Maminka.czZdraví

Šilhavost u dětí – problém, který se dá odstranit

redakce 24.  11.  2010
Šilhání neboli strabismus patří k velmi častým očním onemocněním, zejména v dětském věku. Jde o zrakovou vadu, při které je porušena vzájemná spolupráce očí. To v praxi znamená, že se každé oko dívá jiným směrem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šilhání může postihnout děti už od narození. Mezi hlavní příčiny patří dioptrické vady, poruchy pohyblivosti okohybných svalů nebo jejich inervace (nervové zásobení těchto svalů), dále vrozené nemoci (šedý zákal, celková onemocnění mozku apod.), úrazy oka nebo genetická dispozice.

Je však pravdou, že u velké části dětí se příčinu šilhavosti zjistit nepodaří. Jak ale tuto vadu rozeznat a kdy s dítětem zajít ke specialistovi? „Co nejdříve,“upozorňuje MUDr. Petra Sedláčková, dětská oční lékařka, která léčí dětské oči v pražské krčské nemocnici a v Optice Anděl na Smíchově. „Žádné šilhání by nemělo být považováno za normální. U nejzávažnější formy očního nádorového onemocnění může být šilhání jeho první známkou. U šilhání způsobeného například vyšší dioptrickou vadou oka dochází velmi brzo k vzniku tupozrakosti, což je stav, kdy mozek dítěte začne jedno oko upřednostňovat a druhé vypínat. U tohoto onemocnění je nutná důsledná léčba brýlovou korekcí a zakrýváním vedoucího oka pro ´znovuzapojení´ zrakových funkcí horšího oka a rozvoji zrakových funkcí například pro prostorové vidění,“dodává lékařka.

Čtěte také: Pozor na oči! - Co všechno ohrožuje zrak?

Jak ale rodič rozpozná, že má dítě problém s viděním? „U jakékoli formy šilhání, bloudivých či trhavých pohybech očí, poruše orientace v prostoru je nutná včasná návštěva očního lékaře,“upozorňuje Petra Sedláčková.

Šilhavost se dá ve většině případů vyléčit

Na dětskou šilhavost existují různé cviky, které mohou pomoci. Oční lékař podle zjištěné vady doporučí cviky a ortoptická sestra následně rodiče seznámí s cvičením a při kontrolách sleduje účinnost cvičení a správnost provádění.

Další možností je nošení náplasťových nebo látkových okluzorů (klapek). Náplasťové okluzory se nalepují přímo na zdravé oko, látkové se pak navlékají na brýlovou obrubu a zdravé oko zakrývají. Okluzorů existuje v dnešní době pestrá škála, jsou barevné, s dětskými a veselými motivy, takže se dítě nemusí cítit při jejich nošení špatně.

S barevnými okluzory máme velmi dobré zkušenosti. Díky velkému výběru barev a vzorů se za ně děti nestydí a nosí je rády,“ říká Pavla Vedralová Linhartová z Optiky Anděl. Dalšími typy očních okluzorů jsou gumové s přísavkou na brýle nebo okluzní kontaktní čočka, která je ale pouze na předpis od lékaře.

V některých případech, kdy cviky ani zakrývání oka nepomohou, doporučí lékař operativní zákrok. Ten se obvykle provádí na obou očích. Spočívá v nastřižení spojivky a skrze tento nástřih operatér upravuje délku nebo posun okohybných svalů. Cílem chirurgické léčby je dosáhnout rovnoměrného postavení očí. Zásadní vliv na úspěch operace má důsledné provádění ortoptických cvičení a nošení předepsaných brýlí, takže ani po operaci by toto neměli rodiče podceňovat.

Jak nosit okluzor

Náplasťový okluzor - Okluzor přilepíme na kůži obličeje tak, aby dokonale kryl lépe vidoucí oko. Na vnitřní straně obličeje musí sahat do poloviny kořene nosu. Na noc okluzor odstraníme, kůži ošetříme
krémem na obličej. Výhodou těchto okluzorů je dokonalé zakrytí oka.

Gumový okluzor- s přísavkou na brýle – je zde nebezpečí, že dítě může „podkukovat“ při nesprávném zachycení na brýlové sklo, nebo posunu.

Látkový okluzor– pohodlný, rovněž jako u gumového okluzoru možnost posunu a podkukování.

Okluzní kontaktní čočka – pouze na předpis očního lékaře.

Dobrý výsledek této jednoduché léčby závisí jedině na jejím důsledném a soustavném provádění. Začátek (cca 3 - 5 dnů) bude pro pacienta nejtěžší. Musí si zvyknout orientovat se slabším okem. Dítě v té době potřebuje zvýšený dozor, jednak aby nedošlo k úrazu a jednak, aby neodlepovalo náplasťový okluzor. Je třeba důsledně dodržovat lékařem předepsanou dobu a stranu nošení okluzoru.

Zdroj: Optika Anděl - www.andeloptik.cz

Čtěte také: Pozor na oči! - Co všechno ohrožuje zrak?

Témata: Zdraví, Děti, Operativní zákrok, Problém, Zdravé oko, Genetická dispozice, Zakrývání, Oční lékařka, Trhavý pohyb, Dobrý výsledek, Kontaktní čočka, Síl, Zdraví na Heureka.cz

Video