Maminka.czŠkolák: 6 až 12 let

Školáčci a jejich svět

Veronika Kopová 14.  9.  2009
Nastupuje vaše ratolest do první třídy? Dosud převážně bezstarostné trávení času hraním a zábavou nahradí náročnější denní program a řada povinností. Měli byste tomu přizpůsobit denní rytmus i dětský pokojíček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Zónování

Protože se v pokoji malého školáka každodenně odehrává několik různých činností, měl by být především dokonale funkční a pohodlný. Celý prostor rozdělte na několik částí, kromě zóny na spaní vyhraďte prvňáčkovi také místo na učení a psaní úkolů a koutek na hraní. Vybavte ho výhradně kvalitním, zdravotně nezávadným nábytkem bez ostrých hran, nebezpečných rohů a výčnělků.

2. Lůžko

Nástup do školy je ideální příležitostí pro výměnu malé rostoucí postýlky za „dospěláckou“. Přestože prostor pod postelí svádí ke skladování sezonního oblečení nebo lůžkovin, ponechte ho volný. Přirozenou cirkulací vzduchu totiž zajišťuje provětrávání matrace i dostatek prostoru na snadný úklid. Pokud není možné v blízkosti lůžka umístit noční stolek, jeho funkci může částečně suplovat nástěnná police nad lůžkem. Příjemný a intimní spací kout vyhrazený výlučně relaxaci a odpočinku je vhodné prostorově nebo alespoň opticky oddělit od zbytku pokoje, určeného pro učení a zábavu.

3. Šatna

Pokud na dětský pokoj nenavazuje samostatná šatna, musí být šatní skříň přímo v pokoji. Je výhodné ji umístit tak, aby opticky nerušila a pokoj zbytečně nezmenšovala (nebo nezužovala). Vnitřní uspořádání skříně (především výška tyče) by mělo čerstvému školákovi umožnit pohodlnou samoobsluhu. Zeď v blízkosti skříně je vhodné doplnit sestavou háčků pro odložení batohů, ledvinek a drobností, malé slečny ocení zrcadlo.

Maminčin tip: Pro vymezení jednotlivých zón v rámci dětského pokoje dobře poslouží volně stojící nábytek, vodorovně posuvné stěny, textilní panely, korálkové, šňůrové nebo látkové závěsy. Zajímavého efektu dosáhnete i pouhým odlišením odstínu výmalby.

4. Pracovní kout

V životě prvňáčka hraje klíčovou úlohu klidný a dobře osvětlený kout tvořený pracovním stolem, kvalitní židlí a zásuvkovým kontejnerem. Spolu s množstvím učebnic, sešitů a nejrůznějších pomůcek je třeba pořídit dítěti poličky a skříňky. Přehledné skladování a snadný úklid poskytnou flexibilní nábytkové sestavy kombinující uzavřené skříňky se zásuvkami a otevřenými policemi. Pro uložení knih a učebnic se nejlépe hodí knihovna s dvířky, která chrání obsah před prachem.

5. Stůl

Patří do bezprostřední blízkosti okna, které mu zajistí dostatek (nejlépe severního) světla. Stolek prvňáčka by měl být mělčí než standardní kancelářský stůl, aby dítě všude samo pohodlně dosáhlo. Kreativní děti ocení pracovní desku s plynule nastavitelným sklonem a žlábkem pro tužky, pastelky a gumu. Alternativou je originální stůl vytvořený kombinací vhodného podnoží s atypickou deskou. Ta může být buď z odolného laminátu, masivního dřeva, nebo plexiskla. Sklo do pokoje malého školáka nepatří - je studené, nebezpečné a může být příčinou nepříjemně oslňujících odlesků!

6. Židle

Malí školáci tráví u svého pracovního stolu plno času psaním úkolů, studiem nebo hraním her na počítači. Proto rozhodně neváhejte s nákupem kvalitní židle. Vhodnou volbou je speciální rostoucí z řad dětského atestovaného nábytku. U takové židle je možné plynule a snadno regulovat výšku područek a sedáku, hloubku sedáku, úhel zádové opěrky, prohnutí opěráku a intenzitu bederního přítlaku, který reaguje na pohyb trupu a nenásilně vede ke zdravému vzpřímenému sezení. Kolečka volte podle podlahové krytiny - tvrdá na koberec a naopak měkká na dřevěnou podlahu.

Maminčin tip: Volbu potahového materiálu nechte raději na jeho budoucím uživateli, spolehlivě se tak vyhnete pozdějším stížnostem, že vlněný potah „kouše“. Ani kůže a koženka do pokoje školáka nepatří, protože nesají pot. Velmi praktická je tzv. protišpinivá a antistatická úprava.

7. Malý architekt

Nechte své dítě, aby si barvy do pokojíčku určilo samo, vy byste mu měli pouze poradit a pomoci vše sladit. Černá barva by měla zůstat tabu, případně omezená na menší plochy a doplňky. Stejně jako dosud je i nadále vhodné vyhnout se všem temným, smutným a ponurým barvám. Svěžích a sytých odstínů se nemusíte obávat, veselé prostředí je pro děti ideální.

8. Barvy na míru

Při návrhu barevné koncepce je třeba zohlednit temperament dítěte, množství denního světla a funkční zóny pokoje. Například sytá jasná červeň je krásná a vitální barva, ale živému chlapci by spíše svědčila harmonie uklidňujících tónů chladné palety. Protože soustředění na učení a relaxaci podporují studené barvy, budou spacímu i pracovnímu koutu nejlépe slušet odstíny bleděmodré, azurové, zelenkavé nebo elegantní šedi. Zóna vyčleněná zábavě, hrám a dětským návštěvám bude dobře fungovat na pozadí výraznějších teplých barev, které povzbuzují smysly, navozují přátelskou atmosféru a podporují komunikaci.

Maminčin tip: Základem harmonické a efektní barevné kompozice je střídmost, zvolte proto jednoduchý základ tvořený maximálně trojicí barev. Doplnit ho můžete decentními neutrálními odstíny. Kdo se v dětském pokoji plným pestrých hraček obává přílišné barevnosti, může zvolit nadčasovou bílou (smetanovou) výmalbu oživenou jednou výrazněji barevnou stěnou.

9. Osvětlení

Kromě hlavního lustru by měl být pokojíček osvětlen několika lampičkami. Stabilní pracovní lampu můžete uchytit k desce stolu, bezpečnější je ovšem nástěnné svítidlo, které ušetří místo na pracovním stole a usnadní jeho úklid. Konstrukce stínidla účinně bránící oslnění by měla být samozřejmostí. Světlo lampičky pro čtení umístěné nad hlavou nebo vedle hlavy čtenáře má dopadat na listy knihy pod úhlem asi 50 ° s výkonem nejméně 150 luxů. Svítidlo by mělo být především maximálně funkční, z kvalitních materiálů, s jednoduchým designem oproštěným od zbytečných ozdob.

Maminčin tip: Lampa by měla pracovní plochu osvětlovat z výšky 40-50 cm pod úhlem 60-70 °. Hladina světla na stolní desce by se měla pohybovat v rozmezí 300-1000 luxů. Lidským očím je nejpříjemnější měkké nažloutlé světlo žárovky, pro každodenní svícení je však vhodnější úsporný světelný zdroj.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Noční stolek, Kvalitní židle, Svět, Šatní skříň, Celý prostor, Sezónní oblečení, Černá barva, Škola, Neutrální odstín, Zásuvka