Maminka.czPředškolák

Sladké spaní

Hana Čermáková 23.  6.  2009
Sladké spaní
Dětský košík, kolébka nebo postýlka jsou pro miminko nejen prostorem na spinkání, ale také útočištěm před nepřehledným okolním světem. Proto by měly svým vybavením připomínat hebkou máminu náruč.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při nákupu prostěradel, povlečení a textilních doplňků byste měli dbát především na výběr vhodného a kvalitního materiálu. Ten by měl být jemný na dotyk, šetrný k citlivé dětské pokožce a příjemně barevný. Synonymem trvanlivosti je stálobarevnost a zachování pevnosti látky navzdory častému praní při vyšších teplotách.

Rozhodujícím a jednoznačným ukazatelem kvality jsou certifikáty jakosti a zdravotní nezávadnosti ohledně použitých materiálů a barviv. Ochranná známka „ekologicky šetrný výrobek“, označující produkty s minimálním nepříznivým vlivem na životní prostředí, jistě potěší mnohé ekologicky smýšlející rodiče.

Výrobce touto značkou prokazuje svým zákazníkům kromě ekologické a zdravotní nezávadnosti také plnění legislativních požadavků vztahujících se k ochraně životního prostředí a zaručuje používání ekologicky šetrných technologií při výrobě. Další významnou certifikací je značka „Oeko-Tex Standard 100“, osvědčující celkovou kvalitu produkce a výroby včetně zdravotní nezávadnosti výrobků.

MATERIÁLY PRO NEJMENŠÍ

Kvůli riziku zadušení nejsou pro miminka vhodné polštáře. Pro větší děti – které ovšem netrpí alergií – volte nejlépe poloprázdný polštář plněný peřím.
Přikrývka je naopak vhodnější z umělých vláken, lze ji opakovaně prát a udržovat tak trvale v maximální čistotě. Pokud zvolíte peří, dbejte na rovnoměrné prošití, které zabrání sesypávání výplně v sypkovině.

Nejvhodnějším materiálem pro ložní povlečení dětí i dospělých je bezesporu bavlna, která je v současnosti velmi oblíbená a stále vyhledávaná. Zárukou kvality je absolutně hladký, hebký povrch a hustě tkaná vazba. Obzvlášť jemné úpravy bavlny jsou v současné době nabízené pod obchodním názvem bavlněný satén nebo mako žerzej. Pro miminka je navzdory své bezúdržbovosti zcela nevhodný krep, který je na citlivou dětskou pokožku příliš hrubý. Oceníte ho naopak u větších dětí, protože vás osvobodí od žehličky.

Flanel je sice velmi příjemný, měkký a hřejivý, pro nejmenší děti je ale nevhodný kvůli množství jemňoučkých chloupků, které se z něj časem uvolňují. Satén se na výrobu povlečení pro miminka nepoužívá, ale není vhodný ani do postýlek větších dětí. Jeho povrch je totiž velmi náchylný k nevzhlednému zatrhávání nitek a navíc na dotyk spíše chladí. Bezpečné zapínání může být provedeno dvěma způsoby.

Jedním z nich je skryté zapínání na knoflíky, uživatelsky komfortnější a pro miminka bezpečnější řešení nabízí zip.

VHODNÉ ROZMĚRY

Postýlky pro miminka mají nejčastěji rozměry 60 x 120 cm, poněkud větší prostorový komfort nabízejí postýlky o rozměrech 70 x 140 cm. Napínací prostěradla do dětských postýlek se stejně jako matrace vyrábějí v těchto dvou rozměrech. Pro větší děti, které už spí na „dospělácké“ posteli, pořiďte standardní povlečení s polštářem 70 x 90 cm a pokrývkou 140 x 200 cm, pro dospívající potomky můžete pořídit i prodlouženou délku (220 cm).

Pozor dejte především při nákupu dovozového povlečení, protože některé země mají standardně jiné rozměry (polštáře zpravidla 50 x 60 cm a přikrývky 150 x 200 cm). Polštářky do kolébek, dětských postýlek a kočárků mají zpravidla rozměry 40 x 60 cm (výjimečně 40 x 35 cm) a peřinky pak 90 x 120 cm (případně 70 x 80 cm). Velikost a způsob uchycení ochranných mantinelů se velmi liší podle jednotlivých výrobců. Nejčastěji jsou vysoké 25–40 cm a dlouhé 180–210 cm.

Tzv. rychlozavinovačky pro nejmenší miminka mají rozměry 80 x 80 cm, v nabídce však najdete také zavinovačky pro větší děti nadstandardních rozměrů 90 x 90 cm.

PRAKTICKÉ DOPLŇKY

Prostěradla do dětských postýlek se vyrábějí ze dvou materiálů: mako bavlny a froté.
Některé maminky upřednostňují měkkou bavlnu pro její jemnost, v zimních měsících naopak uvítáme výhody froté, mezi které patří větší tepelná izolace, a tedy i hřejivost. Froté vybírejte jen velmi kvalitní, bavlněné (pouze s 20% příměsí polyesteru pro lepší stabilitu tvaru), jemné s vyšší gramáží.

