Maminka.czRecepty

Slepičí polévka s játrovými knedlíčky. Vychutnejte si poctivý vývar jako od babičky

redakce 26. 10. 2024
Polévka je grunt a o poctivém vývaru to platí dvojnásob. Díky pomalému "tažení" masa a zeleniny získáte naprosto dokonalý základ, který skvěle dochutí domácí játrové knedlíčky. I přes větší množství ingrediencí vám ukážeme, že domácí vývar zvládne i kuchař začátečník.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poctivý vývar z masa, kostí a zeleniny však není pouze chutnou záležitostí. Dodává našemu tělu kolagen či minerály, posiluje imunitní systém, zlepšuje kvalitu spánku nebo snižuje záněty. Nebojte se navařit si vývar do zásoby. Přebytky stačí zamrazit a v případě nachlazení nebo začínající nemoci to rozhodně oceníte.

Suroviny:

Na vývar

  • 1 slepice
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks petržele
  • 1 ks velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 6 kuliček nového koření
  • 8 kuliček celého pepře
  • půl bulvy celeru
  • sůl

Na knedlíčky

  • 1 lžíce másla
  • 100 g drůbežích jater
  • 1 celé vejce
  • 1 bílek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek strouhanky
  • majoránka dle chuti
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Očištěnou slepici rozpůlíme, vložíme do 1 1/2 l vody a vaříme do poloměkka. Pak přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kolečka, na polovinu překrojenou cibuli a vaříme dále, až je slepice měkká. Podle potřeby dolijeme vodou. Pak slepici vyjmeme z vývaru, maso vykostíme, nakrájíme na kousky a odložíme stranou.

Játrové knedlíčky: Játra naškrábeme nožem nebo umeleme, přidáme do nich vejce, máslo a hmotu rozetřeme. Pak přidáme koření, sůl, prolisovaný česnek a z bílku ušlehaný sníh. Směs promícháme a přidáme tolik strouhanky, aby se z ní daly dělat knedlíčky. Zakulatíme je v ruce, zavaříme do slepičího vývaru a uvaříme. Pak rozdělíme nakrájené maso na talíře a zalijeme polévkou s knedlíčky.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

VIDEO: Recept na jednoduché kuře na paprice

Milují vaše děti trdelník? Upečte jim ho doma za zlomek ceny
Snídaně pro těhotné. Je libo tousty, pohankovou kaši nebo palačinky s pomerančem?
Sladké hříchy bez výčitek: Pečené ovoce nebo malinový trhanec
Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, suroviny, Vaření pro rodinu, polévka, kuchař, Báb, Slepice, Ingredience, Cibule, Kolagen, Vývar, Sůl, Zelenina, Maso, Recept, Knedlíček

Video