Maminka.czŠkolák

Školáci mají větší nohy než dřív. Rodiče jsou při nákupu bot zoufalí. Co se děje?

Gabriela Kolinová 12.  6.  2020
Možná to znáte z domova. V předsíni leží několik párů bot a vy už ani nevíte, jestli jsou vaše, nebo vaší pubertální dcery. Ve dvanácti letech má nohu srovnatelnou s tou vaší, ba co víc – možná i o číslo či dvě větší. V dnešní době žádná zvláštnost. Dětská noha se podle výzkumů zvětšuje. A lékaři to potvrzují: Lidé jsou vyšší a mají i delší chodidla. Bohužel, trh na tento fakt nereaguje, a proto je velký problém sehnat dospívajícím vhodnou obuv. 

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sedmatřicetiletá Markéta z Prahy je maminkou dvou dospívajících dcer a jako každý rok řeší stejný problém: nákup vhodné obuvi. "Dcera má ve svých patnácti letech velikost nohy 42. V dívčím oddělení už boty neseženeme. V dospělém jsou zase většinou nevhodné. Z třiceti párů bot se náš výběr zúží na deset, a to je ještě štěstí, někdy boty nesedí vůbec," líčí své každoroční strasti. "A zimní boty? Ty někdy neseženeme vůbec," dodává. Její druhá dcera, které je dvanáct let, se už velikostí blíží číslu 41 a i tam nastává problém. 

Dětské boty vybírejte pečlivě a zapomeňte na obnošenou obuv

Ještě před pár lety by se možná dívce s takovou nohou spolužáci posmívali, dnes už není žádnou abnormalitou. "Děti a dospívající mají skutečně větší nohy než před dvaceti lety. A rozdíl je markantní. Dříve byla běžná dámská velikost číslo 38, ojediněle 39. Dneska se setkáváme s velikostí u dívek 42 a 43. Není vzácností, že mívají i nožky větší," říká lékařka Marie Součková z Lékařského podiatrického centra v Praze. 

Puberta přichází dřív

A růst nohou u dětí potvrzuje i výzkum Katedry antropologie a genetiky člověka Přírodovědecké fakulty UK v Praze z let 2004 až 2005, který se mimo jiné zabýval právě vývojem velikosti chodidla. „Při posledním měření jsme zjistili, že například u chlapců ve věku od šesti do sedmi let se noha oproti roku 1985 prodloužila téměř o centimetr, u dívek v průměru o půl centimetru,“ uvedl pro MF Dnes docent Pavel Bláha, který se na průzkumech podílí. A říká, že dnes by se ta čísla tolik nelišila. 

Co si o rodičích doopravdy myslí osmileté děti? Přečtěte si pravdu

Odhalit příčinu, proč mají děti větší nohy, je podle Součkové skutečně těžké. "Je nutné říct, že děti rostou i více do výšky oproti dřívější době. Je to hlavně tím, že mají lepší výživu, rodiče dopřávají dětem plnohodnotnou stravu i různé sportovní aktivity," vysvětluje podiatrička Součková. 

Dnešní děti také prožívají oproti generaci před nimi dříve pubertu a období dospívání. "Pubertální věk se léty mění. Je pravdou, že některé dívky mívají první měsíčky kolem desátého, jedenáctého roku věku. Dříve byl ten průměr někde mezi 13 až 14 lety," doplňuje lékařka.

Totéž se týká chlapců. Puberta dříve u chlapců začínala, když jim bylo čtrnáct a půl. Dnes je jim necelých čtrnáct. "Například v roce 2001 byl nástup mutování o osm měsíců dříve než deset let předtím, což je velký posun za tak krátkou dobu," vysvětlil Pavel Bláha z Katedry antropologie a genetiky člověka PřF UK. 

Obuvnické firmy s většími chodidly u dětí nepočítají

Rodiče s dětmi s většími chodidly se podle lékařky nemusí znepokojovat. V dnešní době je to zcela běžné. Problém ale nastává s koupí vhodné obuvi, jak potvrzuje i maminka dvou dospívajících dcer. V dívčím oddělení už vhodnou velikost neseženou, v obuvi pro dospělé zase nesedí šířka boty. 

Zimní versus letní děti. Jak datum narození ovlivňuje zdraví i charakter?


"Bohužel, na tento jev nechtějí výrobci reagovat. Možná i z toho důvodu, že by si pak dospělí kupovali boty dětské," uvažuje lékařka – i když maminky vědí, že cena dětské obuvi je mnohdy srovnatelná s cenou bot pro dospělého. Každopádně sehnat správnou obuv pro dospívající děti se stává martyriem. "Existují i firmy, které na tento problém myslí a nabízejí tři velikosti objemu při stejné délce chodidla. Většinou jde o boty z dovozu," říká Součková. 

Čeští výrobci obuvi ale podle jejích zkušeností mají pouze standardní velikost a bohužel délku obuvi pro dospívající moc neřeší. "Dětská obuv se prodává do velikosti 35, potom se prodávají dívčí a chlapecké boty, ty seženete do velikosti 39 až 40. Teď se objevují i 41, ale minimálně. Ve větší velikosti dostanete spíše sportovní obuv," vysvětluje Blanka Kubásková ze specializované prodejny dětské obuvi v Praze na Pankráci. "Letos jsme zkusili nabrat dospělou řadu jedné značky obuvi, a to až do velikosti 42," dodává.

Rodiče dětí s většími chodidly pak musí do obuvi pro dospělé. "Největším problémem dospělých bot je, že délka je stejná, ale bohužel se liší šířka," vysvětluje prodejkyně obuvi. A její slova potvrzuje i lékařka Marie Součková: "Boty pro dospělé jsou úměrné velikosti dospělého člověka, nikoliv toho dospívajícího. Rodiče pak musí kupovat botu pro dospělého a dávat stélku, aby byla noha správně zafixována."

Jakou velikost nohy má vaše dítě? A měli jste problém sehnat vhodnou obuv? Napište nám do komentáře pod článkem, za vaše zkušenosti budeme rádi.

Syndrom vyhoření se týká i rodičů! Nebojte se říct si o pomoc
Dojemnější fotku jste neviděli! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
Témata: Školák, Dospívání, Nákupní tipy, Nohy, Vhodná obuv, Lékařka, Praha, Zoufalý, Marty, Obuv, Nápis, Boty, Velikost, Chodidlo, Pankrác, Dej, MF Dnes, Velká noha