Maminka.czNaše tipy

Chystáte oslavu prvních narozenin? Tyhle tipy se vám můžou hodit

Chystáte pro svého potomka první narozeninovou oslavu a neradi byste na něco zapomněli? Tak to se vám budou hodit naše tipy. Přece jen jde o významnou událost, na kterou se budete chtít připravit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První narozeniny patří k významným událostem, které si zaslouží pořádnou oslavu. Z miminka, kojence se najednou stává batole, které chvíli neposedí a dost možná už má za sebou první krůčky. Je to vůbec možné, že ten rok tak rychle utekl? Také vám to přijde jako včera, kdy jste si přinesli z porodnice ten malý uzlíček, který celé dny jen prospal a dnes kolem vás pobíhá a je ho všude plno?

Přinášíme vám pár tipů, které vám plánování vaší oslavy usnadní.

Výzdoba

Fotky a zase fotky

V rámci slavnostní výzdoby můžete na zdi přidělat dlouhé provázky a na ty rozvěsit fotografie vašeho miminka měsíc po měsíci jako takovou časovou příčku dokumentující uplynulý rok.

Pokud máte ke každému měsíci také nějaké poznámky ve stylu: můj první zub, moje první dovolená s rodiči, první láska… přidejte je k nim. I v průběhu oslavy nezapomeňte hodně fotit, protože narozeninovou párty by měla končit každá správná fotoknížka z prvního roku života vašeho broučka.

Nejjednodušší je porozhlédnout se na internetu. Zadejte si do vyhledávače 'fotoalba' nebo 'fotoknížky', vyberte si z nabídky a pak už si podle instrukcí stáhněte do počítače daný program a fotoknížku si v pohodlí domova sestavte.

Nastavte si počet stránek, vyberte fotky (včetně jejich počtu na stránku i velikosti), zadejte barvu či design pozadí, zkrátka všechno. Většině firem netrvá finální vytištění, slepení a doručení vaší hotové fotoknihy déle než dva týdny.

Dekorace jen na parádu

Pamatujte, že se kolem budou batolit mrňata, která si nejsou jistá ani na vlastních nohách, takže jim do cesty zbytečně nestavte žádné překážky (třeba takové párty dekorace). Konfety ještě jdou – tedy pokud vám nevadí, že na konci dne je budete mít všude a váš oslavenec a jeho kamarádi jich pravděpodobně několik sní. Ale třeba takové serpentýny (dlouhé srolované papírové proužky) jsou jak dělané k tomu, aby se motaly mezi malé dětské nožičky a způsobovaly jejich nevyhnutelná škobrtnutí.

Otisky rukou

S dětmi jsem byla na několika narozeninových oslavách jejich kamarádů a jedna z nejlepších aktivit vůbec bylo dělání obtisků. Ano, je zde sice potenciální nebezpečí vzniku barevných dětských otisků všude možně po nábytku, zdech či oblečení, ale pokud se udrží pod dospělým dohledem, není se čeho bát.

Pokud se to rozhodnete zkusit, nakupte netoxické barvy (vodovky), štětce a delegujte dva, tři dospělé, kteří si to vezmou na starost. Dětem se barevně pomalují dlaně, obtisknou se na čtvrtky či barevné papíry a pak, šup, honem umýt.

Bubliny

Ukažte mi dítě, které nemiluje bubliny. Na obhlídku bublifuků se vydejte do hračkářství (ať už kamenného či na internetu), kde najdete spoustu různých druhů. Existují také bublinové pistole, ze kterých se řinou celé potoky bublin jen stisknutím spouště, ale ty jsou možná až pro trochu větší děti.

VIDEO: Testujeme s dětmi: Jak dopadl bublifuk, který slibuje vážně velké bubliny?

Začněte narozeninovou tradici

Způsob, jak udělat z oslavy narozenin něco opravdu mimořádného, je začít nějakou vlastní narozeninovou tradici. Třeba si pokaždé celá rodina vyjedete na nějaké prima místo (do ZOO, aquaparku nebo si uděláte výlet vlakem... ) a oslavenec tam dostane velkou porci zmrzliny.

Nebo se můžete každý rok všichni společně vyfotit na nějakém určitém místě. Popřemýšlejte o možnostech a vymyslete něco, co bude jen a jen vaše a na co se váš potomek bude každý rok těšit víc než na dort a všechny dárečky.

Narozeninový dort

Možná patříte k těm, kteří chtějí mít vše dopředu perfektně připravené, a přejete si pro svého oslavence nádherný dort, který objednáte u cukrářky. Rozhodnutí je jen vás, ale vzhledem k tomu, že roční dítě si pochutnávat na marcipánu pravděpodobně nebude, zvolte jednoduchý dort, který ocení zejména oslavenec. Ideální je třeba nepečený dort s piškoty a ovocem. Takový zvládnete připravit i vy sami. Další možností je upéct jeden dort pro hosty a druhý, menší pro oslavence, který bude jen jeho. Klidně postačí nazdobený muffin – cupcake. Velikost je totiž tak akorát do ručičky.

Dort k prvním narozeninám: Co může a nesmí obsahovat

Pravidlo jednoho dárku

Pravděpodobně byste svému dítku snesli modré z nebe a doslova ho zasypali dárky. Jenže věřte tomu, že roční oslavenec neudrží dlouho pozornost. Domluvte se tedy, aby každý z gratulantů přinesl jeden dárek. I tak bude rozbalování více než dost. Dárky zabalte tak, aby šly bez problémů rozbalit, a nechte oslavence, aby sám trhal papíry a ozdoby. Dost možná to pro něj bude větší zábava než samotný dárek.

Jaké dárky se hodí k 1. narozeninám?

  • Odrážedlo
  • Dárky do vody
  • Hračky na rozvíjení jemné motoriky
  • Velké kostky
  • Knížky se zvukem

Čas oslavy

Oslavu naplánujte tak, aby byl oslavenec vyspaný a dobře naladěný. Jedině tak si všichni ten významný okamžik společně užijete. Myslete také na to, že je to oslava dítěte, proto se snažte vytvořit atmosféru, která bude vašemu drobečkovi vyhovovat. Setkání v rodinném kruhu je ideální. Pokud máte v plánu zorganizovat  větší sešlost, vezměte v potaz povahu svého dítěte. V první řadě se totiž jedná o jeho oslavu. A ne všechny děti budou spokojené ve velkém okruhu lidí.

Myslete na nenechavé dětské ručičky

Výzdobu a raut přizpůsobte tomu, že se jedná o dětskou oslavu. Zapomeňte na dlouhé ubrusy, které by na sebe dítě mohlo strhnout, stejně jako na dobroty s párátky a podobně.

A hlavně! Nezapomeňte si oslavu pořádně užít. Nesnažte se být perfektní, dort bude stejně rozpatlaný, fotky s babičkama rozmazané a všude spoušť, ale tak to má být.

Témata: Děti, Kojenec, Praktické rady, Naše tipy, Váš domov, bublifuk, Výzdoba, první narozeniny, Rozbalování, Narozeniny, Dělání, Sešlost, Bublina, Potok, Pár, Hod, Marcipán, Oslava, Rozvíjení, Zoologická zahrada, Potenciální nebezpečí, Fotka, Vytištění, Par, Tip