Maminka.czRodina

Silvestr s malými dětmi: Tančete, oblékněte kostýmy, hodujte a bavte se celý den!

Simona Procházková 30.  12.  2023
S nostalgií vzpomínáte na dobu, kdy jste novoroční oslavy trávili v tanečním baru nebo na pořádném mejdanu s partou přátel, kdy spát se šlo až se svítáním? Jenže teď, pokud nemáte hlídání, si na podobné akce musíte nechat zajít chuť. Jak si užít Silvestra s dětmi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Trávit Silvestra doma s dětmi rozhodně neznamená, že musíte jen sedět u televize a ládovat se chlebíčky. Můžete si užít zábavu naplno a společně s vašimi ratolestmi! Poradíme jak.

VIDEO: Silvestrovské a novoroční zvyky a tradice. Co (ne)dělat, abyste měli skvělý rok?

Pozvěte na návštěvu přátele

Pozvěte na návštěvu kamarády s dětmi a připravte pro nejmladší osazenstvo zábavný program. Oblíbenou klasikou jsou různé společenské hry od obyčejného pexesa přes zábavné Aktivity po – nadchnou starší děti – legendární Dostihy a sázky. Dětem můžete taky venku připravit po setmění menší bojovku, kdy budou plnit různé úkoly a hledat poklad. A pokud nemáte žádné kamarády v dosahu, moderní technologie nabízejí spoustu možností, jak se s nimi "potkat". Uspořádejte videohovor přes Skype, Zoom nebo jinou aplikaci a připijte si na zdraví a štěstí se všemi, které máte rádi, alespoň na dálku.

Připravte originální občerstvení

Co takhle kromě klasických chlebíčků, kanapek a misky oříšků nebo popcornu nachystat pro malé i velké labužníky něco netradičního? Děti nadchne zábavně pojaté občerstvení s nápadem. Zapojte je do přípravy. Sýry, šunku, bagetu nebo zeleninu můžete vykrajovat tvořítky na cukroví, suroviny na mísách a talířích ať děti poskládají do tvaru zvířátek nebo kytiček, vyzkoušejte nové varianty pomazánek nebo si vyrobte vlastní chipsy z mrkve nebo červené řepy.

Hrajete rádi deskové hry? Máme pro vás 30 tipů, které stojí za vyzkoušení

Dejte si práci s výzdobou

Čím barevnější a bláznivější, tím budou děti nadšenější! Fantazii se meze nekladou, nechte prcky vyrobit řetězy z krepového papíru, pořiďte konfety, závěsné spirály, papírové čepice, třpytivé vločky, frkačky, lampiony, prskavky a samozřejmě balonky – zkrátka vše, co patří k pořádné oslavě! Děti ať vyzdobí dům či byt podle svého gusta, vytvoří jistě velice originální dekorace! Jejich radost a nadšení za ten následný úklid přece stojí!

Uspořádejte maškarní bál

Převleky pobaví při každé příležitosti! Děti ať vytáhnou ze skříně karnevalové kostýmy, vy si můžete vypůjčit nebo vyrobit své vlastní, v papírnictví nebo v prodejnách s dárky a suvenýry koupíte škrabošky, čepičky i masky. Vytvořit si můžete také vtipné paruky. Poslední den v roce je slavnostním okamžikem, takže i v případě, že maškarním příliš neholdujete, oblékněte se stylově, můžete si dovolit i odvážnější model, ve kterém běžně ven nechodíte – šaty se třpytivými flitry, velkou kolovou sukni, perlový náhrdelník, blyštivou čelenku a tak podobně.

Učte se od dětí: Blázněte a zpívejte! Vykašlete se na to, jak u toho vypadáte

Půlnoc v devět? Proč ne!

Pokud máte malé děti, budou později večer nejspíše již hodně unavené, a tím pádem přetažené a nerudné. Pozvěte proto půlnoc domů o něco dříve a přivítejte nový rok ve velkém stylu klidně o pár hodin s předstihem, ať si to ratolesti, které nezvládnou zůstat vzhůru tak dlouho, užijí naplno a ne v polospánku. V televizi nebo na internetu sledujte reportáže z oslav v zemích na druhém konci světa, kde slaví příchod nového roku s časovým posunem, tedy o pár hodin dříve než u nás.

Staňte se barmany

Už jste si někdy zkusili namíchat vlastnoručně drink? Pokud potřebujete zabavit neposedné potomky, vsaďte na barmanskou školu. Připravte si suroviny – sodovku, džusy, ochucené husté sirupy, čerstvé ovoce a kostky ledu. Vyhlaste soutěžní klání o nejlepší a nejoriginálnější nealkoholický nápoj. A rozhodně nezapomeňte na barevná brčka s třásněmi a mini deštníčky na ozdobu, ty nesmí chybět.

Zahrajte si na dýdžeje

Domácí diskotéka? Proč ne! Stačí si na notebooku nebo tabletu připravit playlist neboli seznam skladeb (zařaďte dětské i dospělácké hity, zkrátka všechny ty, které mají rádi jednotliví členové rodiny, aby měl radost úplně každý), po pokoji rozvěsit blikající světýlka, světelné řetězy a žárovičky (v době vánočních svátků jich seženete v každém obchodě spoustu), odsunout stůl, židle nebo křesla, aby vznikl provizorní taneční parket, a začít tančit. Pobavíte se všichni, a navíc se příjemně rozhýbete, což se po vánočním hodování jistě hodí!

Silvestr bez alkoholu. Tipy na skvělé nealko drinky (nejen) pro těhotné a kojící maminky

Povídejte si a vzpomínejte

Naše babičky dobře věděly, proč je tak fajn scházet se se sousedy a známými u hořících kamen a jen tak si společně rozprávět, vzpomínat, zpívat si a smát se. Zkuste to a budete překvapeni, jak vás takový večírek sblíží. Po celý rok jste neustále ve spěchu a shonu, tak využijte chvilek klidu, kdy můžete „jen tak být“ se svými nejmilovanějšími. Zhasněte, po místnosti rozestavte hořící svíčky, nechte svítit jen stromeček, pokud máte krb, přiložte a kochejte se pohledem do ohně. Sesedněte se na gauči nebo klidně na podlaze a povídejte si, co kdo zažil letos pěkného, co se podařilo, jaké máte plány a přání do příštího roku, zavzpomínejte na své blízké, kteří už s vámi bohužel nejsou, vyprávějte dětem o svém mládí, smějte se společně veselým historkám, prohlížejte si dávné fotky.

Témata: Děti, Rodičovství, Rodina, Rodina a vztahy, Praktické rady, Rodina a vy, Vánoce, oslava, večírek, Televize, Kostým, Kašperské hory, Kámen, Maškarní bál, Mníšek pod Brdy, Dlouhá chvíle, NECHODIT!!!, Originální dekorace, Malé dítě, Síl, Klání, Taneční parket, Diskotéka, Ratolest, Šumava, Televize na Heureka.cz