Maminka.czTěhotenství

Slinění, zácpa nebo hemoroidy aneb o čem se v těhotenství nemluví

Barbora Vajsejtlová 3.  7.  2018
Stydíte se to prozradit lékaři a nejspíš byste se s tím nesvěřila ani své nejlepší kamarádce. Přesto se s těmito problémy potýkají téměř všechny nastávající maminky. Představujeme vám sedm věcí, o kterých se v těhotenství příliš nahlas nemluví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ZÁCPA

KDE JE PROBLÉM: Už si ani nepamatujete, kdy jste si došla bez problémů na velkou? Pokud vás to utěší, nejste v tom sama. Podle studie provedené na Loyola University Medical Center trpí zácpou dvaasedmdesát procent těhotných žen.

Nejčastěji se objevuje v prvním trimestru, kdy souvisí se zvýšenou hladinou progesteronu. Hormon 1 progesteron totiž uvolňuje hladké svalstvo, v důsledku čehož putuje potrava trávicím systémem pomaleji než normálně.

Dalším viníkem vašich delikátních potíží může být i zvýšený příjem železa v multivitaminových tabletách, které těhotné ženy užívají.

JAK NA TO: Jestliže se vás problémy s vyprazdňováním týkají, především do svého jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu. Vynikajícím zdrojem jsou například jablka, hrušky, mandle, ovesné vločky, brokolice, maliny nebo sušené ovoce.

Vláknina změkčuje stolici a usnadňuje vyprazdňování. K tomu, aby ale mohla ve vašem těle správně fungovat, je potřeba důsledně dodržovat pitný režim, ideálně založený na neperlivé vodě. Pomůže vám i pravidelný pohyb. Nemusíte samozřejmě docházet na hodiny aerobiku, stačí vám najít si čas na každodenní procházky, které rozhýbou vaše trávení.

Usínání u televize i vysoké podpatky. Co vše může v těhotenství ublížit?
Témata: Těhotenství, Video, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, zácpa, Hygiena, Jak zhubnout, Tablet, Návaly, Zvýšený příjem, Žáha, Nejlepší kamarádka, Těhotná žena, Listová zelenina, Mandle, Vynikající zdroj, Ucpaný nos, Použití, Ovesná vločka, Genitální opar, Hemoroidy, Každodenní procházka, Počáteční stadium, Kořeněné jídlo, Špatná zpráva, Tablety na Heureka.cz