Maminka.czVýživa a stravování

Sezóna chřestu je tady! Pochutnají si na něm i děti

Chřestu se přezdívá král zeleniny, má regenerační účinky a obsahuje spoustu vitamínů a kyseliny listová. Navíc má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vody. Nechte se inspirovat našimi recepty.
9. 5. 2014
Sezóna chřestu je tady! Pochutnají si na něm i děti

V naší oblasti se chřest neboli asparágus pěstova už za Karla IV. A po útlumu v období totality nyní zažívá v české stravě velký boom. Sezóna chřestu je v plném proudu, a tak by tato skvělá zelenina neměla chybět ani na našem stole. Chřest obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu. Nemá tolik tuků a je chudý i na sacharidy. Z vitamínů v něm nalezneme především vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C, betakarotén a spoustu minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo).

Chřest lze konzumovat syrový i tepelně upravený. Využití najde v salátech jako přílohu ale také jako lehký samostatný pokrm nebo polévku. Kvůli své nízké energetické hodnotě je vhodný především pro večeři, která je lehká a zasytí. Avšak kvůli vysokému obsahu purinu by to s jeho konzumací neměli přehánět lidé, kteří trpí dnou.

Příprava chřestu

Existují dva druhy chřestu – zelený a bílý. Zelený se nemusí loupat, bílý ano. Loupeme jej od hlavičky. Slupky lze poté využít k přípravě chutné polévky. Před přípravou vždy odkrojte dřevnaté stonky. Chřest vaříme ve vodě s přídavkem bílého vína, citrónu, divokého kření, soli, pepře a bobkové listu. Po uvaření se doporučuje jej prudce zchladit, aby nezešedl.
Máme tady pár receptů, které nadchnou vás i vaše děti.

Chřestový salát s pomerančovým dresingem

dle potřeby, 15 minut

Potřebujeme: bílý chřest, pomeranč, olivový olej, sezamová semínka, cherry rajčata, směs salátů (rukola, frisée, radicchio)

Postup:Natrháme salátové lístky na jemno, vmícháme dílky pomeranče bez pecek a tuhých okrajů a nakrájená rajčata. Bílý chřest necháme několik minut lehce povařit v pomerančové šťávě. Poté ho na struhadle nastrouháme na tenké plátky a promícháme se salátem.

Vše přelijeme zálivkou, ze svařené šťávy z pomerančů, se zašlehaným olivovým olejem a sezamovými semínky.

Zapečené brambory s chřestem

4 porce, 50 minut

Potřebujeme:dva svazky zeleného chřestu (14 až 20 výhonků), 700 g brambor, 200 až 300 g krůtích prsou, 1 vejce, zakysanou smetenu, sůl.

Postup:Oloupané brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka, zchlaďte a pak nakrájejte na čtvrtky nebo plátky. Poté povařte chřest v osolené vodě, stačí 10 minut, a nakrájejte na kostičky. Krůtí prsa nakrájejte na nudličky a uvařte také v osolené vodě.

Pak naskládejte brambory, chřest i maso do středního pekáčku, a vše podlijte trochou vývaru z krůtích prsou. Zapékejte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 20 minut a po 15 minutách ještě zalijte rozklepnutým a rozšlehaným vajíčkem, podle množství, můžete rozklepnout i dvě.

Kdo by chtěl pokrm ještě vylepšit, může také přidat nastrouhaný sýr. Vše podávejte s trochou zakysané smetany.

Krémová chřestová polévka se sýrem

4 porce, 30 minut

Potřebujeme:40 - 50 g máslo, 500 g bílý chřest, 100 g tvrdý sýr, 2 ks žloutek , 50 - 100 ml smetana na vaření, 250 g brambory, 1 hrst pažitka, sůl, muškátový oříšek, mletý černý pepř. Nemusíte používat nový chřest, můžete využít i slupky, které jste získaly při přípravě hlavního jídla. Lépe však vypadá pokud polévku alespoň na povrchu ozdobíte hlavičkami chřestu.

Postup:Brambory oloupeme a celé uvaříme v menším množství osolené vody doměkka. Oloupaný chřest nakrájíme na kousky asi 3 - 4 cm dlouhé. Pažitku jemně usekáme a sýr nastrouháme.

Uvařené brambory vyjmeme z vody, necháme vychladnout a nastrouháme. Žloutky utřeme s máslem dohladka. Ve vývaru z brambor uvaříme nakrájený chřest doměkka. Pak přidáme nastrouhané brambory, utřené máslo se žloutky a strouhaný sýr. Polévku krátce povaříme, dochutíme solí, muškátovým oříškem, pepřem a zjemníme smetanou. Vše prohřejeme, zasypeme pažitkou, ale již nevaříme.

Jemnou chřestovou polévku se sýrem můžeme podávat jako předkrm nebo samostatný chod s opečenými toasty.

Chřest s jahodami

1 porce, 10 minut

Potřebujeme:3 lístky máta, 1 g třtinový cukr, 1 kopeček vanilková zmrzlina, 20 g chřest, 5 ml ocet balzamico, 100 g jahody

Postup:Jahody nakrájíme na čtvrtky, uvařený chřest nakrájíme na špalíčky. Vše promícháme, zakápneme balzamickým octem a necháme odležet cca hodinu v chladu.

Jahodo-chřestovou směs servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, posypanou třtinovým cukrem a dozdobenou snítkou máty.

Grilovaný chřest s pečeným česnekem

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 2 paličky česneku, 4 lžíce olivového oleje, snítka tymiánu, sůl, pepř, 500 g zeleného chřestu, 500 g bílého chřestu, 200 g mini mozarelly, snítka máty

Postup: Každou paličku česneku dejte zvlášť na čtverec alobalu. Pokapejte olejem, posypte lístky tymiánu, osolte, opepřete a zabalte. V troubě předehřáté na 180 °C pečte 30 minut.

Chřest omyjte. Bílý oloupejte. Vložte do vroucí osolené vody na 4 minuty, pak zchlaďte ve studené vodě. Grilovací pánev potřete olejem a rozpalte. Vložte chřest a opékejte ze všech stran.

Pečený česnek vyndejte z alobalu a vymačkejte ze slupky. Grilovaný chřest rozdělte na talíře. Podávejte s mozarellou, lístky máty a vymačkaným česnekem.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Tvrdý sýr
Mohlo by vás zajímat
Špatné počasí? Nevadí! Vezměte do ruky knihu a užívejte si domácí pohodu
Halloweenské dobroty, které ocení nejen děti
Utrpení matek perfekcionistek... Perfektní chtějí být většinou prvorozené dcery
Diastáza se objevuje hlavně po druhém porodu. Jak se zbavit rozestupu břicha ?

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu