Maminka.czDětské boty

Šmajdání: Kdy a jak ho řešit? A má doma dítě chodit v bačkorách?

Michaela Láchová 6.  10.  2018
Většina dětí se rodí se zdravýma nohama, vysoké procento jich ale už do první třídy vstupuje s nohou nějak poškozenou. Věděla jste, že obrovský vliv na zdravé nožky svého dítěte máte právě vy? A začít je třeba hned od narození!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na botách se nemá šetřit, říká mi moje babička pokaždé, když se rozhoduji, jestli cena za boty, které se za chvilku ošoupou, není přece jen už příliš vysoká. A u dětí to platí dvojnásob. Samozřejmě není pravidlem, že co je dražší, to je lepší, ale nepočítejte s tím, že kvalitní obuv pro svou ratolest seženete za pár korun. Rostoucí noha ale potřebuje tu nejlepší péči. I když se to na první pohled zdá přehnané, je naprosto stěžejní částí lidského pohybového aparátu a ovlivňuje i další části těla. 

„V nášlapné fázi kroku je noha zatěžována celou vahou člověka, a tím je citlivá na všechny deformity a poruchy funkce, které mají následně vliv na ostatní klouby, dolní končetiny a páteř. Noha, hlezno, koleno, kyčel a páteř jsou dynamická pohybová jednotka a každá část této pohybové jednotky má vliv na správnou chůzi. Proto se musíme snažit o správný vývoj nohy už od raného dětského věku, abychom předešli možným následným problémům a potížím,“ potvrzuje dětský ortoped MUDr. Šimon Ondruš, PhD., detskaortopedie.cz. 

Boty pro nejmenší aneb jsou opravdu pevné boty to nejlepší pro malé nožky?

Noha je dokonce nejvíce zatěžovaným orgánem hned po lidském srdci. Neustále se vyvíjí, roste do délky i do šířky, mění se její proporce, ale i tvar a způsob chůze. Co všechno tedy můžeme udělat pro zdravý vývoj nožiček svých dětiček? „Důležitou fází vývoje dítěte a dětské nohy je první stavění a začátek chůze. Velmi důležité je nepobízet dítě k předčasnému stavění a chůzi, ale nechat to na spontánním vývoji,“ podotýká MUDr. Šimon Ondruš. 

Kdy nazout a jaké vybrat? 

Rodiče se často snaží dítě obouvat co nejdříve, pro vývoj správné funkce nohy ale právě ta dětská potřebuje úplnou volnost. První botičky tak začněte řešit teprve v okamžiku, kdy začíná dítko chodit. Měly by být vyšší, kotníčkové, aby stabilizovaly nohu a hlezenní kloub. Takové byste měli své ratolesti obouvat do věku tří let. „Chůze naboso je vhodná jen po stimulujících materiálech jako tráva nebo písek, důležité je nepřetěžovat dítě dlouhou zátěží naboso na tvrdých površích,“ podotýká MUDr. Šimon Ondruš.

Koupí správné obuvi to ale nekončí. Dětská nožička velice rychle roste, často skokově, a je tedy důležité pravidelně kontrolovat, jestli z ní prcek nevyrostl. „Dítě si většinou samo neřekne, ale dětská noha roste ročně zhruba o 15–18 milimetrů,“ upřesňuje MUDr. Šimon Ondruš s tím, že bota v dětském věku není módním doplňkem, ale důležitým podpůrným prvkem správného vývoje. Správnou velikost boty poznáte tak, že postavíte dítko na vložku, kterou lze z většiny botiček vyjmout. Při výběru správné velikosti nezapomeňte na tzv. nadměrek, tedy volný prostor před prsty. 

Bačkůrky ano, nebo ne? 

Častým dilematem maminek je i obouvání bačkůrek na doma. Obouvat, nebo nechat dítko běhat bosé či v protiskluzových ponožkách? „Domácí chůze je většinou po tvrdých površích – dlažbě, parketách nebo plovoucí podlaze. V případě zdravé dětské nohy není doma nutné omezování dítěte nošením pevné obuvi, ale v případě výraznější volnosti vazů a při riziku vzniku dětské ploché nohy je při delší zátěži vhodná i doma stabilní dětská obuv, u nejmenších ve formě capáčků stabilizujících nožku a hlezenní kloub na tvrdém povrchu,“ vysvětluje MUDr. Šimon Ondruš. 

