Maminka.czBack to school

Škola začíná. Na co se připravit? Na režim i neustálé zapomínání věcí

16.  8.  2020
Je to tady. Vaše dítko nastupuje do školy! Ať se na to těšíte nebo se toho děsíte, zlom to bude. S čím počítat, čím se nenechat zaskočit a co vás naopak nejspíš příjemně překvapí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přituhuje

Teď vám to nepřijde, ale až budete svého prvňáčka budit v sedm, nedejbože dřív, za urputné prosincové tmy, po školkových časech se vám zasteskne se silou nebývalou. Jo, to jste ještě chodili na krásnou půl devátou, a když jste dorazili za pět devět, taky se houby stalo…

Zato přijít do školy pozdě, to už není žádná legrace, takže disciplínu musí mít nejen dítko, ale i vy. Prvňáka (ale co prvňáka – ve větších městech i třeťáka, ba čtvrťáka…) dnes pustí samotného do školy málokdo, tudíž si na nový režim zvyká celá rodina. A vstáváním to jen začíná.

Dítě jde do první třídy! Jak malého předškoláka co nejlépe připravit?
1. 

A přitvrzuje

Ne, nechtěli jsme strašit, do Halloweenu daleko… Brzy zjistíte, že ono „přitvrzení“ se týká hlavně právě režimu, ať už jde o vstávání nebo o to, že zejména živější děti mají problém prosedět najednou celé dopoledne. Moudří pedagogové proto dětem dopřávají co nejvíc pohybu: Někde mají dokonce část třídy vyhrazenou pro „povídání“, na zemi jsou polštářky…

Škola hrou

Hravá bývá i výuka, motivování dětí nejen jedničkami s hvězdičkou (ty se leckde dávají ještě ve třetí třídě, a jak je děti chtějí!), ale i razítky se zvířátky  a podobně. Ona je vlastně „adaptační“ celá první třída – hlavním cílem je, aby si děti ve škole zvykly, a pokud možno se jim tam líbilo nebo aspoň nekladly ozbrojený odpor.

Domácí úkoly dětem škodí, mají jasno vědci. Proč jsou úplně zbytečné?  

Množství úkolů

Kamarádka Míša, jejíž syn v červnu dokončil třetí třídu a dcerka první, mi s upřímností sobě vlastní napsala:

„Paní učitelka je super, ale úkolů dává požehnaně. Jejich množství byl tak trochu šok – nevím, kdo se na konci školního roku radoval víc, jestli já, nebo Stella, že už žádné nemá…“ Někteří učitelé nedávají úkoly aspoň na víkend, jiní nedělají výjimku ani v pátek. Každopádně se připravte na každodenní porci cvičení z češtiny, matiky a spol., a na to, že při nich budete asistovat. Denně.

Půjde do školy, a stále neumí jezdit na kole? Tohle je možná příčina!

Velké vzory

Zatímco v předškolním ročníku školky byl váš potomek „starý mazák“ (haha), teď se najednou znovu ocitl ve zranitelné pozici nováčka. V době, kdy je odkladů sice už méně než před pár lety, ale přece jenom nějaké pořád jsou, může být květnové nebo i dubnové dítě nejmladším ve třídě.

Téměř posvátná úcta, s jakou vám bude prvňáček sdělovat, co říkal nebo dělal „Matyáš, ten třeťák, víš?“, možná vzbudí úsměv, ale „velké vzory“ mohou být pro vaše dítko důležitým záchytným bodem a další motivací. Teď jsem se při té vzpomínce nahlas zasmála, ale – nikdy nezapomenu na moment, kdy jsem vyzvedávala syna – prvňáčka z družiny a starší kluci na něj u vchodu do školy volali:

„Ahoj Ondro! Tak zase zejtra!“ V tu chvíli jsem věděla, že i když je Ondra (zatím!) jeden z nejmladších a nejmenších v celé škole, nemusím se o něj bát. A že mu tady bude dobře.

Tomu neuvěříte! Absurdní poznámky od učitelů v žákovských  

Ztrácení věcí

Tohle vyvedlo z míry mou bývalou spolužačku Andy a upřímně řečeno, moje děti, budoucí čtvrťáci, s tím bojují dodnes. „Dcerka si dává na věci dost pozor, je celkově opatrná,“ řekla mi Andy. „Takže jsem nechápala, co se děje, když s nástupem do školy začala ztrácet věci.“

Naštěstí to máme kousek, ale i tak mě pravidelné návraty pro zapomenuté oblečení, ale i sešity nebo učebnice někdy dost rozladily… Psychologové tvrdí, že zapomínání se častěji týká talentovaných (!) dětí, jež bývají myšlenkami jinde, ale v různé míře „skleróza“ sužuje většinu školáků.

Co s tím? Nedělat z toho drama, nicméně připomínat a připomínat, trochu to hlídat – a zároveň za děti nepřebírat zodpovědnost a sem tam je i nechat nést následky. Samozřejmě s citem pro míru. Což je mimochodem jedna z nejtěžších rodičovských lekcí. 

Jak připravit děti na nástup do školy

Melancholik, nebo flegmatik? Různí školáci vyžadují různý přístup
Témata: Děti, Předškolák, Školák, Základní škola, Prvňáček, První třída, Back to school, Povídání, Čtvrťák, Třetí třída, Škola, Bývalá spolužačka, Zac, Upřímnost, Pátek, Školní rok, Flegmatik, Režim, Zapomínání, Hlavní cíl, Úkol, Melancholik, Učebnice, ArticleBox originál, Matyáš