Maminka.czSlavní rodiče

Slavné maminky: Klára Medková

Petra Miterová 25.  1.  2010
V roce 2003 se stala vicemiss České republiky, již šestým rokem žije s fotbalovým reprezentantem Radoslavem Kováčem. Oba měli rádi společenský život, všechno se ale změnilo v okamžiku, kdy se jim narodil syn Radeček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodina

* Jste na dnešní poměry mladá maminka, proč jste se rozhodla pro mateřství tak brzy?

Ve 26 letech mi nepřijde, že bych patřila mezi úplně ty nejmladší maminky, ale je pravda, že mám kolem sebe mnoho starších kamarádek, které měly své první dítě až po třicítce. Neřekla bych, že jsem se tak úplně rozhodla, prostě jsme si s partnerem řekli, že to zkusíme a ono to vyšlo hned na první pokus.

* Když jste se dověděla, že jste těhotná, chtěli jste kluka, nebo holčičku?

Já jsem tak nějak chtěla prvního kluka a Radek holčičku, ale samozřejmě hlavně aby to bylo zdravé

* Syna jste pojmenovali po tatínkovi, jak dlouho jste jméno hledali, zvažovali jste i jiné varianty?

No, s pojmenováním to byl trošku problém, protože jsme se ze začátku nechtěli nechat zviklat různými zahraničními jmény. Nakonec jsme ale zůstali u českých a z toho nám pak vyšel Radeček; úplně po tatínkovi to není, ten se celým jménem jmenuje RADOSLAV.

* Po kom malý Radek je, podobou i povahově?

Já to takhle neumím určit, my ho máme každý den na očích. Všichni naši kamarádi a kamarádky říkají, že je to tak půl napůl. Ještě se ta podoba hodně mění. Ale modré oči má po mně. A je hrozně hodný, pohodové miminko. Takové přeji všem svým kamarádkám.

* Jak jste prožívala těhotenství, měla jste klasické obtíže?

Kdyby se mi nezvětšovalo bříško, tak jsem o tom snad ani nevěděla...

* Rodila jste nakonec docela narychlo o něco dříve, ve Vyškově. Jaké máte na porod vzpomínky?

Pro vyškovskou porodnici jsem byla rozhodnutá od začátku. Vyhovuje mi to domácí prostředí, moje porodní asistentka Marika Václavíková je mamčina kamarádka z mládí, takže to celé bylo o pohodě, i když jsem porod neměla vůbec jednoduchý. Rodila jsem přesně měsíc před termínem a syn byl otočený koncem pánevním. Touto cestou bych chtěla poděkovat primáři Eimovi za jeho trpělivost, že mě porodil normálně, bez epidurálu a císařského řezu. Malý byl pak ještě dvě hodiny v inkubátoru.

* Váš přítel Radek nestihl být u porodu, kdo tam s vámi nakonec byl? Mrzelo vás to?

S Radkem jsme byli od začátku dohodnuti, že kdyby u porodu byl, tak čeká na chodbě nebo někde poblíž. Opravdu si nemyslím, že to je hezký pohled a ani to nebylo moje zbožné přání ho tam mít. Myslím, že moje mamka ho zvládla skvěle zastoupit a navíc si to sama prožila a věděla, jak mi má pomoci.

* Co se pro vás mateřstvím nejvíc změnilo?

Samozřejmě se toho změnilo hodně, ale pokud má člověk kolem sebe fungujícího partnera a babičku, tak se to dá zvládnout. Už to není tak, že se sama sbalím, jdu si zacvičit, tam si dám s kamarádkou obídek, tam kávičku, ale musím myslet především na Radečka. Nové mi připadalo to, že vlastně nejsem nikdy sama, malý je všude se mnou, tedy pokud nehlídá partner nebo babička, že nosím navíc „přebalovací“ tašku a před sebou tlačím náš „Concord“.

* Jaký ten režim je?

Radeček se probudí mezi 6. a 7. hodinou, přebalím ho, dám mu mlíčko a položím ho zpátky do postýlky, protože si ještě tak půl hodinky schrupne. Pak si ho vezmeme ještě k nám do postele, tam si povídáme a mazlíme se s ním. Všichni vstáváme kolem půl deváté. Malého převleču, s Radkem se nasnídáme, pak odjíždí na trénink. Radečkovi dám svačinku a v 10 jde spinkat ven do kočárku. Mezitím uvařím a uklidím. Kolem jedné hodiny odpoledne vyrazíme na plavání. Vodu miluje. Po koupání se nají, jde spinkat a pak si hrajeme. Mezitím se nám vrátí tatínek a kolem sedmé jdeme společně koupat. Také tady máme naše dva psy, takže se opravdu nenudíme.

* Spí už sám v pokoji?

Radeček spinká celou noc, takže jsme mu zřídili jeho vlastní pokojíček.

Kariéra

* Před porodem jste pracovala jako modelka. Je obtížné se při mateřství do modelingu vracet?

