Maminka.czCelebrity

Slavné bezdětné ženy prozradily důvody, proč nejsou matkami: Neschopný protějšek, strach ze selhání, migrény i sobeckost

Dita Mrázková 14.  5.  2023
Jsou krásné, úspěšné, obletované a pro spoustu dalších žen maximálně inspirativní. A to i přes to, že se rozhodly nezaložit rodinu. Jaké pro to měly důvody? A co si některé myslí o společnosti, která bezdětné ženy pořád ještě ostře kritizuje a soudí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některé z nich byly víc než upřímné, některé se rozhodly, že pocit z mateřské "prázdnoty" jim nahradí ratolesti příbuzných nebo děti opuštěné. Všechny ale dokážou své důvody otevřeně sdělit celému světu, aniž by cítily výčitky. 

Zpěvačka Miley Cyrus:

Klepněte pro větší obrázek

"Když mateřství není součástí našeho plánu, hned jsme terčem odsouzení? Tohle nikdy nepochopím. Mám pocit, že když žena otevřeně řekne, že nechce děti, hned je za tu chladnou, bezcitnou a sobeckou mrchu, která není schopná lásky. Proč jsme vychovávány k tomu, že láska znamená odsunout sebe na druhé místo? To my jsme na prvním místě!"

VIDEO: NEPLODNOST: KDY MAJÍ PÁRY ZAČÍT ŘEŠIT PROBLÉMY S POČETÍM?


Herečka Marisa Tomei:

Klepněte pro větší obrázek

"Nejsem moc velkým fanouškem instituce jménem manželství a nevím, proč ženy potřebují mít děti, aby byly považovány za úplné lidské bytosti."


Herečka Jennifer Aniston:

Klepněte pro větší obrázek

"Můžeme se samy rozhodnout, zda děti chceme, nebo ne. To rozhodnutí je jen a jen naše věc. Nepotřebujeme být vdané nebo být matkami, abychom byly úplné. Můžeme si samy určit své vlastní 'šťastně až do smrti'."

Nechceme děti, rozhodli se tihle muži a ženy. Důvody jsou často až šokující!


Herečka Katharine Hepburn:

Klepněte pro větší obrázek

"Byla bych hrozná matka, protože jsem ve své podstatě velmi sobecká lidská bytost."


Herečka Winona Ryder:

Klepněte pro větší obrázek

"Kdysi jsem říkala svému tátovi: Co když nemůžu mít děti, tati? A on mi odpověděl: Existují i jiné způsoby, jak je mít. A měl pravdu – zažívám úžasné momenty s dětmi mého bratra. Ale musela jsem se naučit přestat poslouchat lidi, zejména ženy, které nedokázaly pochopit, že jsem se nestala matkou..."


Zpěvačka Kylie Minoque:

Klepněte pro větší obrázek

"Samozřejmě že by mě zajímalo, jaké by to bylo, kdybych byla mámou, ale osud je osud. Nedokážu si představit, že bych nějakým zázrakem otěhotněla... Bylo by lež tvrdit, že tam není ani špetka smutku, ale nenechám si tím zkazit zbytek života..."


Moderátorka Oprah Winfrey:

Klepněte pro větší obrázek

"Ani jednou jsem nelitovala toho, že nemám vlastní děti. Pomyslnou úlohu mateřství jsem splnila založením internátní školy pro dívky v Jižní Africe. Ty holky mi vyplňují onu díru po mateřství, kterou bych možná cítila. Takhle jsem pořád na jakési pomyslné mateřské..."


Herečka Kim Cattrall:

Klepněte pro větší obrázek

"Snažím se neposlouchat to, co by se mělo nebo mohlo, a snažím se překonat očekávání i tlak vrstevníků. Věřím, že všechny odpovědi jsou nakonec jen v nás samých. Mám ráda děti, ale zkrátka ne na dlouhou dobu. Myslím, že jsou rozkošné, vtipné a sladké, jenže pak mě z nich bolí hlava..."

GALERIE: Hlavní představitelky seriálu Sex ve městě: Jaké jsou mámy? Klasika to rozhodně není


Herečka Renée Zellweger:

Klepněte pro větší obrázek

"Mateřství nikdy nebylo mou ambicí. Nepřemýšlím stylem: až mi bude 19, udělám tohle, a až mi bude 25, udělám tamto. Prostě beru věci tak, jak přicházejí, den za dnem, a pokud se má něco stát, tak se to stane a je to tak v pořádku. Chci být nezávislá a umět se o sebe postarat. Cokoliv jiného je jen omáčka."


Burleska Dita Von Teese:

Klepněte pro větší obrázek

"Byla jsem vdaná za někoho, kdo nebyl zrovna prototypem dobrého otce. Sotva se dokázal postarat sám o sebe, natož o dítě, takže jsem změnila názor, přizpůsobila se tomu a řekla si, že je v pořádku nemít děti. Rozhodně nebudu míň člověkem, když nebudu mít děti."


Herečka Ashley Judd:

Klepněte pro větší obrázek

"Faktem je, že jsem se rozhodla nemít děti, protože věřím, že děti, které už tu jsou, jsou i mými. Nepotřebuji dělat 'vlastní' děti, když je tolik osiřelých a opuštěných dětí, které potřebují lásku, pozornost, čas a péči..."

Témata: Děti, Rodina, Mateřství, Rodičovství, Životy slavných, herečka, Matka, Celebrity, zpěvačka, Hollywood, idol, ikona, Jennifer Aniston, burleska, Kylie Minoque, Marisa Tomei, Miley Cyrus, Winona Ryder, Oprah Winfrey, Dita von Tees, Ashley Judd, Katharine Hepburn, Renée Zellweger, Kim Catrall, Jižní Afrika