Maminka.czRecepty

Skvělý zeleninový boršč. Dáte přednost variantě s masem, nebo čistě vegetariánské?

redakce 14.  10.  2022
Boršč je skvělou variantou podzimní polévky, díky které tělu dodáte notnou dávku nezbytných vitaminů, a navíc si zaručeně pochutnáte. Jde totiž o zeleninovou bombu zjemněnou zakysanou smetanou. Zda si ji vychutnáte s masem či bez, je jen a jen na vás!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vydatná polévka ikonické rudé barvy má mnoho podob a obměn. Vždy záleží, kde se zrovna vaří. Pro svou vyhlášenou chuť je svárem Ukrajiny a Ruska. Obě země si nárokují původ tohoto jídla. Ať je boršč odkudkoli, je oblíbený v mnoha státech východní Evropy a ani naše republika není výjimkou. 

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 3 brambory varného typu B
  • 2 červené řepy
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl, mletý pepř dle chuti

Postup:

Zeleninu očistěte. Cibuli nakrájejte nahrubo, mrkev na kostičky a česnek najemno. Ve velkém hrnci zahřejte na středním plameni olej. Nechte na něm zesklovatět cibuli, vsypte mrkev a česnek. Restujte 5 minut, přidejte rajčatový protlak a restujte další 2–3 minuty.

Brambory a řepu nakrájejte na kostičky. Přidejte do hrnce se základem, zalijte zeleninovým vývarem a šťávou z poloviny citronu. Přisypte bobkový list, nové koření i cukr. Osolte, promíchejte a přiveďte k varu.

Zelí zbavte vnějších listů a nakrouhejte ho. Jakmile budou brambory polotvrdé, přidejte zelí a vařte do změknutí. Boršč dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vyndejte bobkový list a nové koření, přidejte najemno nasekaný kopr a podávejte se smetanou.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Vaření, jídlo, Vaření pro rodinu, suroviny, Podzim, vůně, Ukrajina, Brambory, Boršč, Polévka, Koření, Mrkev, Východní Evropa, Vývar, Cibule, Ruska, Vitamín a, Maso, Bomba