Maminka.czTěhotenství

Sladké vrásky: S cukry neutrpí jen postava, v ohrožení je také pleť

Martina Pavlová 29.  12.  2011
Pokud udržení štíhlé linie není pro vás dostatečnou motivací k potlačení chuti na sladké, možná jí bude touha po hladké pleti. Pravda je totiž taková, že k přemíře slunce, nevhodné péči a kouření se nejnověji do seznamu faktorů urychlujících stárnutí pleti řadí i vysoká konzumace cukrů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Negativní vliv cukrů na kvalitu pleti začali odborníci zkoumat zhruba před 15 lety. Tehdy ale ještě neexistovaly přístroje, které by odhalily skutečné účinky a proces poškozování pleti. Dnes již máme jasno. Jídelníček bohatý na cukry poškozuje strukturu kůže a urychluje její stárnutí vlivem procesu zvaného glykace. Jedná se o chemickou reakci, při které se cukry v krevním oběhu vážou na molekuly bílkovin a vytvářejí tak nové konečné produkty glykace zvané AGEs (advanced glycation end products).

Jejich množství v těle samozřejmě ovlivňuje řada faktorů, zásadní vliv na ni má ale právě konzumace cukrů. A bohužel čím víc jim holdujeme, tím více těchto škodlivých látek v těle máme. Podle odborníků je po 40. roce života vyšší hladina AGEs v organismu normální. V posledním době ale rapidně stoupá u stále mladších lidí, což údajně souvisí s moderními stravovacími návyky. S nimi tedy trpí nejen naše postava, ale i vzhled.

Za všechno nemůže čas

Nejvíce ohroženy jsou v případě glykace kolagen a elastin, bílkovinná vlákna, která tvoří základ kožních buněk. „Ve zdravé kůži jsou tato vlákna pevná a elastická, umožňující kůži se hýbat, napínat a vracet se do původní podoby. Přirozeným stárnutím a vlivem UV záření však dochází ke snížení pružnosti kůže, což se obvykle začíná projevovat kolem 35. roku života. Když k tomu ale přidáme zvýšenou konzumaci cukrů, může vlivem glykace docházet k procesu stárnutí mnohem dříve a s věkem se pak významně urychluje,“ říká dermatoložka Simona Ulbrichtová a podotýká, že obzvláště evidentní jsou negativní vlivy glykace u lidí nemocných cukrovkou, kteří často vypadají starší, než ve skutečnosti jsou. Podle některých studií mohou mít tito lidé až 50x více AGEs v kůži než zdravý člověk. Kvůli tomu pak pokožka rychle ztrácí pružnost, odolnost, ochabuje, je náchylnější na vznik vrásek, výskyt zánětů i poškození UV zářením.

Hořká pravda

Samotný proces glykace má na lidský organismus podle výzkumů ještě širší dopad. Netrpí ním totiž pouze naše kůže. Vlivem poškozování kolagenu, základní stavební hmoty pojivových tkání, která tvoří až 30 % bílkovin v těle, může být ohroženo i naše zdraví, třeba hybnost kloubů. „Sladké“ procesy v těle mají na svědomí také vznik volných radikálů, nestabilních molekul, které poškozují kožní buňky na úrovni DNA. K tomu přidejte volné radikály vzniklé UV zářením, stresem, kouřením, znečištěným životním prostředím a výsledkem může být celkové oslabení imunity člověka. Navíc, molekuly AGEs snižují schopnosti přirozených anti-oxidačních látek v těle, takže riziko poškození organismu ještě stoupá.

ČTĚTE TAKÉ: Deset nejlepších potravin

Co s tím? Jak zachránit vzhled pokožky i vlastní zdraví? Podle odborníků je proces glykace těžké zvrátit, vedlejších látek vzniklých během ní se navíc tělo nedokáže zbavit. Nelze mu ani zcela zabránit, protože cukry naše tělo k fungování potřebuje. Dobrá zpráva je, že tyto chemické reakce můžeme alespoň zčásti zpomalit a zredukovat jejich negativní účinky na naše tělo.


