Maminka.czPředškolák: 5 až 6 let

Školka v lese

Kateřina Černá 15.  10.  2010
Školka v lese
Nelíbí se Vám uspořádání klasických mateřských školek? Alternativou mohou být lesní školky, jejichž boom letos Česká republika zažívá. Odkud se k nám lesní školky dostaly, jak takové zařízení funguje či její výhody a úskalí si přiblížíme v tomto článku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odkud k nám idea lesních školek přišla?

První lesní školka byla založena roku 1954 v Dánsku. Později se rozšířila do severských zemí a také Německa, kde je tato forma zařízení hojně využívána. V Německu se také těmto školkám dostalo legislativní i finanční podpory. Dnes můžeme lesní školky najít například i ve Velké Británii, Švýcarsku, USA či Japonsku.

Jak to v lesní školce funguje?

Děti jsou celý den venku, a to za každého počasí. V zimních měsících je možno ohřát se například u ohýnku. Děti si celý den hrají v lese a mají tak dostatek pohybu. Při různých výtvarných činnostech jsou využívány přírodní produkty. Na záchod děti chodí „do přírody“.

Obyčejně není k dispozici žádná zděná budova. Na uskladnění věcí a občasné ohřátí slouží spíše stany, sruby nebo jurty. Některé lesní školky nemají ani to a při velké nepřízni počasí navštíví knihovnu či muzeum. Většina těchto školek zajišťuje pouze dopolední provoz, ale existují i výjimky, kdy děti přespávají přímo v lese nebo ve srubech či stanech.

Legislativní stránka věci

V současnosti není možné založit oficiálně lesní školku, zejména z důvodů hygienických norem. Proto se vyhláška poněkud obchází a zakládají se tzv. kluby, u kterých nejsou hygienické nároky zdaleka tak vysoké. Z toho důvodu nejsou tato zařízení dotována jako klasické MŠ a rodiče tak musí provoz zafinancovat.

Legislativní proces se ovšem posunul dopředu pilotním programem, který byl spuštěn v září tohoto roku. Byl povolen projekt lesní školky v Toulcově Dvoře, který využívá hygienické zázemí blízké kamenné školky. Pokud se projekt osvědčí, mohlo by to nastartovat legislativní změny.

Kde můžeme lesní školky najít?

V současnosti můžete využívat lesních školek například v Roztokách u Prahy, Na Praze 10 a 6, v Morkovatech, v Podol u Bouzova, a na Tišnovsku. Uvažuje se také o zřízení lesního klubu pro brněnské děti.

Rozdíl mezi samostatnou lesní školkou, integrovanou lesní školkou a ekoškolkou
Fungování samostatné lesní školky bylo popsáno výše. Není zde k dispozici žádná zděná budova a někdy ani žádné jiné zázemí. Variantu ovšem představuje integrovaná lesní školka. Děti zde tráví minimálně celé dopoledne venku v lese, rozdíl je však v tom, že mají k dispozici zázemí klasické zděné školky, které mohou využít například na hygienické a stravovací potřeby dětí. Je také možné trávit s dětmi celé dopoledne venku a odpoledne se věnovat aktivitám uvnitř školky. Poslední zmiňovanou variantou je ekoškolka. Zde mají děti k dispozici klasickou budovu MŠ. Od obyčejné školky se však liší ekologickým zaměřením, což v praxi znamená častější a delší pobyt dětí venku, hračky z přírodních materiálů či snaha o ekologicky nenáročný provoz školky.

Pro koho je lesní školka vhodná?

Lesní školku ocení zejména živější děti, které potřebují hodně pohybu. Také bude vhodná pro předškoláky, kteří dosud vyrůstali na vesnici v přírodě, přechod do kamenné školky by pro ně mohl být příliš razantní změnou. Variantu lesní školky mohou naopak využít i rodiče, jejíž děti nemají v místě svého bydliště možnost chodit do přírody. Kromě více prostoru k pohybu může být pro děti přínosem i vyšší počet mužů v roli učitelů než je tomu u klasických MŠ.

Zřízení lesních školek může být výhodné i pro stát. Její provoz je totiž poměrně levný a v případě snížení počtu předškolních dětí není problém ji zrušit.

Jaké má tato školka nevýhody?

Jako první každého asi napadne zvýšená nemocnost. Pro mnohé děti je celodenní pobyt venku v mrazu opravdu značnou zátěží a pro tyto předškoláky nepřichází lesní školka do úvahy. U odolnějších dětí to však může mít kladný vliv na budování jejich obranyschopnosti.
Dále pak může lesní školka zkomplikovat přechod dítěte do školy. Je sice fajn, že má nyní dostatek pohybu a možnost běhat si, kdy má chuť, ale nebude pak pro něj usednutí do školních lavic příliš prudká změna?
Celodenní lesní školka opravdu není pro každého a nese s sebou mnohé komplikace. Možná i zde platí pravidlo zlaté střední cesty a stojí za to se zamyslet nad „mírnějšími“ alternativami jako je integrovaná lesní školka nebo ekoškolka.. Co si o tom myslíte Vy?

Spoustu informací o lesních školkách najdete na www.lesnims.cz.

Témata: Děti, Mateřská škola, školka, Prudká změna, Roztok u Prahy, Tišnov, Celodenní pobyt, Provoz škol, Lesní školka, Les, Bouzov