Maminka.czŠikana

Šikanu dcery zavinila třídní učitelka! Vyhlašovala koktu týdne a podobně

7.  11.  2019
Dcera už v první třídě zažila, co je šikana. Dle mého je bohužel na vině učitelka, která třídu svým chováním rozdělila na dva nepřátelské tábory.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naše Maruška nastoupila v září do druhé třídy. Ve škole je spokojená, miluje paní učitelku a k naprostému překvapení celé rodiny i matematiku! Ta ji na minulé škole vůbec nešla a už v prvním pololetí z ní nosila trojky a čtyřky! Naše Maruška je totiž pomalá. Pomalá je od narození, a to doslova. Narodila se dva týdny po termínu a od té doby se loudá úplně ve všem – je to zkrátka součást její osobnosti. Je neobratná a vždy jí vše trvalo o něco déle než ostatním dětem. Ale jakmile se naše houževnatá Márinka něco konečně naučí, tak to prostě umí již na vždy.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

Jediné, co jí jde neuvěřitelně lehce, je kreslení. Tužkou, pastelkami i štětcem klouže po papíře jako krasobruslařka po ledu. Maruška kreslí krásně a já jsem moc ráda, a to především kvůli ní samé. Pro neobratného, pomalého a trochu „kulatého“ introverta s nízkou sebedůvěrou (kterou značně nalomila zkušenost z první třídy) je velmi důležité, aby věděl, že je v něčem šikovný, a čas od času třeba i sklidil nějakou pochvalu a uznání. To Márinka ale v první třídě nezažila…

Dojemné! Týraný pes důvěřuje jen malému chlapci. Ostatních se bojí

„Tááák děti, řekněte, kdo je ve třídě nejpomalejší a nejlínější? A kdo ze třídy běhá jako želva? A kdo chodí do školy špinavý jako prasátko?“ například takové otázky slýchali pravidelně při různých příležitostech dcera a její romský spolužák, droboučký a trochu zanedbaný Josífek, od paní učitelky. Ona dáma byla skvělá manipulátorka, dokázala do výuky čtení či matematiky šikovně zakomponovat ponižování i vyzdvihování svých neoblíbenců i oblíbenců. (Mimochodem dodnes nerozumím tomu, proč to vlastně dělala.) A tak se fajn parta dětí, co se vesměs znaly ze školky, začala měnit na podivné uskupení „my a oni“. Opovrhovanou skupinku „oni“ představovala má dcera, droboučký Josífek a ještě dvě nebo tři děti. Ale Maruška a Josef to odnášeli nejvíc.

Šest věcí, které dělají rodiče úspěšných dětí! Zkusíte je taky?

Maruška pravidelně prohrávala učitelkou značně oblíbené matematické soutěže, byla prostě na počítání pomalá a v soutěži jde zkrátka o rychlost! Podobné to bylo i se čtením, které jí z počátku dělalo obrovské problémy – zvláště pak čtení nahlas. Zde ale hrála významnou roli i její velká stydlivost. Spolu s maličkým Josífkem byli často vyhlašováni jako „koktal a koktalka týdne“, což mělo být pro děti údajně motivační! Prý se zastydí a budou se snažit.

Opak byl pravdou, Maruška se před každým čtením bála víc a víc. Když jsem to s učitelkou probírala, dověděla jsem se, že jsem přecitlivělá a že se nediví, že má dcera také. Prý by se měla trochu zocelit a otrkat. „S tím s vámi souhlasím, ale tímto způsobem toho opravdu nedosáhnete! Vás by motivovalo, kdyby se vám druzí smáli a ponižovali vás? O tom bych silně pochybovala!“ zastala jsem se tehdy vcelku rázně své dcery, načež jsem se dověděla, že nemám potřebné vzdělání k tomu, abych to posoudila. A pokud prý mám nějaký problém, ať kontaktuji ředitelku nebo školní psycholožku. Jenže obě tyto dámy byly dlouholeté kamarádky paní učitelky…

Jarmila: Jsem učitelka a šikanují mě rodiče

Asi po pěti měsících, kdy dcera chodila ze školy vesměs nešťastná, jsem přišla na to, že ji její spolužáci začali šikanovat – vysmívali se jí, schovávali jí věci, vylévali pití a podobně. A dělaly to i děti, s nimiž ve školce více kamarádila! Dle mého je zkrátka paní učitelka svým chováním k takovému jednání nasměrovala. Podobně, a možná ještě hůře, na tom byl i drobný Josífek, který neměl zastání ani v rodičích. Učitelka na třídní schůzce dokonce prohlásila, že celou třídu brzdí a patří do zvláštní školy. Dle mého stačilo, kdyby se mu někdo trochu věnoval. Párkrát jsem si s chlapečkem povídala a vůbec se mi nezdál hloupý. Jen byl jako Maruška zamlklejší, špatně vyslovoval a bohužel na první pohled i trochu zanedbaný.  

Hrozné bylo to, že paní učitelka velmi zkušeně „bruslila“ i mezi rodiči, a tak ji někteří rodiče měli velmi rádi. Šlo pochopitelně o rodiče protěžovaných, vzorných a chytrých dětí. Tito rodiče se pak učitelky zastávali a podporovali ji, jak jen to šlo. Na schůzku, kterou jsem pak měla za přítomnosti učitelky s ředitelkou školy, si učitelka pozvala i zástupce „druhé strany“ – tedy tři maminky, které ji vychvalovaly až do nebes. Tehdy jsem kapitulovala.

Jak s dětmi mluvit o šikaně?

Ke konci školního roku se mi podařilo zajistit dceři místo ve škole ve vedlejší čtvrti. Maruška se přechodu bála, a dokonce odejít odmítala, ale po schůzce s její novou paní učitelkou a ředitelkou, které si s námi popovídaly mezi osmi očima, Maruška prohlásila: „Maminko, tam já půjdu, ty paní jsou hodné!“ a já její slova musím potvrdit. Dcera nikdy nebude rychlá, nikdy nebude premiantka, ale už vím, že může být ve škole spokojená a že ji mohou bavit i věci, které jí nejdou „na první dobrou“. Jsem moc ráda, že jsem i přes počáteční pochybnosti Marušku na jinou školu přehlásila. Maruška je šťastná a jen kvete.

Martina (33 let)

Uvažujete o změně školky? Poradíme vám, jak zvážit všechna pro a proti
Melancholik, nebo flegmatik? Různí školáci vyžadují různý přístup
Smáli se mu, že je zrůda. Pomohla až kočka se stejnou vadou
Témata: Děti, Školák, Vaše příběhy, Rodiče, Základní škola, Dcery, Šikana, učitel, učitelka, Želva, Josi, Márinka, Maruška, Stydlivost, UčíTelka, Krasobruslařka, Premiant, Celá rodina, Třídní učitelka, Obrovský problém, Školní rok, První třída, Ostatní děti, První pohled, Introvert

Video