Maminka.czMaminka cestuje

Slunce, písek a koupání v moři po celý rok: Divoký Omán zvládnete i s dětmi!

Marie Makovská 4.  12.  2022
Máte také oblíbená a osvědčená místa, kam se rádi vracíte na rodinnou dovolenou, ale zároveň vás pokouší nutkání zažít něco nového? Omán může na první pohled připomínat Egypt nebo Tunisko, ale rychle se přesvědčíte, že je jiný. A to úplně ve všem!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Omán sousedí se Spojenými arabskými emiráty, Jemenem a Saúdskou Arábií. Je považován za nejbezpečnější zemi arabského světa, nezažijete tu obtěžování na ulici ani v obchodech, místní si dokonce často ani nezamykají svá auta. Ománci jsou přátelští a pohostinní a říká se, že nás při návštěvě své země nepovažují ani tak za turisty jako za své hosty. Na pobřeží Ománu najdete romantické liduprázdné laguny, skalnaté útesy i široké pláže. Severní břehy omývá Ománský záliv, jihovýchodní část pobřeží Arabské moře známé bohatým výskytem delfínů, želv, velryb a také korálových útesů se spoustou barevných ryb. Můžete si tak užívat moře se vším všudy, ale určitě naplánujte i výlet do hor, do pouště na západ slunce nebo k čarovným jezírkům Wadis.

VIDEO: Podcast Maminka: Kam cestovat s dětmi? Jaká destinace bude ideální?

Tip

Do Ománu létá nově CK Blue Style z Prahy s aerolinkami Salam Air, a to 2x týdně, v pátek a ve středu. Nabízí nejen pobytové zájezdy, ale také okruh Ománem. „Pokud se nechcete příliš přesouvat a hledáte stabilní zázemí, ze kterého byste rádi vyráželi na výlety, doporučuji například Hotel Wyndham Garden Mirbat 5* s obrovským bazénem a vlastní pláží poblíž města Salalah. V severním Ománu pak například Hotel Shangri-La Al Waha 5*. Tady si užijete klidné moře i šnorchlování a u bazénu skvělou línou řeku, kterou můžete sjíždět v nafukovacím kruhu,“ radí tisková mluvčí CK Blue Style Ilona Topolová. A dál? Mrkněte na to, co vše Omán nabízí, a vyberte si svá „nej“. Protože jak nám prozradila delegátka Jitka, do Ománu se zamilujete na druhý pohled. Hned jak objevíte jeho přírodní krásy, které sahají ještě daleko za hranice resortů... Proto by bylo škoda zůstat jen v nich.

Výlety pro dobrodruhy:

Maskat (Muscat)

Hlavní město Ománu bylo vystavěno na tisíce let staré obchodní stezce a je domovem stovek mešit, paláců, pevností, muzeí a dalších památek. Oblíbeným cílem jsou například mešita sultána Kábúse, velké tržiště plné obchůdků nebo parfumerie Amouage, kde uvidíte, jak se luxusní a celosvětově oblíbené parfémy vyrábějí. Můžete je tu samozřejmě i vyzkoušet a zakoupit.

Salála (Salalah)

Stále se rozvíjející město Salála vám učaruje vůní kadidla a podobně jako u Maskatu sem můžete vyrazit poznávat památky i nakupovat. Oproti oblastem v okolí Ománského zálivu, kde teploty v létě běžně dosahují i 50 °C, tady v letních měsících panuje příjemná teplota a spadnou tu i nějaké srážky. Velkou měrou se na tom podílí jev zvaný charíf – monzun, díky kterému se celá oblast rozzáří pro Arábii netypickou zelení.

Wadis

Wadi Shab, Wadi Darbat a další kaňony s průzračně modrou vodou, vodopády a jeskyněmi patří mezi nejkrásnější místa v Ománu. Už po cestě k nim si užijete jízdu dramatickou krajinou a završíte ji pohádkovým koupáním v jezírku. Zde vláha krmí okolní zeleň, palmy. Na některých místech můžete spatřit i koupající se velbloudy.

Pláž Fazayah

Krásných a hlavně prázdných pláží je v Ománu hodně. Divoká Fazayah je dlouhá několik kilometrů a nám učarovala kontrastem jemného bílého písku a masivních hor v pozadí. Na kraji moře si užijete parádní vlny, ve kterých můžete dovádět. Cestou sem jsme zastavili také u jeskyně a gejzírů Marneef a v průběhu půldenního putování jsme potkávali více velbloudů a jiných hospodářských zvířat než turistů.

Pouštní safari

Adrenalinovou a fotogenickou atrakcí je jízda džípem v nekonečných písečných dunách. Po zážitku nás čekaly tradiční ománská večeře, západ slunce a další dávka příběhů a zajímavostí z historie i současnosti, které jsme si od místních vždy rádi vyslechli. V poušti je také možné přespat, ve stanech na vás bude čekat luxusní postel s pohodlnou matrací.

Maminka cestuje: Vy letíte do Egypta s dětmi?! Na co si dát pozor
Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Cestování, Maminka cestuje, Pláž, Slunce, Moře, Cestujeme, Koupání, Egypt, CK Blue Style, Rodinná dovolená, Jeep, Omán, Výlet, Spojené arabské emiráty, Písek, Arabský svět, Jitka, Salála, Píšek, Vodopád, Garde, Tunisko, Jemen