Svůj díl viny na špatném vývoji nožiček mohou mít i malé či příliš těsné ponožky, které nedovolují prstíkům dostatečně volný pohyb. Malé ponožky dokonce v mnoha případech stlačují kosti prstíků, drobné kostičky a klouby nohy k sobě. Takovéto případy se objevují už u dětí v kojeneckém období. Snažte se proto i miminkům dávat (ideálně bavlněné) ponožky odpovídající jeho velikosti, aby měly prsty dostatek prostoru a nebyly zbytečně stlačovány. 
Lem ponožek by pak určitě dítko neměl jakkoli škrtit. Pozor také na boty „do kočárku“ – kromě parády můžou totiž za některé pozdější vady. 

Cvičení mnohé vyřeší 

Různé deformity nožiček jsou u dětí bohužel stále velice časté. Vrozené polohové vady, tedy případy, kdy se děti s nějakou deformitou nožky už narodí, jsou většinou snadno řešitelné cvičením. „Vzácnější jsou vrozené vady strukturální, které již vyžadují náročnější léčbu. Tyto vrozené vady nožek diagnostikuje lékař už při prvním ortopedickém preventivním vyšetření dítěte v porodnici nebo do 2–3 týdnů po narození,“ doplňuje MUDr. Šimon Ondruš. V dalším vývoji chůze pak hraje velkou roli i váha dítěte a volnost vazů, které můžou vést k vývojovým poruchám dolních končetin a poruchám chůze.
 

Když dítko šmajdá… 

5 chyb, které dělají rodiče při nákupu bot. Neděláte je taky?


Jednou z deformit, které si snadno všimnete i na botách svého dítka, je takzvané šmajdání. Jde vlastně o vbočenou nohu, která je anatomicky nekoordinovaná. V některých případech je tento jev považován až do školního věku za normální, zanedbání léčby však může dítěti způsobit potíže na celý život.

Často bývá těžké rozlišit, který z těchto případů je ten, který se týká vás, respektive vašeho zlatíčka. Sledujte pozorně chůzi svého dítěte, a pokud vtáčí kolena a špičky dovnitř, raději se poraďte s pediatrem, který vás při jakémkoli podezření odešle k ortopedovi. To, že dítě šmajdá, snadno poznáte i podle jeho botiček, respektive ošlapaných podpatků obuvi. Vbočená noha je většinou vbočená dovnitř a může se vyskytovat na obou nohách, ale klidně i jen na jedné z nich. 

Jak vybírat boty pro děti aneb Správnou chůzí ke zdravému tělu

Pokud vám lékař právě u vašeho dítěte doporučí šmajdání řešit, většinou následně předepíše speciální ortopedické vložky a (nebo) doporučí cvičení s fyzioterapeutem. Cvičení a protahování nohou ale není rozhodně na škodu ani jako prevence zdravých nohou, zkuste se na ně proto občas zaměřit. Mezi nejoblíbenější cviky patří tzv. píďalka, kdy dítě posouvá chodidlo vpřed pomocí pokrčení prstů a vytvoření oblouku nožní klenby. Můžete si zahrát i další zábavnou hru – snažte se společně uchopit nějaký malý předmět (třeba právě sundanou ponožku) pomocí prstů u nohou. S větším batoletem můžete zkoušet i výpony na špičkách. 

Bosou nohou do lesa. Proč je zdravé vyzout boty? Zkuste to!
Odborník radí: Naučte se správně vybírat dětskou obuv!
Šest věcí, které dělají rodiče úspěšných dětí! Zkusíte je taky?
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Praktické rady, Dětské boty, Protiskluzová ponožka, Zdravý vývoj, První pohled, Vysoké procento, Parketa, Celý život, Malý předmět, Dětský ortoped, První botička, Dětská nožička, Obouvání, Obuv, Vývojová porucha, Struktura, Plovoucí podlaha, Dom, Vrozená vada, Dětská noha, Ortoped, Back, Zdraví na Heureka.cz