Maminka.czBatole

Skutečně musíte kvůli dětem mít doma dokonale čisto? Takhle to stačí

8.  7.  2018
Jakmile se váš potomek začne sám pohybovat po domácnosti, s nadšením a neuvěřitelnou zvídavostí objevuje a prozkoumává vše, na co dosáhne. Dostane se všude, proleze a „vytře“ každý kout, vysmýčí všechny rohy. Jak pro něj zajistit čistý a bezpečný domov, aniž byste se od rána do večera honila s prachovkou v jedné a vysavačem v druhé ruce? Co je skutečně důležité a nad čím můžete (aspoň občas) mávnout rukou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý rodič se samozřejmě snaží zajistit, aby bylo doma uklizeno a čisto, nejen pro svůj vlastní dobrý pocit, ale zejména z důvodu maximálního snížení zdravotních rizik pro své malé průzkumníky. Jak klidné časy jste prožívala, dokud miminko jen leželo nebo spokojeně sedělo tam, kam jste ho odložila, poznáte ve chvíli, kdy se malý dobrodruh poprvé vydá samostatně do terénu.

7 faktů o záchvatech vzteku dětí. Tohle by vás mohlo uklidnit!

Ať už jako had plazící se po bříšku, po všech čtyřech nebo vrávoravě po svých. Pro spoustu maminek to automaticky znamená, že se jejich pravidelnou zábavou stane pobíhání v jeho stopách s mokrým hadrem, mopem nebo náručí plnou rozmanitých dezinfekčních a čisticích prostředků.

Usnadněte si život

Udržovat dům či byt v čistotě je samozřejmě potřeba, jako u všeho ale také v tomto případě platí, že nic se nemá přehánět a všeho moc škodí. Jistě už jste někdy slyšela: „Jen ho nech, ať ochutná psí granuli a olízne podlahu, posiluje si tím imunitu.“ Určitě je na místě zdravý rozum a nenechat dítko sbírat a pojídat vše, co někde najde, v podstatě ale na tomto rčení něco pravdy je.

Zásadou čísla jedna, která vyřeší mnohé potíže, je nic nepodcenit a včas uklidit z dosahu batolete všechny potenciálně rizikové předměty, jako jsou jedovaté květiny nebo chemikálie (čisticí a úklidové a dezinfekční prostředky, také ale třeba tablety do myčky, šampony, parfémy nebo odličovací vody a oleje) a zajistit domácnost – pořídit pojistky a zámky na zásuvky, plastové rohy na ostré hrany nábytku, žáruvzdorný kryt na elektrickou varnou desku sporáku a tak dále.

Předkožka: Přetahovat, nebo nepřetahovat? A na co si dávat pozor?

Nejlepším řešením je, když se naučíte uklízet nože, nůžky, špendlíky, struhadla a veškeré ostré kuchyňské a pracovní náčiní na jedno jediné místo mimo dosah dítěte, nejlépe v uzamykatelné skříňce nebo nejvýše umístěných policích. To stejné platí třeba pro domácí lékárničku.

GALERIE: Život s dětmi je někdy těžký. Na tohle vás nepřipraví žádné příručky o rodičovství

Co už je moc?

V žádném případě nemusíte lpět na dokonale vycíděném bytě a sterilní čistotě, stejně vám váš zvědavec vaši snahu během chvilky s gustem zkazí a můžete začít nanovo. Není lehké určit, jaká míra pečlivosti a rozsahu úklidu je dostačující a co už možná přeháníme. „Je to těžká otázka. Vždyť i odborníci se řadí do dvou táborů. Jedni podporují teorii, že všeho moc škodí a trocha špíny dětskému imunitnímu systému jen prospěje, druhý tábor se děsí roztočů a plísní a podporuje až sterilní byt.

Nepořádek vnímají děti jinak. S úklidem jim pomozte.

Málokdo to vysloví nahlas, ale jde především o to, jak se v moc či méně naklizeném bytě cítíme my samy. Přiznejme si, že trocha špíny a nepořádku dětem rozhodně nevadí. Spíš jim bude vadit, když budeme preferovat čas trávený úklidem před společným hraním. Nedoporučovala bych ale například ukládat sušák s prádlem do dětského pokojíčku. I když vám může čerstvě vyprané prádlo příjemně vonět, dítěti aromatické ovzduší dobrou službu neudělá,“ radí maminka čtyř dětí a majitelka Baby Clubu Juklík Štěpánka Štrougalová.

Myslete hlavně na prevenci

Batolící se potomek je zkrátka všude. A během pár vteřin. Vymete každý kout, protože ty nejzajímavější věci najde přeci za skříní, sedačkou nebo v botníku. A věřte, že v zápalu své průzkumné mise dokáže zničit vše, co se objeví v jeho dosahu, včetně sebe.