Víte, já jsem už před těhotenstvím modeling dělala jen tak okrajově a brala jsem jen ty lepší zakázky, takže se ani nedá říct, že bych se měla vracet. Pokud mě ale nějaký klient osloví, dobrým zakázkám se nebráním.

* Nebylo vám líto kariéru „zbrzdit“ mateřstvím? Neváhala jste?

Já jsem nikdy ambice na zahraniční modeling neměla, i když jsem byla od agentur a známých mnohokrát přemlouvána, ať vycestuji. Nestalo se. Já vidím štěstí ve své rodině, která je zdravá, máme se rádi, a to je pro mě víc, než být na titulce slavného časopisu.

* Kdy jste začala znovu pracovat a jak to zvládáte kombinovat s maminkovskou rolí?

Je pravda, že první focení jsem měla už dva měsíce po porodu. Vybrala si nás firma Lodger, abychom nafotili deky, fusaky a zavinovačky. A jelikož to v té době bylo pro mě téma číslo jedna a všechno je z příjemných a kvalitních materiálů, tak jsem kývla.

* Vypadáte výborně. Jak rychle jste se po porodu dostala znovu do formy? Měla jste na to nějaké „modelkovské“ fígle?

Úplně do formy jsem se ještě nedostala, ale snažím se. Chodím plavat, cvičit, ale nějaký jídelníček moc nedodržuju. Potřebuju na rodinný kolotoč hodně energie, takže sem tam se ani té nějaké čokoládičce nedokážu ubránit. Prostě to nepřeháním.

* Asi neplánujete dělat modelku „do důchodu“. Jaké činnosti byste se chtěla věnovat v budoucnu?

Mám v hlavě pár plánů do budoucna, ale zatím je to „výrobní tajemství“, takže bohužel nemůžu víc prozradit.

* Kvůli kariéře jste se kdysi vzdala studia na vysoké škole. Není vám to nyní líto?

Určitě si na to občas vzpomenu a říkám si, jaké by to bylo, ale nic mi nebrání v tom, abych studia dokončila. Jenže jsem zpohodlněla.

Přítel

* S přítelem Radkem jste spolu už dlouho, máte syna. Plánujete svatbu?

Začínáme spolu už šestý rok. Svatbu plánujeme v blízké budoucnosti, ale přesněji to nechci prozrazovat.

* Radek coby fotbalista bývá docela často pryč. Jak to zvládáte?

Já jsem na samotu zvyklá, problém s tím nemám. Ono občas je lepší si od sebe odpočinout, o to víc se na sebe pak těšíme. Teď už vše podnikáme především s ohledem na malého, takže když letím do Česka, tak jen maximálně na 14 dní.

* Jaká byla první partnerova reakce na vaše těhotenství?

Byl překvapený, stejně jako já. Ani jeden z nás si neuměl představit, jak to bude. A byl samozřejmě rád.

* Jaký je Radek tatínek? Pomáhá vám, nebo je spíš „pozorovatel“?

Radek je výborně fungující tatínek. Když potřebuju, malého pohlídá, přebalí, dá mu mlíčko, pohraje si s ním a koupeme společně, máme to rozdělené, Radek mydlí, já suším.

* Troufla byste si nechat „kluky“ samotné třeba celý den?

Ano, to už se dokonce i stalo, když jsem potřebovala zajít ke kadeřnici, na nehty a takové ty různé ženské pochůzky.

* Už Radek pořídil synkovi kopačky?

Ještě ne, nechal si ale jeho i moje jméno vyšít na ty své, ve kterých hraje.

* Radek si zejména před zápasem potřebuje odpočinout a vyspat se. Přizpůsobujete tomu nějak váš program?

Sice máme v domě tři ložnice a říkám Radkovi, ať si jde klidně lehnout jinam, abychom ho ráno nerušili nebo třeba v noci, když se malý převaluje a chůvička se zapíná, ale on nechce. Umí vypnout a spát tvrdě, jeho to neruší a ráno už odcházím s malým dolů a on si ještě hodinku pospí.

* Čím vám a synkovi udělá tatínek největší radost?

Největší radost máme, když jsme všichni tři spolu a uděláme si hezký den, třeba procházkou s našimi psy... a jsme jako rodina pohromadě.

* Radek se zapletl do aférek fotbalové reprezentace. Řešila jste to doma nějak, poznamenalo to váš vztah?

Myslím, že není třeba se k tomu vracet. Jsou v životě důležitější věci k řešení.

* Žárlíte na něj? Kolem fotbalistů se hodně točí dívky...

Kdo nežárlí, nemiluje. Kolem mě se také točí spousta mužů.

* Měnili jste i zemi, z Ruska se přesunuli do Anglie. Kde se vám žije lépe?

Každá země měla něco. V Moskvě jsme si užívali kamarádů, v Londýně je to hlavně o rodině. Mně se líbí víc v Londýně, je to daleko evropštější město.

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Slavné maminky, Med, Sla, Pohodové miminko, Zakázka, Klár, První focení, Concord, Zbožné přání, Radeček