Maminka.czZdraví

Sluneční manuál: Osvěžte si zásady zdravého opalování

Alžběta Vraná 8.  6.  2013
Sluneční manuál: Osvěžte si zásady zdravého opalování
Léto se blíží a sluneční paprsky už nabírají na síle. Nenechte se zmást, jarní sluníčko také pěkně pálí, nezapomeňte se tedy vyzbrojit a užívejte si teplé dny plné bezpečného opalování. A protože opakování je matka moudrosti, připomeňte si pár faktů týkajících se slunečního záření a jeho působení na kůži.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Správný výběr

Když si tedy budete pořizovat přípravek na opalování, je třeba řídit se určitými pravidly a znát důležité pojmy. Pravidlem číslo jedna je bezpochyby ochrana. Samozřejmě pomocí vhodně zvoleného opalovacího přípravku. V dnešní době je výhodou, že seženete produkty v takové formě, která nejvíce vyhovuje právě vašemu typu pokožky (krém, mléko nebo olej). Můžete si také vybírat, zda chcete ochranný UV filtr chemický, nebo minerální.

Jaký je v nich rozdíl? Chemické filtry pronikají do kůže, tam pohlcují UV záření a přeměňují ho na teplo. Po nanesení takového výrobku musíte počkat přibližně dvacet minut, než začne působit a chránit kůži před UV zářením. Minerální filtr je bariérový, nevstřebává se, ale vytváří na pokožce neviditelný film, který odráží paprsky jako zrcadlo, a to ihned po jeho nanesení. Je vhodný pro lidi s citlivou kůží a pro ty, kteří mají sklony k alergiím.

Důležitý je také SPF, tedy sun protection factor neboli sluneční ochranný faktor. Je vždy označený číslem a platí následující pravidlo: čím vyšší číslo – tím vyšší ochrana. Nízká ochrana je SPF do 10, střední SPF do 25, vysoká do 50 a přípravky s SPF 50+ zajistí velmi vysokou ochranu. Abyste si správně vybrali SPF, je dobré vědět, jaký jste fototyp, tedy jak reaguje vaše pokožka na pobyt na slunci.

ČTĚTE TAKÉ: Navždy svoji: Zbavte se celulitidy jídlem

Fototyp I – má velmi světlou kůži, pihy a zrzavé nebo velmi světlé vlasy. Je značně citlivý na slunce a vždy se spálí. Někdy se opálí dočervena, ale nepigmentuje. Přirozená ochrana kůže na slunci je přibližně 10 minut.

Fototyp II– má světlou kůži a světlé vlasy. Opaluje se dočervena, někdy pigmentuje. Přirozená ochrana kůže na slunci je 10–20 minut.

Fototyp III– má středně světlou kůži, hnědé až tmavé vlasy. Někdy se opálí dočervena, málokdy se spálí a vždy pigmentuje. Přirozená ochrana kůže na slunci je 20–30 minut.

Fototyp IV– má tmavou kůži a tmavé vlasy. Nikdy se nespálí a velmi dobře pigmentuje. Přirozená ochrana na slunci je asi 45 minut.

Číslo ochranného faktoru SPF označuje poměr času, kdy je kůže chráněná filtrem, k době, za kterou bez ochrany zčervená. Ochranný prostředek s SPF 20 umožňuje fototypu I prodloužit pobyt na slunci přibližně na 3 hodiny. Jednoduše spočtete číslo SPF 20 x 10 minut (což je doba, za kterou se spálí fototyp I), to je 200 minut, tedy kolem 3 hodin. Dobu trvání ochrany opalovacího krému však snižuje například působení vody, potu, písku nebo utírání ručníkem, a to i přesto, že je krém označený jako voděodolný. Proto je třeba proces mazání opakovat častěji. Další pojem, se kterým se setkáte na obalu opalovacího přípravku, je označení UVA a UVB – tedy druhy ultrafialového záření.

UVA (A z anglického ageing, znamená stárnutí) jsou paprsky, které nehřejí, zato pronikají hluboko do kůže. Tam mohou v krajním případě způsobit takové změny v buňkách, které můžou vést až ke vzniku kožních nádorů. Tyto paprsky mají na svědomí rovněž předčasné vrásky a tvorbu pigmentových skvrn a také negativně ovlivňují imunitní systém. UVB (B z anglického burning, znamená pálení) jsou velmi silné a bývají příčinou spálenin kůže, fotodermatózy a jiných nepříjemných slunečních vyrážek.

Děti vs. slunce

Ratolesti by se měly před paprsky chránit oblečením, nezbytná je také pokrývka hlavy a sluneční brýle. Nutné je používat vysoký ochranný faktor. Děti ještě nemají zcela vyvinuté obranné schopnosti kůže, jsou proto náchylnější na spálení a to pak může mít do budoucna špatný vliv na zdravý vývoj pokožky. Proto by se neměly pohybovat na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou. Děti do jednoho roku se nemají slunci vystavovat vůbec.

Zdravé opálení

Toužíte po bronzové pokožce, ale bojíte se negativních vlivů slunečního záření nebo máte sklony ke spálení? I pro vás je tu optimální řešení, a to v podobě samoopalovacího krému. Ten můžete používat prakticky celoročně. Je však potřeba proces nanášení opakovat, nejlépe každé 2-3 dny. Samoopalovací přípravky obsahují látky, které způsobují reakci ve svrchní vrstvě kůže, a ta následně ztmavne, v průběhu těhotenství se jim však raději vyhněte.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, ochrana kůže, Sun Protection Factor, Přirozená ochrana, Zdravé opálení, Ochranný prostředek, Ultrafialové záření, Samoopalovací krém, Opálení, Opalování, Zdravé opalování, Minerální filtr, Pokrývka hlavy, Kožní nádor, Manuál, Zdraví na Heureka.cz