Maminka.czKam s dětmi

Školní kuchařky versus špičkoví šéfkuchaři? To je letošní Prague Food Festival 2014

Iva Endrychová 22.  5.  2014
Školní kuchařky versus špičkoví šéfkuchaři? To je letošní Prague Food Festival 2014
Snad každý z nás máme nějaké jídlo, které nám školní jídelna znechutila - UHO, koprová omáčka, červená řepa a kdykoliv je na jídelníčku, tak hledáme alternativu. Dnešní děti už toto zažívat nemusí. Kuchařky ve školních jídelnách se výrazně zlepšily a mnohé školní jídelny mohou směle konkurovat vyhlášeným restauracím. Přesvědčit se o tom můžete na letošním Prague Food Festivalu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na již 8. ročníku Prague Food Festivalu se vedle michelinských hvězd Romana Pauluse, Oldřicha Sahajdáka nebo Ricarda Cucquea představí i školní kuchařky. Heslem letošního třídenního festivalu, který proběhne od 23. května do 25. května 2014 je: Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!

Festival, který se už po páté koná v nádherném prostředí Královské zahrady Pražského hradu na místě původních středověkých vinic.letos poprvé představí také regionální top restaurace z celostátní ankety Mauerův výběr Grand Restaurant 2014. Můžete ochutnat kapří hranolky ze Šupiny v Třeboni, romanovské biojehněčí z Farmy Košík z Tuchomi nebo lahůdky vítěze ankety Chateau Mcely.

Vstupenky za 450 Kč (v předprodeji) nebo za 500 Kč (na místě) zahrnují i balíček 10 Grandů (cena 300 Kč) na základní ochutnávku. Grand je oficiálním platidlem na festivalu a lze jej v areálu volně dokupovat.

Školní jídelny jinak

Jedním ze stěžejních programových schémat na letošním Prague Food Festivalu je Ideální škoní jídelna. Jde o projekt zaměřený na stravování "budoucích" generací. Na jednom místě se během tří dnů vystřídají odborníci na zdravou výživu s interaktivními přednáškami, tématickými workshopy a přímými degustacemi.

Tento bohatý program doprovodí nabídka menu ze skutečně fungujících školních jídelen - ZŠ Tusarova, Praha a 10. školní jídelna Plzeň. Tyto dvě hromadné stravovny jsou totiž důkazem, že i ve školních jídelnách lze dodržovat principy lokálnosti, sezónnosti a spolupráce s regionálními dodavateli.

Mohlo by vás zajímat: Boj proti dětské obezitě: Ze škol brzy zmizí automaty s cukrovinkami

„Stravování dětí nám leží na srdci. 
S tím souvisí potřeba úpravy zastaralého spotřebního koše, který již neodpovídá životnímu stylu současných školáků, a je tak neefektivní pro všechny zúčastněné," vysvětluje producentka PFF Monika Maurerová, manželka zakladatele festivalu Pavla Maurera, pro rozhovor v Deníku.

Na festivalu také najdete inspiraci na zdavé nejen školní svačiny, které snadno vytvoříte i doma.

Zatímco vy budete s přáteli ochutnávat z bohaté nabídky prezentujících se restaurací, děti se mohou zabavit ve stanu s dětským koutkem. Kde pro ně budou připraveny hry, kvízy a drobné výhry. Přímo na místě mohou sepsat svůj příběh o dobrém skutku, který vykonali. A budou tak zařazeni do projektu firmy Whirpool, který již desátým rokem oceňuje mladé hrdiny.

Další informace o festivalu najdete na webových stránkách.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, léto, školní jídelna, festival, šéfkuchař, Let, Oldřich, Kuchař, Chateau Mcely, Whirpool, Food, Jídelna, Roman Paulus, Food festivalu, Šéf, Michelin, Třeboň, Cukrovinka