[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Poctivý vývar z masa, kostí a zeleniny však není pouze chutnou záležitostí. Dodává našemu tělu kolagen či minerály, posiluje imunitní systém, zlepšuje kvalitu spánku nebo snižuje záněty. Nebojte se navařit si vývar do zásoby. Přebytky stačí zamrazit a v případě nachlazení nebo začínající nemoci to rozhodně oceníte.
Suroviny:
Na vývar
Na knedlíčky
Postup:
Očištěnou slepici rozpůlíme, vložíme do 1 1/2 l vody a vaříme do poloměkka. Pak přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kolečka, na polovinu překrojenou cibuli a vaříme dále, až je slepice měkká. Podle potřeby dolijeme vodou. Pak slepici vyjmeme z vývaru, maso vykostíme, nakrájíme na kousky a odložíme stranou.
Játrové knedlíčky: Játra naškrábeme nožem nebo umeleme, přidáme do nich vejce, máslo a hmotu rozetřeme. Pak přidáme koření, sůl, prolisovaný česnek a z bílku ušlehaný sníh. Směs promícháme a přidáme tolik strouhanky, aby se z ní daly dělat knedlíčky. Zakulatíme je v ruce, zavaříme do slepičího vývaru a uvaříme. Pak rozdělíme nakrájené maso na talíře a zalijeme polévkou s knedlíčky.
Tento recept pro vás připravil web recepty.cz