Maminka.czKam s dětmi

Sklářské slavnosti v Harrachově: Nejlepší čeští skláři předvedou mistrovské umění

redakce 23.  5.  2012
Harrachov čeká v sobotu 26. května velká událost! Budou se zde konat Sklářské slavnosti na počest výročí 300 let od založení sklárny. Sklárna Novosad a syn se může pyšnit titulem nejstarší funkční sklárny na světě, kde se vyrábí sklo ručně. K této příležitosti se sem sjede na 60 nejlepších sklářů z celé republiky, kteří budou před zraky diváků vyrábět své mistrovské kousky. Zahájena bude také výstava harrachovského skla v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Oslava výročí sklárny vypukne 26. května přímo ve sklárně. Návštěvníkům se naskytne jedinečná příležitost vidět sklářské řemeslo a nejlepší české skláře přímo „v akci“. „Slavností se zúčastní přibližně 60 špičkových sklářů z 9 skláren z celé republiky, tvořit samozřejmě budou i naši harrachovští mistři. Věřím, že se budou chtít blýsknout a připraví si ty nejobtížnější kousky,“ říká František Novosad, majitel sklárny.

Sklenice se třemi uzly – za každých 100 let jeden!

K příležitosti výročí harrachovští skláři vyrobili také speciální „majstrštyk“ – sklenku se třemi uzly na nožce – za každých 100 let jeden! „I když máme 20 let praxe, sklenici s uzly jsme se učili asi 3 měsíce! Je to technologicky velmi náročný proces a z celé sklárny to zvládáme jenom dva,“ uvedl Radek Remer, sklářský mistr.

Součástí oslav se stane i výjimečná výstava harrachovského skla, která bude zahájena 30. května v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Trvat by měla minimálně do 16. září a bude k ní vydána také speciální publikace o harrachovské sklárně nazvaná „Z nového světa do celého světa“. Tu bude možné na Sklářských slavnostech zakoupit.

Točit se bude oceněný František

Součástí harrachovské sklárny je také minipivovar, který František Novosad přistavěl v roce 2002. „Na Sklářských slavnostech se bude samozřejmě točit naše pivo! Skláři dokonce k výročí tvoří limitovanou edici 30 speciálních pivních sklenic, což jistě ocení sběratelé,“ doplnil František Novosad. Jeho světlý ležák František v letech 2011 a 2012 získal Zlatou pivní pečeť na táborských Slavnostech piva, a porazil tak giganty jako Staropramen nebo Krušovice! Slavnosti samozřejmě bude doprovázet bohatý program. Návštěvníci si prohlédnou muzeum skla, chybět nebudou ani stánky, občerstvení a dílny pro děti, kde můžou malovat na sklo, vyrábět svícny a vlastní trička nebo třeba vytvářet pískové obrázky.
Výjimečná sklárna s výjimečnou tradicí

Harrachovská sklárna byla založena roku 1712 a prošla si barvitou historií. František Novosad ji odkoupil v roce 1993 v rámci privatizace Crystalexu a vzhledem k tomu, že i on je sklář, vybudoval ze sklárny úspěšný podnik, který ročně zpracuje přes 1 400 tun skla a navštíví jej přes 62 000 turistů. Kromě běžných sklenic se v harrachovské sklárně tvoří také světové unikáty, má dokonce dva zápisy v Guinessově knize rekordů – za obří půllitr a nejvyšší vinnou sklenku! Za návštěvu bezpochyby stojí i 100 let stará brusírna, kterou brusiči používají v nezměněné podobě s původním zařízením a stroji dodnes.


Pro veřejnost bude otevřeno od 8:30 hodin (práce na huti - 9:00-17:00 h)
Vstupné: dospělí 120 Kč (s pivem), děti a invalidé 20 Kč

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, umění, Sla, Mistr, Majstrštyk, Guiness, NEJ, Slavnost, Harrachov, Jedinečná příležitost, Harrach, Čest, Novosad, Řemeslo, Náročný proces