Maminka.czZdraví

Šilhání u batolat by se nemělo podceňovat, může být nebezpečné

Simona Procházková 3.  5.  2017
Na dotaz odpovídá Mudr. Gabriela Pilková, oční lékařka dětského očního centra Kukátko Praha se specializací na léčbu u dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Radka N.: Mohu se zeptat, jaké jsou příčiny vzniku šilhání u batolat? (U našeho syna se projevuje od dvou let.) A může být šilhání nebezpečné, pokud jde o další poruchy a vady zraku?

MUDr. Gabriela Pilková: Příčinou šilhání u malých dětí může být buď vrozená vývojová vada, která postihuje okohybné svaly, nebo dioptrická vada. Šilhání způsobené dioptrickou vadou se řeší nasazením brýlové korekce, okluzí a cvičením očí.

Oči novorozence: boříme mýty kolem šilhání a správného vývoje

V druhém případě, kdy jde o šilhání způsobené poruchou okohybných svalů, se řeší ve většině případů operací spolu s následným cvičením. Šilhání může být nebezpečné zejména kvůli možnému vzniku tupozrakosti a nerozvinutí binokulárních funkcí. Určitě proto navštivte se synem odborného očního lékaře.

Malá princezna Charlotte oslaví druhé narozeniny. Podívejte se, jak je roztomilá
Vezměte si kapesníčky: Miminko poprvé slyší maminku díky naslouchátku, jeho reakce vás dojme
Jaké oči bude mít vaše dítě? Barva očí se začíná měnit kolem prvního roku
Nenechávejte dítě samotné ve vaně, varuje matka, jejíž syn se utopil
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, vrozená vývojová vada, Nebe, Byt, Muž, Vývojová vada, Síl, Oční lékař, Vada, Gabriela Pilková, Dioptrická vada, Barva očí, Malá princezna, Zdraví na Heureka.cz

Video