokázalo zajistit vše potřebné pro zdravý a přirozený vývoj plodu. Jednou z prvních reakcí těla je přitom zastavení menstruačního cyklu, které má zabránit možnému oplození jiných vajíček.

Dvě děti, dva otcové

K superfetaci může výjimečně dojít při zpožděném usazení prvního embrya v děloze, kdy nedojde k přirozenému nárůstu hormonů zajišťujících pozastavení ovulace. Další případy se týkají tělesných abnormalit, jako je například zdvojení dělohy. Případně je superfetace spojována s hormonální léčbou neplodnosti.

Naproti tomu takzvanou „super-fekundaci“ bychom mohli vysvětlit jako těhotenství s vícero otcovstvím. Jde o situaci, ve které bývá oplodněno dvě nebo více vajíček různými spermaty ve stejném ovulačním období. 

Pokud se žena miluje ve svém plodném období se dvěma muži a uvolní se jí dvě vajíčka, může se stát, že každé z dvojčat bude mít jiného otce. I tato situace je však velice vzácná. 

„Mám dvojčata, ale každé má jiného otce,“ přiznala před deseti lety Mia Washingtonová. „Ze všech lidí v Americe se tohle stalo zrovna mě,“ konstatovala matka, která musela spolu se svým příběhem přiznat i svůj milostný románek. 

Výjimky potvrzují pravidla

V Dánsku nastala podobná situace kvůli omylu při umělém oplodnění. V laboratoři došlo tehdy ke smíchání spermií dvou mužů. 

Někdy je ale důvod, proč ke dvojímu těhotenství došlo, naprostou záhadou. Své o tom ví také Julia Grovenburgová z Arkansasu, u níž v roce 2008 testy během těhotenství ukázaly, že v její děloze se kromě jednoho plodu vyvinul ještě druhý, který byl počat později.

„Při ultrazvuku bylo vidět jen jedno dítě. Poté jsme ale zaznamenali tlukot srdce druhého plodu. Zdá se, že obě děti byly počaty v jinou dobu,“ uvedla lékařka z Baltimore Medical Center Karen Boylová. „Pokud k takovému případu dojde, většinou mají oba sourozenci teoreticky jiné datum porodu. Jelikož na svět ale přicházejí společně, je tu vždy riziko pro mladšího ze sourozenců, protože se pro něj jedná o předčasný porod,“ doplnila.

Dnešní lékařská péče pro předčasně narozené děti je ale naštěstí již na takové úrovni, že se možná rizika dají eliminovat na minimum.
 

Zdroj fotografií: Istock.com, Profimedia.cz, Instagram

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka
Nečekáš dvojčata? 10 věcí, které nechce slyšet žádná těhotná
Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Instagram, Dvojčata, Sociální sítě, Maminky ve světě, Umělé oplodnění, Dvojča, Ultrazvukové vyšetření, sperma, Arkansas, Amerika, Noah, Super, Dvojče, Vajíčko, Oplození, Rosalia, Jed, Dánsko, Jev, Ultrazvuk, Rebecca, Zdraví na Heureka.cz