Nejmenší miminka sice nejlépe spinkají pevně zabalená v zavinovačkách a pečlivě polohovaná na bok, s postupujícím časem však děťátka přicházejí do bezprostředního styku s lůžkovinami čím dál častěji.
Praktickým doplňkem vybavení dětské postýlky pro nejmenší jsou tzv. mantinely, které zastanou hned několik funkcí.

Především zajišťují bezpečí miminka, které s postupujícím časem, osvobozeno ze zavinovačky, začne v postýlce během dne i noci čile „cestovat“. Mantinely pak slouží jako účinná prevence drobných šrámů a boulí způsobených nárazy dětské hlavičky do dřevěné konstrukce hrazení postýlky.

Mantinel také dobře ochrání bezbranné a zpočátku téměř nehybně ležící miminko před průvanem, na který jsou malé děti velmi citlivé. Poslední a nezanedbatelnou funkcí mantinelu, kterou malí spáči jistě ocení, je jeho barevnost a motivy, které pomohou zaujmout dětskou pozornost, rozvíjet fantazii a zpříjemnit usínání. Mantinely se velmi liší svým provedením, materiálem, barevností, rozměry i způsobem uchycení podle konkrétního výrobce. Většinou lemují právě tu polovinu postýlky, kde má miminko hlavičku.

Protože však malý človíček již záhy začíná se zájmem sledovat dění ve svém okolí, začne natáčet hlavičku stále na jednu stranu. To se ovšem nebude líbit starostlivé mamince ani dětskému lékaři, který při prvním náznaku tzv. sleželé hlavičky doporučí miminko polohovat neboli obracet v postýlce tak, aby hlavičku natáčelo oběma směry rovnoměrně.

Pak je samozřejmě vhodný mantinel, který lemuje celou postýlku a není natolik vysoký, aby malému zvědavci příliš bránil ve výhledu. Optimálním řešením problému zajištění bezpečnosti i dobrého výhledu je kombinace tzv. denní postýlky pro hraní během dne a noční postýlky vyhrazené odpočinku. V té je při usínání vhodné vytvořit maximálně komorní až intimní atmosféru. V tom vám mohou výrazně pomoci nebesa. Ta příjemně filtrují světlo přicházející do postýlky tak, aby miminko neoslňovalo, a současně mu vytvářejí pocitovou i skutečnou zástěnu a ochranu před okolním světem.

Dalšími vhodnými doplňky postýlky jsou různě řešené kapsáře na uložení hraček a zásobníky plenek.

BAREVNÁ INSPIRACE

Vhodná barevnost a vzory dokážou děti od nejútlejšího věku zaujmout, upoutat jejich pozornost i vzbuzovat různé emoce. Proto bychom měli vybírat barvy i vzory do dětského pokojíku a postýlky obzvlášť rozvážně. Každopádně by neměly být příliš kontrastní, výrazné a už vůbec ne agresivní. Vyhýbejte se tmavým, těžkým, smutným a ponurým barvám, jako jsou černá, šedá, tmavě hnědá apod.

Také příliš syté a ostré barvy zbytečně rozptylují těkavou dětskou pozornost. Při volbě barevného základu větších ploch se zdaleka nemusíte omezovat na klasické „miminkovské“ odstíny, kterými jsou růžová, vanilková, pistáciová a bleděmodrá. Stejně dobře poslouží jiné světlé a optimistické barvy, např. lomená bílá, smetanová, krémová nebo béžová.

DĚTSKÉ VZORY A STYL

Vzory na textilu pro nejmenší by měly být jemné s měkkými liniemi, které nedráždí oči. Vyhněte se výrazným barvám, nadměrným motivům a přílišným kontrastům. Také měřítko vzoru je velmi důležité – mělo by vždy respektovat věk a nároky svého malého „uživatele“.

Dětskému pokojíku či koutku pro miminko nejlépe sluší jemné drobné vzorky v pastelových barvách. Pro vzorování jsou nejvhodnější organické tvary přírodních motivů: lístečků, kvítků nebo révoví, které se miminko naučí brzy rozeznávat. Jejich detailní pozorování a průzkum ho příjemně zabaví a rozptýlí, večer mu v kombinaci s vhodnou hudbou a osvětlením může pomoci s usnutím.

Designové řešení dětských pokojíků rozhodně není závislé na trendech ani stylu preferovaném rodiči. Prostory vyhrazené dětem by měly být světlé, optimistické, svěží a nadčasové, měly by přirozeně a nenásilně přitahovat pozornost, podněcovat a rozvíjet dětskou fantazii. Pokud nechcete pokoj zahltit množství barev, vzorů a podnětů, zařizujte ho podle hesla „méně je více“. Jednobarevné plochy podlahy a stěn ve vhodně zvolených odstínech navodí tu správnou atmosféru.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Rodina, Použitý materiál, Ležící miminko, Bavlněný šat, Nebesa, Spaní, Dětský pokojík, SPA, Sla, Detailní pozorování