Omezte extra cukry

Musíme se vzdát cukrů úplně?
Ne. Ve skutečnosti naše tělo určité množství cukrů potřebuje jako zdroj energie. Se samotným omezením přísunu cukrů je to navíc trochu komplikovanější.
K zabránění procesu glykace nestačí pouze vzdát se oblíbené čokolády, zákusků či zmrzliny.

Jistým rizikem mohou být i komplexní sacharidy, celozrnné výrobky, ovoce a zelenina, které se v těle mění na cukry během trávení. Vhodné je proto omezit alespoň nezdravé „extra“ cukry, které se schovávají třeba v polotovarech. Ty často kombinují cukry zpracované při vysoké teplotě s bílkovinami.
Při nakupování proto sledujte etikety a nenechte se zmást názvy jako dextróza, glukóza, sacharóza, ovocný koncentrát, maltóza, javorový sirup, turbinado (třtinový cukr), to všechno jsou cukry, které mají na tělo stejný efekt. Velmi hojně je využíván zejména fruktózový kukuřičný sirup, který údajně k tvorbě AGEs přispívá mnohem víc než jiné cukry. Protože však prodlužuje životnost jídla a je levnější než jiná sladidla, často se přidává do slazených nápojů, ovocných nektarů, baleného chleba a různých slaných pochutin.

Redukujte tepelnou úpravu potravin

Hladinu AGEs nepříznivě ovlivňují vysoké teploty, tedy například grilování. Hrozbou je také každé jídlo, které při tepelné úpravě zhnědne, například pečivo, hranolky nebo grilované maso a uzeniny, proto bychom si jich měli dopřávat jen rozumné množství. Dejte přednost pomalému vaření při nižších teplotách, grilovaná jídla konzumujte co nejméně.

Obohaťte jídelníček o vitamin B1 a B6

Čím více sacharidů strava obsahuje, tím vyšší by zároveň měl být příjem vitaminu B1, protože jeho prostřednictvím se z cukrů uvolňuje energie, a tak činí méně škody pro orgány. Vitamin B6, tzv. pyridoxin, je nezbytný pro zpracování a tvorbu bílkovin včetně kolagenových vláken.
A kromě jiného redukuje i vznik AGEs. Dobrým zdrojem obou zmíněných vitaminů jsou kuřata a játra, ryby, ořechy, celozrnné výrobky, vejce, fazole a květák, banány a rozinky.

Chraňte se krémy s UV faktorem

Prokazatelně více AGEs se nachází v pokožce, která není před nebezpečným slunečním zářením nijak chráněná.

Zásobte se antioxidanty

Účinné látky bojující proti volným radikálům brání cukrům vázat se s bílkovinami. Dopřejte si je v podobě zdravé stravy, jako jsou brusinky, ořechy, červená paprika zelený čaj, anebo se mažte krémy s obsahem antioxidantů – vitaminem E, C, A.

Zkuste nové ingredience

Ano, na trhu je v dnešní době už i speciální kosmetika, která se dokáže postarat o omezení efektu glykace a obnovu kolagenu v pleti.
Stále více kosmetických produktů na trhu obsahuje také speciální látky, které blokují vznik AGEs. Obvykle se v pleti buď vážou na molekuly, které začínají proces glykace, a brání jim vázat se na kolagen a elastin, anebo fungují jako návnada – cukry ho poškozují namísto bílkovin. Tyto účinné složky najdete zejména v omlazujících přípravcích, třeba v řadě Matis Paris Réponse Jeunesse, Avon Anew Ultimate, La Roche-Posay Derm AOX, Chanel Précision Ultra Correction Line Repair a v některých krémech značky Payot.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Časopis Moje psychologie, Cukr, postava, pleť, Chanel, Jídelníček bohatý, Grilované maso, La Roche-Posay, Post, Rozumné množství, Kosmetický produkt, Ohrožení, Kukuřičný sirup, UV faktor, Speciální kosmetika, Zdravý člověk

Video