Proto je dobré myslet mnohem více na to, jakým způsobem můžeme v předstihu zamezit nejrůznějším nehodám a úrazům než přemýšlet, kterým čističem asi půjdou nejlépe zlikvidovat skvrny od mrkvičky. Stačí zapomenout v koupelně čistič odpadů, rozpálenou kulmu nebo do zásuvky zapojený holicí strojek, na nízkém stolku nechat ležet otevřený lak na nehty, na kuchyňské lince nůž, v chodbě odložit kýbl plný horké vody…

Nejvíce času tráví hrající si dítě na podlaze, takže na ni nezapomínejte. Nejlépe ji uklidíte tzv. namokro, tedy vlhkým hadrem nebo mopem, s použitím nezávadného čisticího a dezinfekčního prostředku bez chlóru. Pokud jste zvyklá utírat podlahu nasucho, způsobujete tím mnohem větší víření prachových částic, tím pádem i roztočů a bakterií.

Vypněte to, odneste, zamkněte nebo vyhoďte!

Nikdy nenechávejte zapnutou žehličku, varnou konvici ani troubu, pokud s nimi zrovna nepracujete (spotřebiče raději během dne vypínejte a vytáhněte ze zásuvky) a odstraňte z dosahu malého dobrodruha všechno, co lze rozbít a čím je možné se poranit. Ano, zřejmě budete stěhovat půlku domácnosti o metr až dva výše. Jako dnes si pamatuji, jak se mi, coby těhotné, smály všechny návštěvy (zkušenější rodiče s jedním nebo více dětmi) a dobrosrdečně radily, ať pomalu začnu balit své „lapače prachu“ v podobě svícnů, aroma lampiček nebo mističek se sušeným pot pourri.

Ještě pořád jsou pečlivě uložené ve sklepě a zřejmě tam ještě na čas zůstanou. Posledním počinem u nás doma byla nutnost pořídit pojistku proti otevírání poklopu záchodové mísy. Záchod se stal pro našeho syna neodolatelným magnetem a naházel do něj snad úplně všechno, co našel. O drbání dlažby záchodovou štětkou ani nemluvě.

Když máte doma alergika

„Jako prevenci rozvoje alergií doporučuji odstranit celoplošné koberce, a to především v dětském pokoji. Případně je vhodné používat vysavač s kvalitním HEPA filtrem, který pohltí i mikroskopické částice prachu. Maminky by měly dbát na pravidelnou výměnu a důkladné praní ložního prádla (povlečení jednou za dva týdny, peřinu a polštář jednou za tři měsíce),“ radí alergoložka a imunoložka Martina Grimmová.

Loží prádlo se doporučuje prát na šedesát stupňů. Každé ráno lůžka hned nezastýlejte, ale nechte je provětrat. A pokud jde o plyšové hračky, se kterými děti tak rády spí v postýlce, je nutné je často vyprat, a to na teplotu vyšší než šedesát stupňů. Nebo je možné nechat je čas od času zamrazit. Rizikem mohou být také plísně a roztoči. Vznik plísní může způsobovat zvýšená vlhkost v domácnosti.

Tapety raději ne! 

Pokud s ní bojujete, není dobré dávat na zdi tapety – plísně mohou pak růst a množit se pod nimi. Často větrejte, zejména to platí pro kuchyni a koupelnu. Problematické může být také sušení mokrého prádla v bytě. Jednou z možností jsou odvlhčovač nebo čistička vzduchu, s jejichž pomocí můžete eliminovat i další znečišťující látky v prostředí.

„V příliš vlhkém bytě nebo tam, kde se tvoří plísně, může dítě trpět na opakovaná onemocnění dýchacích cest, případně také na ekzémy,“ varuje dětská lékařka Alena Šebková.

Trápí vaše dítě pylová alergie? Veďte si pylový kalendář a dodržujte režimová opatření

Největším zdrojem potíží je pro alergiky prach, který se skládá z roztočů i jejich výkalů, šupin lidské kůže, chlupů domácích zvířat, částeček peří a podobně. Roztočům se daří v teplém a vlhkém prostředí, mimo jiné tedy v kobercích a koupelnových předložkách, lůžkovinách a čalouněném nábytku.

Roztoči, prach i bakterie se hromadí a množí také v látkových a plyšových hračkách. Odkládejte je do uzavíratelného koše nebo boxu, pravidelně perte při vyšších teplotách, plastové hračky omývejte teplou vodou s bezpečným dezinfekčním přípravkem.

4 tipy pro efektivní úklid: Pomůžou ocet, sůl i hi-tech pomocníci
Uklízíte jako šílená? Hnízdící instinkt před porodem je přirozený
Deník zasloužilé mámy: Nepořádek v bytě, šťastné dítě. Jako u vás doma?
Témata: Zdraví, Batole, Alergie, Nebezpečné výrobky, Úklid, Tablet, Ekologie, Čalouněný nábytek, Dosah, Grimmová, Teplé prostředí, Nejlepší řešení, Použití, Dětský pokoj, Druhá ruka, Dobrodruh, Štěpánka Štrougalová, Prádlo, Vysavač, Lidská kůže, Mokrý hadr, Zvýšená vlhkost, Klidný čas, Bezpečný domov, Botník, Zdraví na Heureka.cz