Maminka.czŠkolák

Škola v přírodě je skvělá věc. Co byste měli vědět, když jede vaše dítě poprvé?

Simona Procházková 14.  6.  2022
Právě během června probíhají nejčastěji oblíbené školy – případně i školky – v přírodě. Čeká vás premiéra, chystáte se vaši ratolest odeslat na podobnou akci vůbec poprvé? Pak pro vás máme pár šikovných doporučení a rad.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Máme za sebou dlouhé, předlouhé období covidového nikam neježdění. O to víc bychom se měli my i naše děti radovat z jakékoli možnosti výletu, nebo dokonce z organizování škol v přírodě. Ty se liší od letních táborů v mnoha ohledech a na rozdíl od nich má škola v přírodě jednu obrovskou výhodu. A to tu, že dítě jede s lidmi, které dobře zná. Jsou pro něj známé tváře kamarádů i dozoru, pedagogů, asistentů,“ říká Štěpánka Štrougalová, zkušená lektorka cvičení s dětmi, orgánizátorka letních táborů a majitelka Baby Clubu Juklík.

VIDEO: Podcast Maminka: Vysvědčení - jak poznat že má dítě psychický problém?

Jak potomka (ale i sebe a své vlastní nervy) dobře připravit na odjezd a odloučení? Co všechno předem nachystat a vůbec – jak udělat maximum pro to, aby se dítku na škole v přírodě líbilo? Mohlo by se vám hodit pár osvědčených tipů.

Seznamte dítě předem s prostředím

V dnešní době internetu a on-line světa je velmi jednoduché vyhledat stránky objektu, kam děti na školu v přírodě pojedou. Prohlédněte si fotografie ubytování, jídelny, společenské místnosti. Ale podívejte se i na okolí a třeba možnosti výletů. Prohlédněte si vše společně a nadchněte děti informacemi, co všechno uvidí a navštíví. Jaké krásné prostředí je čeká.

Nenechávejte věci na poslední chvíli

Zjistěte si s dostatečným časovým předstihem, zda nebudete na školu v přírodě potřebovat nějaké specifické vybavení. Přece jen ne každý má v botníku holinky nebo pohorky odpovídající velikosti, neroztrhanou pláštěnku, případně aspoň pořádné boty do lesa. Je dobré tyto informace zjistit včas, abyste měli klid a dost času na nákup nebo obvolání přátel s prosbou o zapůjčení potřebných věcí. Nezapomeňte na posudek od pediatra, tzv. zdravotní způsobilost.

3 rychlé recepty na svačiny (nejen) pro školáky! Tyhle dobroty v koši neskončí

Překvapení na cestu

To je rada, která vždy spolehlivě zabere. Při loučení, které může být emočně náročnější, dejte dítěti zabalenou krabičku a řekněte mu, že ji smí rozbalit, až autobus odjede. Dítko se bude těšit na rozbalování a určitě toto těšení zabrání případným slzičkám při mávání. V krabičce může být sladká drobnůstka, malé plyšové překvapení…

Myslete i na jídlo

Zdaleka ne každé dítě je bezproblémový všejedlík. Pokud to tak je i u toho vašeho, poraďte se dopředu s organizátory, většinou tedy s učiteli, zda je možné dítěti zabalit pro případnou krizi nějaké „snacky“ v podobě například müsli tyčinek, kukuřičných křupek nebo dětských ovocných přesnídávek, nejlépe v praktické kapsičce.

Spaní bez slziček

Může se samozřejmě stát, že s přicházející tmou – zejména během prvních dní bez rodičů – dojde i na nějaké to stýskání. Vždy je proto dobré mít s sebou pro slabé chvilky oblíbeného plyšáka, který si dětský smutek vyslechne nebo určitě alespoň pomazlením vzniklou situaci a příchod nezvaného smutku trošku zklidní. Náš téměř osmiletý syn se například nikam nehne bez svého odrbaného a pořádně ožužlaného slonečka, milovaného „usínáčka“, kterého má od narození. Nedá bez něj ani ránu, jezdí s ním k babičkám, letos se s ním projede i na svůj první tábor.

Co zabalit dětem na letní tábor? Na tohle byste neměli zapomenout

Balte společně

Věci na školu v přírodě určitě balte spolu s dětmi. Naskládejte vše na hromádky a pak dítě nechte, ať si věci samo ukládá do kufru nebo tašky. Je důležité, aby své oblečení poznalo a vědělo, co má s sebou. Nepořizujte nové kousky, které nemá „okoukané“. Mnohem jistější je mít oblečení, které dítě dobře zná. A klidně na cedulku napište lihovou fixou jméno nebo nakreslete obrázek. Pro potomka to bude jednodušší identifikátor.

Pohledy pošlete předem

Jeden tip k nezaplacení: odešlete dětem pohledy na cílovou destinaci s předstihem. Ať opravdu hned druhý den mohou mít pozdrav od vás. A klidně rozešlete adresu školy v přírodě babičkám, dědečkům, kamarádkám. „Děti dostávání dopisů a pohledů milují. S kamarádkami to děláme tak, že máme skupinu a vždy rozešleme adresy, kam dotyčné dítě jede – a pohledy jim tak posílají i děti kamarádek. Vzájemně si takto vypomáháme a vlastně se vždy předháníme, který pohled a text bude originálnější,“ směje se Štěpánka Štrougalová.

Témata: Děti, Praktické rady, Školák, Základní škola, Vzdělání, Prvňáček, příroda, První třída, škola v přírodě, Premiéra, Štěpánka Štrougalová, Skvělá věc, Škola, Organizátorka, Letní tábor, Rada, Internet, Organizování, Baby Club Juklík, Ratolest, Výlet