Slepé střevo v těhotenství

Je v době těhotenství zvýšené riziko zánětu slepého střeva? Jak se řeší případně akutní stav v prvním trimestru? Lenka
Slepé střevo v těhotenství
Zánět slepého střeva v těhotenství je naštěstí vzácná komplikace. Appendicitida se vždy řeší operačně, protože hrozí proděravění střeva a vylití stolice do dutiny břišní. Protože tento stav ohrožuje těhotnou na životě, je jedno, jestli k této situaci dojde na začátku či konci těhotenství. Operace většinou těhotenství neohrozí.

Operace žlučníku
V šestinedělí mi byl odoperován žlučník pro akutní choleocystolithiasu (žlučníkové kameny). Podle lékařů mají podobných případů žlučníkových kolik po porodu celou řadu. Čím je to způsobeno? V mém případě plod v těhotenství téměř neklesl a tlačil na žlučník, způsoboval mi nevolnosti. Je to běžné?
Jitka

Jitko, kameny se ve žlučníku nevytvoří přes noc. Měla jste je tam nejspíš již celé těhotenství a obtíže, které popisujete, vznikly právě tím, že jste měla žlučník nemocný a plný kamenů. Příčiny vzniku žlučových kamenů nejsou úplně jasné, jde zřejmě o poruchu poměru jednotlivých složek žluči. Vliv má nadměrný energetický příjem, dietní výkyvy a některé nemoci. Na žlučník vám netlačil plod, ale děloha. V případě chronického onemocnění žlučníku je těhotenství jistě zátěží a je dobře, že se situace v šestinedělí vyřešila.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články