Maminka.czTěhotenství

Slavné, těhotné a naruby: Které celebrity prozvracely těhotenství?

Lenka Brožová 7.  12.  2022
Nejste v tom sama, i spousta VIP maminek strávila několik měsíců "nejkrásnějšího období v životě ženy" u záchodové mísy, v horším případě s emitní miskou v nemocnici. Jak na tyhle chvíle s dítětem pod srdcem a žaludkem v krku vzpomínají?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není to jen otravné zvracení a ranní nevolnost. Znemožňuje to každodenní fungování. S nadměrným zvracením v těhotenství končí žena dost často na kapačkách v nemocnici. A to opakovaně. A když je to hodně špatné a nic nepomáhá, musí být dokonce gravidita ukončena. Které slavné maminky si tímhle těhotenským očistcem prošly a jak na to vzpomínají?

VIDEO: Agáta Hanychová: V čem je třetí těhotenství jiné?


Michaela Maurerová: Záchod, umyvadlo, kýbl

Herečka trpěla silnými nevolnostmi a lékaři to přičítali tomu, že čeká dvojčata. Jenže v druhém těhotenství skončila na kapačkách taky, i když nosila „jen“ jedno dítě. Na Instagram tehdy napsala: „Moc jsem se těšila, jak vám tu pověsím takovou tu romantickou fotku, jak se držím zasněně za pupík ve vlajících letních šatech, ale realita je fakt jiná. Místa a rekvizity, s kterými teď trávím poslední skoro čtyři měsíce, jsou záchod, umyvadlo, kýbl.“

Klepněte pro větší obrázek

Kate Middleton: Princ už další následníky nechce

Vévodkyně z Cambridge diagnózu hyperemesis gravidarum proslavila. A rovnou třikrát. Kate vždycky říkala, že chce šest dětí. Po těchto zkušenostech jí ale královský choť další potomky zatrhl. „Princ William už žádné další nechce. Trošku se asi bojí a nemyslím si, že by se nechal přemluvit,“ vyjádřila se k tomu jako obvykle úsporně Kate.

Klepněte pro větší obrázek

Alžbeta Stanková: Nevolnosti, odběr plodové vody, těhotenská rýma, diabetes...

Herečka měla celkově náročné těhotenství: „V prvním trimestru mi bylo tak špatně, že mi partner chodil otvírat dveře od ledničky, už jen z toho se mi dělalo zle. Když nevolnosti konečně ustoupily, podstoupila jsem odběr plodové vody, dostala na dva měsíce těhotenskou rýmu a pak mi diagnostikovali těhotenský diabetes.“

Klepněte pro větší obrázek

Amy Schumer: Že druhý trimestr je nejlepší? Pitomina!

Komička byla v jiném stavu hospitalizována kvůli nadměrnému zvracení, které navzdory prognózám lékařů neustupovalo. „Každý, kdo říká, že druhý trimestr je nejlepší, nevypráví celý příběh. V tomto trimestru se mi udělalo neskutečně zle. Mám hyperemesis. Jsem velmi šťastná, že jsem těhotná, ale ty nevolnosti – to je hrozná pitomina!“ napsala na svůj Instagram k fotce na kapačkách. 

Klepněte pro větší obrázek
 

Cardi B: Zvracení a šílené zimnice 

Rapperka sice během těhotenství nahrála své debutové album, ale nevzpomíná na tohle období ráda: „Zvracela jsem, měla jsem šílené zimnice a u toho jsem nahrávala album. Několik měsíců jsem jen čtyřiadvacet hodin denně spala ve studiu na gauči.”

Klepněte pro větší obrázek
VIDEO: Těhotenské nevolnosti - jak pomůže citron nebo rozmarýn?

Zvracení v těhotenství má čtyři stupně závažnosti. Na kterém jste vy? A na kterém výše uvedené celebrity?

Ranní zvracení (vomitus matutinus)

Postihuje až 70 % těhotných v počátcích těhotenství. Obvykle nevyžaduje léčbu, vystačíte si s dietními opatřeními, trpělivostí a vírou, že to brzy přejde – většinou mezi 14. až 16. týdnem těhotenství. Pomáhá i krátká relaxace před tím, než vstanete z postele. 

Emesis gravidarum – těhotenské zvracení

Častěji se vyskytuje u prvorodiček a vícečetných gravidit. Špatně se vám dělá kdykoli během dne, a to hlavně jako reakce na pachové podněty. Doporučují se nedráždivá jídla v malých porcích. Velmi důležité je ustát situaci psychicky, nebát se říct si o pomoc a podporu. Někdy může lékař i podat určité léky pro uklidnění. Odezní podobně jako výše zmíněná ranní nevolnost mezi 14. až 16. týdnem.

Hyperemesis gravidarum – nadměrné zvracení

Objevuje se během 4. až 10. týdne těhotenství, odezní do 20. týdne. Nebo taky až porodem... Nevolnost a vytrvalé zvracení znemožňují příjem jakékoliv stravy i tekutin, což vede k dehydrataci a podvýživě. Často je proto nutná hospitalizace, a to i opakovaná.

Hyperemesis maligna – zhoubné zvracení

Silné zvracení se opakuje nezávisle na příjmu jídla či tekutin. Hrozí metabolický rozvrat, proto je nutná hospitalizace. Někdy musí být gravidita bohužel ukončena, protože dle etiky i našich zákonů má život matky přednost před životem nenarozeného dítěte.

Témata: Těhotenství, Slavné maminky, Instagram, Tipy a rady v těhotenství, Celebrity, Princ William, diabetes, Agáta Hanychová, Cardi B, Amy Schumer, komička, Cardi, Zvracení, Kate, Sla, Miska, Nevolnost, Stanková, Amy Schumerová, VIP, Každodenní fungování, Cambridge, Lékař, Nemocnice, Trimestr