Maminka.czPředškolák

Školní batoh vs. zdravá záda? Nedělejte kompromisy

Reklama 27.  5.  2016
Stále více dětí má dnes problémy se zády. A není divu. Vždyť každé třetí z nich na zádech nosí až o třetinu víc, než by vzhledem ke své váze mělo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak tedy dětské páteři ulehčit? Výběrem kvalitního a především zdravotně nezávadného batohu. Pojďte se podívat, co všechno by takový batoh měl mít.

Zádová část – pevná a ergonomicky tvarovaná

Pevná a ergonomicky tvarovaná záda, to je základní prvek, bez kterého se školní batoh neobejde. V žádném případě nekupujte tašku bez pevné opory zad. Dětská páteř se bude při nošení prohýbat, což může končit bolestmi zad nebo vadným držením těla v dospělosti. Vhodné je se také ujistit, že zádový systém batohu a pěnová výztuha jsou kvalitně provedené především v místě kontaktu s páteří.

Kvalitní školní batoh? Poznáte podle hliníkového rámu

Součástí školních batohů bývá čím dál častěji také hliníková konstrukce. V tomto ohledu se tašky inspirují klasickými aktovkami pro prvňáčky. Nenechte se ale plést. Není to vůbec zbytečný prvek, který patří pouze na tašky do první třídy. Naopak. Taková konstrukce ještě lépe drží správný tvar batohu a umožňuje zádové výztuze spolehlivě fungovat. To ve výsledku napomáhá správnému vývoji páteře i přes to, že je denně zatěžována.

Nezapomeňte zkontrolovat ramenní popruhy

Při výběru kvalitního školního batohu nepodceňte ani tvar a šířku zádových popruhů. Ty musí být v každém případě polstrované, aby netlačily dětská ramena. Samozřejmostí by měla být i možnost nastavit popruhy na délku. Dejte pozor také na to, aby byly popruhy dostatečně daleko od sebe. Není nic nepříjemnějšího, než když při nošení odírají krk.

TIP: Ideální popruh by měl být široký přibližně 4 centimetry. Užší popruhy volte pouze v případě, že vaše dítě je na první stupeň znatelně menší nebo drobnější než průměrný školák.

Hrudní pás – vychytávka, která funguje

Pokud bude mít váš favorit i hrudní pás, máte vyhráno. Díky těmto pásům totiž taška na zádech sedí tak, jak má, a váha batohu je ideálně rozložena po celých zádech. Kombinace všech zmíněných prvků pomůže předejít nejen nepříjemným pocitům při nošení, ale také bolestem zad. To platí ovšem pouze v případě, že váš školák bude užívat batoh správným způsobem. Najděte si tedy chvíli a vysvětlete mu, že batoh je třeba nosit na obou ramenech.

Témata: Děti, Předškolák