Maminka.czRecepty

Slaný koláč 2 v 1: Připravíte rychlé pohoštění a zbavíte se zbytků potravin

Veronika Zenklová 6.  5.  2021
Slaný koláč 2 v 1: Připravíte rychlé pohoštění a zbavíte se zbytků potravin
Máme pro vás rychlý a efektní způsob, jak připravit výborné jídlo a bezvadně při tom vyčistit ledničku.

Ingredience

  • 250–300 g listového těsta
  •  3–4 vejce
  • 200 g smetany (zakysané nebo sladké podle možností)
  • lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • lžička sušeného provensálského koření

Dále volitelné, co lednice dá:

  • 100–150 g sýrů podle výběru
  • 80 g šunky nebo jiného salámu
  • zbytky rukoly, baby špenátu nebo čerstvých bylinek
  • případně na másle orestované plátky hub, cibule, pórku, čekanky a podobně
  • několik cherry rajčátek (možno vynechat)
  • máslo na vymazání formy
  • hladká mouka na vyválení těsta, pokud není už rozválené

Postup

Do mísy rozklepněte vejce, rozšlehejte je metličkou, přidejte smetanu nebo šlehačku, lžičku soli, čerstvě mletý pepř a čerstvé bylinky nebo provensálské koření. Ještě jednou promíchejte. Zjistěte, jaké sýry nabízí vaše lednička: Ty tvrdé nastrouhejte nahrubo, plátkové nakrájejte, měkké sýry nakrájejte na kostičky. A přidejte je do směsi. A jdeme na další „zbytkáče“: Salámy a šunky nakrájejte na kostičky nebo nudličky a přidejte do směsi. Pokrájejte zeleň: špenát, rukolu, polníček apod. Přikrájet můžete i aromatičtější čerstvé bylinky. Čekanku, cibuli, pórek, slaninu nebo houby (dle Vašeho výběru) pokrájejte na menší kousky a orestujte na másle dozlatova.

Odložte a připravte těsto: Vymažte koláčovou formu máslem, přehoďte do ní těsto a jemně upravte, ať přilne ke stěnám a dnu, ale může klidně přečnívat přes okraje. Na dně ho několikrát propíchněte vidličkou. Nechte chvilku vychladit v lednici. Do tekuté směsi přidejte vychladlou zeleninu (či houby a slaninu) z pánve. Předehřejte troubu na 190 °C. Rošt nechte uprostřed nebo mírně nahoře. Máte-li rajčátka, rozkrájejte je na kolečka. Dostrouhejte sýr, kterým pokladete vršek koláče. Vyndejte těsto z lednice, vlijte náplň, hezky rozmístěte ve formě, vtiskněte rajčátka, posypte sýrem a nakonec opepřete.

Nezapomeňte odříznout přebytečné okraje, nechte těsto tak půl centimetru pod okrajem. Koláč pečte 35–40 minut, případně dejte na poslední chvilku pod gril, aby šel sýr dohněda. Koláč by měl mít křupavé okraje, opečený sýr na povrchu a vzedmutou náplň. Bude vás samozřejmě lákat do něj krojit co nejdřív, ale radím dobře, venku je zima, tak ho dejte na balkon nebo na okno úplně zchladnout. Když ho pak perfektně zchladlý nakrájíte a ohřejete jednotlivé porce, bude mozaika mnohem působivější. Stačí mu minuta v mikrovlnce. Nebo servírujte při pokojové teplotě. 

Témata: Recepty, Vaření, Video recept, jídlo, Náš tip, Vaření pro rodinu, Máslo, Těsto, Lednička, Houby, Bylinky, Koláč, Pohoštění, Potraviny, Sýr
Mohlo by vás zajímat
Syndrom náhlého úmrtí kojenců má zřejmě i biologickou příčinu
Prachařová Kateřinakog
Syndrom náhlého úmrtí
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
kog
Slavné maminky
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Kolinová Gabriela
Péče o dítě a jeho výchova
Proč se nebát a co čekat od umělého oplodnění?
Procházková Simona
Neplodnost a IVF
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
redakce
Porod
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod
Víte, proč orgasmus ženy urychluje početí? Tohle by vás nenapadlo
redakce
Od těhotenství k porodu
Nedávali jí šanci, nakonec má čtyřčata! Neuvěřitelné fotky před a po
Procházková Simona
Rodina
Tohle byste měli říkat svým dětem. Věty, které dokážou zázraky!
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova